Sigbjørn Lomeland skjærer ut gresskar
Foto: Hoang Quov Nguyen

Ta gresskarskjæring til neste nivå

I de fleste gater kan du på Halloween se kjekke, vanlige gresskarlykter. Men i Duganeveien ... der står det utskjærte gresskar som får folk til å måpe!

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 28.10.2021

Hils på Sigbjørn Lomeland – en kar med håndlag det går gjetord om. Vi ble faktisk tipset av en av naboene hans: «det er helt utrolig hva han får til, han må dere snakke med!»

Jo, ja, bare kom, torsdag neste uke passer fint, sa Sigbjørn.

Og vi dro til Sundekrossen Borettslag i Stavanger. Han sto klar. Geleidet oss høflig inn i garasjen. Inn i hobbyhulen – til gresskar og verktøy.

Han deler gjerne tips til deg som ønsker å lage en litt mer fancy gresskarlykt til Halloween.

Jeg har googlet masse, prøvd ut, sett filmer på YouTube, der ligger det masse rart. Men til slutt kom jeg selv på hvordan jeg skulle gjøre dette. Og det er veldig kjekt om noen blir inspirerte til å prøve.

Sigbjørns oppskrift på herlig skumle gresskarlykter!

Dette trenger du:

 • Gresskar
 • Skarp kniv
 • Skje
 • Sjablong
 • Teip
 • Tusj
 • Skalpell
 • LED-lyslenke

Kjekt å ha:

 1. Stor pinsett
 2. Drill
 3. Håndholdt fres/dremel

Slik gjør du:

Gresskar
Bruk et gresskar som er forholdsvis slett, de er enklere å jobbe med. Og velg gjerne et som er litt høyt (hvorfor? Se lenger nede)

Verktøy til utskjæring av gresskar
Den eneste gangen jeg bruker en kniv, det er rett og slett når jeg skjærer av toppen. Bruk tusj til å tegne en sirkel rundt toppen, som skal bli et lokk. Skjær litt på skrått nedover mot midten, for da risikerer du ikke at lokket ramler oppi gresskaret.


Ta ut innmaten, til det arbeidet bruker jeg bare en vanlig spiseskje. Noen gresskar kan være veldig tjukke, altså selve skallet, da kan du gjerne grave vekk litt ekstra.

Sjablong på gresskar
Bruk sjablong. De kan du kjøpe på internett, og du kan også finne noen sjablonger som er gratis. En side som har mange gode sjablonger er www.stoneykins.com, disse kan du enkelt printe ut.

Sjablongmønstrene er ofte litt høye, derfor er det lurt å kjøpe et litt høyt gresskar. Jeg anbefaler å starte med et enkelt mønster.

Fest sjablongen med teip på gresskaret. Ta skalpellen og skjær etter mønsteret oppå sjablongen, slik at skalpellen går litt ned i skallet under. Skalpell er et kjempegodt verktøy, da får du mye mer kontroll enn med en vanlig kniv. Jeg kjøpte et lite sett med skalpeller på Jula, men sånt har de på mange butikker.

Tusjing på gresskar
Fjern sjablongen og marker med vannfast tusj oppå hele streken du har laget med skalpellen.

Drill i gresskar
Skjær ut etter tusjstreken. Da bør du begynne i midten av det som skal fjernes, lag et hull helt gjennom skallet med skalpell. Bruk gjerne en stor pinsett til å dra ut det som skjæres løs. Du kan også bruke en drill til å frese ut litt av det som skal fjernes. Da blir det nesten som å skjære i smør.

Gresskar med utskjæring
Sjablongene har ofte mønster med skyggelegging, for å få til den effekten skjærer du bare litt ned i skallet. Disse områdene vil da lyse rødt, og det som er skåret helt gjennom vil lyse gult. Skyggelegging gir en fin effekt.

Håndholdt fres er et godt verktøy å bruke til dette. Da har du god kontroll på hvor langt inn i skallet du skjærer.

Gresskar med lys
Når du er fornøyd med utskjæringen, er det bare å putte oppi en LED-lyslykt! Et gresskar kan fint stå ute i en ti dagers tid. Så de kan lages i grei tid før Halloween, og pynte opp mer enn den ene dagen.

Aldri bruk stearinlys i. De avgir mye varme og da begynner gresskaret å skrumpe kjapt.

Gresskar på arbeidsbenk
Og sett gresskaret høyt oppe! Står gresskaret på bakken så er det jo ikke så mange som ser det. I øyehøyde er de et flott blikkfang, og hele mønsteret blir synlig.

Sigbjørn begynte selv med gresskarskjæring for syv-åtte år siden. Det tar litt tid å komme inn i, men ikke gi opp, er oppfordringen fra gresskarkongen på Sunde.

Bruk litt tid, prøv deg frem. Og det er som jeg sier, har du passert tredve bør du gjøre det litt bedre enn ungene ville fått til, hahaha!