Solceller på taket

Solceller? Dette bør styret tenke over

De fleste vet at solceller både er et energi- og kostnadsbesparende tiltak. Men det kan være lurt å ta en fot i bakken før dere legger til rette for egenprodusert strøm.

Tekst: Roald Riska, energirådgiver
Publisert: 26.4.2024

1) Investering og lønnsomhet

Vurder kostnadene ved å installere solcelleanlegg sammenlignet med mulige besparelser på strømregningen over tid. Det er lurt å involvere en ekspert som kan hjelpe dere med dette – Bate bistår gjerne her.

2) Skyggespill

Mange borettslag og sameier har store, flate tak som egner seg godt til solceller. Skyggelegges disse derimot av trær eller bygninger store deler av dagen, har dette en direkte påvirkning på hvor mye energi som produseres – og på lønnsomheten til solcellene.

3) Økonomi og drift

Styret må vurdere solcelleanlegget opp mot andre prioriteringer og vedlikeholdsbehov i borettslaget eller sameiet. Finn ut om felleskostnadene må økes, og eventuelt med hvor mye. Kanskje må det avsettes midler i de kommende årenes budsjetter for å kunne realisere solcelledrømmen?

4) Husk at dere kan få drahjelp

Enova dekker opptil 30 % av kostnadene for energioppgraderinger*. Flere banker tilbyr også grønne og gunstige lån til boligselskap som skal gjøre energioppgraderinger.

*Minstekravet for å kunne søke om støtte er et mål om 20 % energiforbedring. Det er derfor sannsynlig at det må gjøres andre oppgraderinger i tillegg til solcellene hvis Enova-kravene skal innfris.

5) To fluer i en smekk

Om dere uansett vet at taket må byttes eller fikses de kommende årene, så kan det være lurt å montere solceller i samme slengen. Dette kan redusere totalkostnadene, og forenkle den generelle belastningen på styret og beboerne.

6) Er beboerne med på laget?

Det er lettere å gjøre oppgraderinger når beboerne er positivt innstilt. Informer gjerne tidlig om at styret vurderer solceller, og løft frem fordelene. Eksempler på dette er økt boligverdi, reduserte energiutgifter og miljøgevinster.


Lurer du på noe om solceller eller energieffektvisering?

Ta kontakt med meg for en hyggelig prat, helt uforpliktende.

Roald Riska, energirådgiver og prosjektleder i Bate.

Telefon: 415 03 408

E-post: roald.riska@bate.no

Roald Riska