dame smiler
Lene Nevland Sivertsen, Banksjef Personmarked i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank.

Spar penger: Slik får du en sunnere og friskere økonomi

Boliglånsrenten er høy, strømprisen er høy og matvareprisene har økt drastisk. Her er noen tips til hvordan du kan få større økonomisk frihet med enkle sparegrep.

Tekst: Joar Time
Publisert: 10.10.2023

Tips til hva du kan gjøre selv:

tallet 1 Finn de «skjulte» kostnadene

Start med en gjennomgang av økonomien for å finne ut hvor pengene dine tar veien, eller om du har «skjulte» kostnader som du kan kutte. Eksempler på dette er strømmetjenester og andre løpende abonnementer du bruker lite eller sjelden. Dersom du ønsker tilgang til en ny strømmetjeneste kan det være en fin regel at du da må si opp en annen. 

tallet 2 Betal ned den dyreste gjelden først!

Studielånet og boliglånet har en lavere rente enn forbrukslån og kreditter.

tallet 3 Om du har mulighet bør du prioritere å bygge opp en bufferkonto

En tommelfingerregel er å ha et beløp tilsvarende to månedslønner stående. Dette gjør deg mindre sårbar dersom noe uforutsett skulle oppstå. Dersom du synes det er vanskelig å få spart opp penger på en bufferkonto, er litt bedre enn ingenting.

tallet 4 Ikke bestill dyre feriereiser du egentlig ikke har råd til!

Ved planlegging av ferier er det lett å la seg rive med, og det er derfor viktig å sette en sum man er villig til å bruke FØR man ser på alternativer.

illustrasjon sparegris

tallet 5 Planlegg før turen til butikken

Du kan holde matbudsjettet nede ved å planlegge hva du skal kjøpe FØR du går i butikken. Her er det mye penger å spare for veldig mange! Planlagte innkjøp gjør at man i tillegg har mindre matsvinn.

tallet 6 Følg med på tilbud

Planlegger du innkjøp av for eksempel møbler og fritidsutstyr kommer denne typen varer på tilbud ved jevne mellomrom. Har du litt tålmodighet kan du gjøre en god deal med å følge med på prisene over tid. Et godt eksempel på dette er salg på utemøbler nå etter sommeren.

tallet 7 Handle brukt

Det finnes pent brukte møbler, klær og andre ting som ligger for salg på ulike plattformer (Finn.no, Tise, og bruktbutikker). Å handle brukt er en økende trend som er godt for både lommeboka og miljøet!

tallet 8 Bruk handlenett

Det er både lønnsomt og bærekraftig å ha med seg handlenett når du skal i butikken. Ha noen nett liggende i bilen/sekken/veska, så er du sikker på at du ikke glemmer å ta med.

tallet 9 Planlegg større utgifter i god tid

Start tidlig med å spare til store utgifter du vet vil komme. Dette kan være bryllup, konfirmasjoner, førerkort, bunad osv. Klarer du dette vil du oppleve at disse livshendelsene ikke gjør like store inngrep i økonomien din.

illustrasjon sparegris, mynter, koffert, vaskemaskin

Hva kan banken hjelpe med?

tallet 1 Har du det du trenger? Har du mer enn du trenger?

Ta en telefon til banken for å få en liten «EU-kontroll» på kundeforholdet ditt. Har du de produktene som er best tilpasset din situasjon? Er du riktig forsikret? Er det noe du kan fjerne eller noe du bør legge til?

tallet 2 Bør du samle lån?

Dersom du har utfordringer med å få nedbetalt dyre kreditter eller forbrukslån, kan du også kontakte banken for å se på mulighetene for å samle lånene. Dette vil kunne lette mye på de månedlige utgiftene.

tallet 3 Bør du forlenge løpetiden på lånet?

Dersom du opplever at en høy boliglånsrente er krevende kan du ta kontakt med banken for å se om du har mulighet til å forlenge løpetiden på lånet. Dette vil gi noe lavere månedlige utgifter, men du må da være oppmerksom på at lånet blir nedbetalt over lengre tid.

tallet 4 Avdragsfrihet kan være en hjelp i vanskelige tider

Har det skjedd noe uforutsett som gjør at du er i en vanskelig økonomisk situasjon kan du kontakte banken for å høre om mulighetene for avdragsfrihet en liten periode. Vær oppmerksom på at du ved avdragsfrihet forskyver betalingene slik at det blir dyrere i resten av lånets løpetid.

tallet 5 Banken kan hjelpe deg med råd knyttet til sparing

Langsiktig sparing til pensjon, sparing til barn og ikke minst ulike måter å spare på.

tallet 6 Hva om jeg?

Lurer du på hvordan økonomien din vil bli dersom du kjøper ny bil, bytter bolig eller kjøper hytte? Banken kan være med å simulere hvor mye det vil koste deg.

Lyspære
Visste du?

Som Bate-medlem får du fordeler hos Den Gule Banken, Sandnes Sparebank. Du får også ekstra gode betingelser både på boliglån og sparekonto, i tillegg til personlig rådgivning, knallgod kundeservice og mulighet for kundeutbytte.

Les mer