Midt blant boliger i Hillevåg trener og trasker noen trofaste skapninger, til glede for barn og unge med ulike utfordringer. Hils på miniatyrhestene til ildsjelen Ulrikke Lindal.
Denne artikkelen stod først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate. Les hele magasinet her.
– Vi hestejenter må tåle litt skrubbsår!
Ulrikke Lindal sitter på huk i stallen med miniatyrhesten Skye, som dunker borti eieren sin med hoven. Skye tror nok hun skal få gå til det snart ett år gamle føllet sitt på marka rett utenfor, men først må tålmodigheten trenes.
Det er nemlig mye en terapihest må kunne takle, som slett ikke er naturlig for henne. Et kaldt hode og et stabilt lynne kommer godt med når en flokk med unger vil gi deg en klem. Eller et bosspann kommer flyvende. Synet av en haug med refleksvester krever også tilvenning.
– Heldigvis får hestene masse gratis trygghetstrening her i nabolaget. De bor jo midt i et boligfelt, og mange barn har skoleveien sin ved stallen. Hestene får sågar brynt seg på korps og 17. mai-tog, ler Ulrikke.
Hun har selv drevet med hest siden hun var sju og jobber til daglig som vernepleier på akuttpost ved ungdomspsykiatrisk. Barn og unge og gode relasjoner er det hun brenner for, og for ett år siden realiserte hun drømmen om å skape et tilbud hvor hester brukes i terapi.
– Samspillet og arbeidet i stallen legger til rette for å tilbringe tid sammen. Flere foreldre har meldt tilbake at det kjennes verdifullt å ha en arena sammen med barna sine, som krever samarbeid og engasjement. Forleden dag beskrev en mor at hun og datteren hadde strevd med relasjonen seg imellom en periode, men at tiden i stallen hadde ført dem et skritt videre.
– Hestene tilbyr en unik rekreasjon. Jeg merker det på meg selv, når jeg har hatt en hektisk vakt med tunge skjebner, da hjelper det virkelig å komme i stallen og høre hestene som gomler høy.
– Vi snakker om hester, men konseptet ditt heter Terapiponni?
Folk flest tenker "ponni". når de ser en liten hest - derav navnet på selskapet - men det er en viktig forskjell i lynne. Hester er ofte mer imøtekommende og mindre sta enn ponniraser. De er generelt glad i oppmerksomhet fra mennesker og er sosiale dyr. Derfor bruker jeg i hovedsak miniatyrhester, sammen med et par ponnier av typen welsh. Welsh er en ponnirase som er lett å jobbe med sammenlignet med for eksempel shetlandsponni.
– Rent praktisk er det også naturlig å bruke miniatyrhester i dette arbeidet, siden jeg kan stå framme ved hodet og likevel ha kontroll på bakenden, sier Ulrikke.
– De er sterke, og skal du håndtere en fullvoksen hest må du virkelig vite hva du holder på med.
– Det er anledning for foreldre å gå på sjølstyr i stallen med barna sine, såfremt de har vært gjennom en opplæring og er hestekyndige. Vi tilbyr blant annet "timeshare" på hestene, slik at det er en hel gjeng som deler på å få tilbringe tid i stallen og være med på stellet.
Hest og stall drar mye med seg, og kostbart er det. Ulrikke har etablert Terapiponni som et ideelt selskap og er avhengig av full stilling ved siden av for å få det til å gå rundt. Hvorfor ikke drive med terapihund i stedet?
– Hesten er ikke så domestisert som hunden, forklarer Ulrikke.
– Hunder er vant til å være nær mennesker og er i det hele opptatt av å innfri forventningene våre. Hester har mer av sine naturlige instinkter i behold, og de er veldig sensitive. Kommer du imot en hest mens du er full av stress, vil den trekke seg unna. Du må fortjene energien til hesten og lære deg hvordan du bygger bro til den.
– Ved institusjonen Modum Bad brukes hest aktivt i arbeidet med mennesker. Gjennom hestesentrert psykoterapi benyttes hesten i arbeid og møte med mennesker som har vært utsatt for traumer. Det trenes blant annet på å være til stede her og nå - forsåvidt noe vi alle kan ha godt av i dagens travle samfunn, sier Ulrikke.
– Hos Terapiponni kan et multifunksjonshemmet barn uten språk få nærme seg hesten, oppleve å bli tatt imot på sine premisser og få respons fra hesten på gestikulering, mimikk og lyder.
– For noen barn kan det være krevende å passe inn i organiserte idretter som krever stor sosial forståelse og mye sosialt samspill. I stallen kan de derimot få en-til-en-kontakt med hesten og bli vernet fra støy og for mye stimuli. I samhandlingen med dyret trenger du ikke være verbal. Hesten spør ikke etter diagnose, den møter deg slik du er. Terapiponni handler om å etablere kontakt, samarbeid, mestring og omsorg, og jeg har gjort meg mangfoldige fine erfaringer på den korte tiden jeg har drevet med dette.
– Vi er med i partnerskapet Pådriv som jobber for utvikling av Hillevåg, og har vært med på mange av Stavanger Turistforenings arrangementer i bydelen. Det ble skikkelig lange køer da vi hadde vogn på Skye og sal på en av de større ponniene på Kom deg ut-dagen! Jeg synes det er viktig at vi forener krefter, fremsnakker hverandre og spiller hverandre gode.
– Drømmen er å bygge på kompetansen med mer videreutdanning innen hesteassisterte intervensjoner, som det heter på fint, og drive Terapiponni på fulltid. Det hadde vært skikkelig stas å skape sin egen arbeidsplass. Enn så lenge ønsker jeg meg tre ekstra timer i døgnet, smiler Ulrikke.
Boligmarkedet i Stavanger-regionen har hatt en eksepsjonell ...
25 år med inkludering, mangfold og idrettsglede....
Som medlem er du med og eier Bate, og har mulighet til å påv...