Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Slik kan du redde insektene

To ansatte ved Selvåg hagesenter og gartneri med mange blomsterHos Selvåg gartneri og hagesenter dyrker de aller meste av plantene de selger selv, i drivhusene og gartneriet ved Stokkavatnet i Stavanger. Her er det Brit Ågot Å. Selvåg, til venstre, og Mariell Klungtveit som steller med stemorsblomstene. (Foto: Håkon Fossmark)

 

Tekst: Håkon Fossmark   Publisert: 05. mars 2019

 

Mange av oss husker kanskje bilferiene for ti-femten år siden, da frontruten og nummerskiltet ble farget svart av påkjørte insekter. Slik er det ikke lenger, og en årsak er nok at det rett og slett er langt færre insekter i dag. 

Nylig kom også den oppsiktsvekkende nyheten om at verdens insekter forsvinner i en rasende fart, og at de kan være utryddet om et århundre dersom vi ikke gjør noe.

Vi mennesker er helt avhengige av insektene. De pollinerer og bestøver planter og trær, som igjen gir oss mat. I tillegg er insektene en viktig matkilde for fugler og andre dyr. Fuglene klarer seg ikke uten insektene, og det gjør ikke vi heller. Slik henger alt sammen.

 

humle på en blomstDet blir stadig færre av både humler og andre insekter.

 

Humle- og insektvennlig hage

Heldigvis kan vi alle bidra til å bedre situasjonen, og det kan vi gjøre samtidig som vi får en fin og frodig hage.

En av grunnene til at insektene forsvinner, er rett og slett at det de ikke har nok steder å leve. Det blir mer asfalt, flere hus og større kjøpesenter. I tillegg har det vært en trend at dagens hager skal være sterile og lettstelte, og her trives ikke insektene. Men den hagetrenden ser ut til å endre seg nå, og stadig flere har fått øynene opp for hva de selv kan gjøre hjemme i hagen sin for å legge til rette for insektene.

- Vi merker stor interesse for humle- og insektvennlige planter nå, bekrefter Brit Ågot Å. Selvåg ved Selvåg gartneri og hagesenter i Stavanger. Selvåg satser nå ekstra på insektvennlige planter, til glede for både kunder og insekter.

- Vi lager etiketter og sørge for at de plantene som humlene og insektene er ekstra glade i, kommer godt frem. På den måten kan kundene lett finne fram. Det er noen planter humlene og insektene liker bedre enn andre, mens det er andre igjen de overhodet ikke er interessert i. Derfor lønner det seg å velge riktig, og vi skal hjelpe kundene med det, sier Selvåg.

Selvåg gartneri og hagesenter merker i tillegg plantene med når i sesongen den blomstrer, slik kundene kan planlegge en hage som blomstrer fra tidlig vår til sent på høsten.

Viktig mat om våren

Akkurat det er viktig. Insektene trenger næring gjennom hele sesongen. Spesielt humlene er ekstra sårbare og har stort behov for nektar og pollen tidlig på våren. Det er humledronningen som våkner til liv etter vinterdvalen tidlig på våren, og da trenger hun raskt påfyll av næring slik hun kan overleve og produsere hundrevis av nye humler i løpet av sesongen. 

Da gjelder det å ha noen å tilby humledronningen så tidlig som mulig i sesongen.

Bærbusker, frukttrær, vårlyng og perleblomst er noen eksempler på tidligblomstrende planter, men det kanskje aller beste matfatet for humlene om våren, er selje; treet med de vakre, tidlige og næringsrike knoppene.

Og bzzzz: Skulle du komme over en svak humle om våren, kan du gi nødhjelp i form av å sette fram litt sukkervann eller bananskall.

Se fullstendig liste over humle- og bievennlige vekster hos Selvåg gartneri og hagesenter her.

To humler og en blomst

Å plante humle- og insektvennlige planter i hagen gir deg en frodig og blomstrende hage, samtidig som du gjør en viktig innsats. 

 

Satser på kvalitet

Når de første vårblomstene er ferdige, har Selvåg gartneri og hagesenter en rekke planter som blomstrer videre utover sesongen. Utvalget er stort, kvaliteten topp og servicen vennlig.

- Vi er et familiedrevet gartneri, og ikke del av en innkjøpskjede. Det betyr at vi kan ta inn akkurat det vi vil, og det som kundene ønsker seg, forteller Brit Ågot Å. Selvåg.

- Men det aller meste av plantene våre dyrker vi fram selv. Vi gir plantene god jord, nok næring og store potter. Det betyr en helt annen kvalitet og kraftigere planter enn hva du finner mange andre steder, forteller Selvåg.

Selvåg gartneri og hagesenter satser også stort på urter, noe mange kunder etterspør.

- Spiselige hager er noe som har kommet veldig i det siste, sier Mariell Klungtveit ved gartneriet.

- Mange urter er spiselige og næringsrike for både mennesker og insekter. Gressløk, mynte, oregano, salvie og timian er eksempler som humler og insekter er veldig glade i, opplyser Klungtveit.

NB! Som Bate-medlem får du 5 % bonus på alle varer hos Selvåg gartneri.

Selvåg gartneri er et tradisjonsrikt gartneri og hagesenter som drives av Endre og Ola Selvåg. I dag leveres det et stort utvalg planter, hagemøbler, krukker og alt annet du trenger til utemiljø i tillegg til hagetjenester.

 

Til Batebloggen