Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Slik lykkes du med rosene

Selvåg gartneriEndre Selvåg er gartner og daglig leder ved Selvåg Gartneri & Hagesenter. Han er glad i roser, og hjelper deg mer enn gjerne å velge riktige roser til din hage. 

 

Tekst og foto: Håkon Fossmark   Publisert: 18. juni 2019

 

Roser er kanskje de mest romantiske blomstene vi har, og de finnes i alle slags farger: Rosa, røde, fiolette, oransje, gule, hvite. Det er ikke rart rosene er populære.

Har du planer om å plante roser i din egen hage, kan det være lurt å ta turen innom Selvåg Gartneri & Hagesenter i Stavanger først. Her har de drevet med roser i flere tiår, og få, om noen, har et bedre utvalg og mer kunnskap.

– Roser er ikke så vanskelig å få til. Det viktigste er at de får nok næring og lys, forteller Endre Selvåg, gartner og daglig leder i familiebedriften.

Rosene trenger mer næring enn andre planter.

– De må gjødsles godt gjennom hele sesongen. Når du planter ut roser, kan du plante i en blanding av kukompost og plantejord. Jo mer gjødsel, jo finere og sterkere roser får du, forklarer Selvåg.

– I tillegg bør rosene ha minst seks timer med sol og lys i løpet av døgnet. De bør ikke stå på en skyggeside av hagen, men gir du dem både lys og næring, er du på god vei til å lykkes.

Favoritt

Hos Selvåg finner du et stort utvalg roser, både klatreroser, klaseroser, buskroser og bunndekkeroser.

– Mandarinrosen er en av våre mest populære. Den er lett å få til, kommer tidlig i blomst og blomstrer gjennom hele sesongen. Her får du mye roser for pengene, forteller Endre Selvåg.

Gartner Selvåg er også glad i en helt ny rose type som har fått navn etter den danske skuespilleren Ghita Nørby.

– «Fru Nørby» er en rose med utrolig flotte og kremhvite blomster som blomstrer hele sesongen. I tillegg lukter de fantastisk! «Our last summer» er en annen rose-type som lukter godt, mens «Rhapsody in blue» er en rose mange liker på grunn av de flotte fargene. Det finnes en mengde forskjellige roser, det gjelder bare å finne sin favoritt, forteller Selvåg.

Egenprodusert

Hos Selvåg selger de over 4000 roseplanter i året. De har drevet fram alle selv, rosene som kjøpes hos Selvåg skal være av topp kvalitet. Hos Selvåg får både rosene og alle de andre sommer blomstene og staudene de dyrker fram selv, ekstra store potter å vokse i.

– Det kan vi gjøre fordi plantene ikke skal transporteres. Store potter tar mye plass, men hos oss er det meste vi selger egen-produsert, så det trenger vi ikke tenke på.

Godt utstyr

Skulle du velge å satse på roser hjemme, kan det være lurt å investere i en god rosesaks også. Hos Selvåg har de nylig fått inn sylskarpe og solide sakser og annet håndl aget kvalitetsutstyr fra Japan og selskapet Niwaki.

– Det er kjekkere å jobbe med godt utsyr, og du skader ikke veden på rosene når du beskjærer eller skal klippe roser for å ta med inn. Noen ganger kan det være lurt å investere i kvalitetsutstyr som varer i stedet for å kjøpe billig som fort blir ødelagt, råder Selvåg.

 

Som Bate-medlem får du 5 prosent bonus på alle varer hos Selvåg gartneri

Utvider hagesenteret

Hos Selvåg Gartneri & Hagesenter ønsker de å gi kundene mer enn bare en god handel. Derfor planlegger de nå å utvide hagesenteret med kafé og nye ute områder, hvor kundene kan finne inspirasjon og barna kan leke. – I tillegg inviterer vi til inspirerende foredrag og arrangementer. Vi vil at det skal være en opplevelse å komme til oss, sier Brit Ågot Selvåg. Husk å følge Selvåg Gartneri & Hagesenter på Facebook for å få med deg gode tilbud og invitasjon til arrangementer.