Valp gjør seg klar til å bæsje på plen
Foto: iStockphoto

Tørrtrene valp i blokk?

Det er ikke alle hundeeiere som har luksusen av å kunne slippe hunden ut i egen hage når den skal lære å gå på do ute. Men fortvil ikke - veterinær Karoline Østbø vet råd!

Tekst: Impress Publisering
Publisert: 10.3.2022

Hundetrening tips

Denne artikkelen stod først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate. Her kan du lese hele magasinet.

Veterinær Karoline Østbø

Karoline Østbø er veterinær på Hinna Dyreklinikk i Stavanger. Her er hennes råd til hundeeiere som bor i blokk:

Nummer 1
Gå tur ofte!

Ta med valpen ut for å tisse med én gang den har våknet, etter at den har spist eller drukket, og etter lek. Det hjelper hunden om dere har faste rutiner på dette.

Nummer to
Lær deg å kjenne tegnene på at valpen din må på do

Det kan være at valpen blir rastløs, går og lukter på gulvet, går i sirkler eller trekker mot hjørner. Alt dette er tegn på at den gjør seg klar for å gå på do - og da er det lurt å skynde seg ut.

Nummer tre
Ikke bruk lang tid på å gjøre deg klar til å gå ut

Valper husker hva det betyr når du tar på deg sko og jakke, og kan da kjenne seg ekstra tissetrengte når de vet de snart skal ut på do. Ha klar sko og jakke som er lette å ta på, så er du kjapt ute av døren.

Bor du i blokk høyt oppe og har mange trapper eller heis du må ta ned, kan det være lurt å bære valpen ut av bygget så den ikke har uhell på veien.

Nummer fire
Om uhellet er ute, ikke kjeft på valpen!

Forskning viser at dette har lite nytteverdi i tørrtreningen og i stedet kan skade forholdet mellom deg og valpen. Vask godt slik at det ikke sitter igjen noen lukt. Og gi alltid masse ros og gjerne godbiter også når den går på do ute. Da vil valpen bygge gode assosiasjoner til å vente med å gå på do til den er kommet ut.

Par går tur med valp i rosa sele
Foto: Anne Lise Norheim

Hunderaser som trives på mindre pass

Det er mange raser, både små og større, som kan trives på mindre plass, så lenge de får nok fysisk og mental stimuli i løpet av dagen. Jeg vil alltid anbefale nye valpekjøpere å sette seg godt inn i hva den individuelle rasen eller raseblandingen de skal få, trenger. Men generelt kan det være greit å gå for de litt mindre eller mellomstore rasene, som er rolige og ikke bråker for mye, da man gjerne bor tett med naboer i en blokk.

Her er noen forslag:

Bichon frisé, Bichon havanaise, Boston terrier, Yorkshire terrier, Chihuahua, Dachshund, Malteser, Italiensk mynde, Shit Tzu og Greyhound. Til tross for størrelsen er Greyhound skikkelige sofagriser om de bare får nok mosjon ute i løpet av dagen.