- Vi tar steget inn i fremtiden, sier beboer Finn Tollefsen i Sameiet Solvang, som snart får installert den unike kombinasjonen solceller, batteribank og ladestasjon for elbil.
Finn Tollefsen er beboer og sitter i styret i Sameiet Solvang. Montering av solcellepaneler på taket, tre batterier som lagrer strøm og ladestasjon for elbil startet i slutten av august. Den unike grønne kombinasjonen finnes trolig ikke i andre boligselskap i Norge.
- Vi er veldig spente. Nede ved inngangen skal det komme en skjerm som viser hvor mye strøm det produseres til enhver tid. Det blir spesielt kjekt å følge med på skjermen, sier Tollefsen.
Er boligselskapet tilknyttet Bate får du et godt tilbud på utarbeidelse av solcelle-rapport. Dette gir deg svar på hvordan solcelle-panel kan utnyttes best mulig hos dere.
På taket monteres det 66 solcellepaneler. Anlegget skal kunne produsere 12.000-14.000 kilowatt-timer (kWh) strøm. Tre store batterier kan lagre 10 kWh strøm hver fra solcelleanlegget. Solcellestrømmen skal være nok til å dekke elbil-lading og fellesområdene i sameiet. Produseres det mer strøm, kan dette selges tilbake til strømnettet.
- På nyhetene sies det at strømprisen skal stige. Med solcellestrøm unngår vi pristoppene og vi produserer ren energi, sier Tollefsen.
Han forventer at solcellestrømmen dekker belysning og låsesystemet i sameiets inngangsparti, garasjeanlegget, heisen, svalgangene og en felles hybelleilighet. I tillegg til ladestasjoner for elbil.
- Det skal monteres en ladestasjon for elbil med flere ladekabler som trekkes ut til den enkeltes parkeringsplass for elbil. Jeg tror ikke vi kommer til å selge særlig mye strøm tilbake til strømnettet, men vi får se, sier han.
Etter det ble kjent at Solvang får denne løsningen, har flere styrer i boligselskap tatt kontakt med Tollefsen.
- Bare for en time siden ringte det en som spurte om jeg kunne komme og holde foredrag for styret i borettslaget deres, sier han.
Han har også lagt merke til flere boligannonser som fremhever at det er tilrettelagt infrastruktur til elbil-lading eller er solceller på taket.
- Klart det er et preg når beboerne her skal selge leilighetene sine. Vi får også lavere felleskostnader når solcelleanlegget forsyner fellesområdene.
Sameiet har en leasingordning som sikrer drift og vedlikehold i hele leieperioden på 20 år. Etter 20 år eier de installasjonen selv, som har en estimert levetid på 30 år. I leasingperioden betaler hver boenhet under 200 kr i måneden.
I Byggfornyelse-avdelingen i Bate boligbyggelag er Kent Levang prosjektleder og har stått i spissen for dette kombinasjonsprosjektet med solceller, batteri og elbillading. Prosjektet er et samarbeid mellom Bate og Smartly, et datterselskap av Lyse.
- I fjor søkte Bate etter gode boligselskap som kunne være piloter for solcellestrøm på tak. Solvang viste seg å være godt egnet på grunn av sameiets størrelse og plassering. Taket lå fint til og styret hadde allerede et vedtak for å legge til rette for elbillading, forteller Levang.
Bate og Smartly samarbeider i Solvang-prosjektet.
- Bate er tilknyttet de ulike boligselskapene i distriktet, og både Smartly og Bate er opptatt av gode kundeløsninger. Vi jobber med å tilby teknologi som er enkel å bruke, sier salgsdirektør Ketil Granbakken fra Smartly.
Solvang er en del av det store EU-prosjektet Invade, hvor Lyse representerer en av de norske partnerne. I tillegg til Norge er Tyskland, Spania, Belgia og Nederland med i samarbeidet som skal skape felles læring om pilotprosjekter innen fornybar energi.
- Invade forsøker å vise at det er mulig å lage kommersielle løsninger av fornybar energi. Solvang er et pilotprosjektene, sier Granbakken.
Sitter du i styret i et borettslag eller sameie tilknyttet Bate? Vil du vite mer om kombinasjonen solceller, batteribank og elbil-ladestasjon? Ta kontakt med leder for Byggfornyelse Inger Janne Karlsen på inger.janne.karlsen@bate.no