Mann står på skateboard, har stort Bate-kort i hånden og sniker foran en køÅ bruke forkjøpsretten er litt som å snike i boligkøen. Det er lurt å være medlem!

 

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Bate boligbyggelag   Publisert: 31. januar 2019

 

Forkjøpsretten er en av de største fordelene du har som Bate-medlem. Med forkjøpsrett kan du kuppe boligen etter at budrunden er ferdig, uten å ha deltatt i budrunden.

- 90 prosent av brukte boliger som er tilknyttet Bate utlyses på forkjøpsrett før eller samtidig som megler legger ut annonse på finn.no, sier Torunn Nicolaisen som jobber med forkjøpsrett i Bate.

Se illustrasjon om forkjøpsretten her.

- Bruk bate.no like ofte som finn.no

Boligjegere bør derfor holde seg oppdatert på Bate sin forkjøpsrett-portal. Her får du informasjon om boligen og prisantydning. Boliger ligger ute på forkjøpsrett i fem virkedager, fra torsdag til torsdag med mindre det er helligdag imellom som forlenger perioden.
 
- Hvis du finner en bolig i området du ønsker å bo i og i riktig prisklasse, kan du melde forkjøpsrett helt uforpliktet. Hvis finn-annonsen allerede er publisert, kan du se bilder av boligen og gå på visning. Hvis finn-annonse ikke er publisert, kan du forvente at denne kommer i løpet av de nærmeste dagene, sier Nicolaisen.
 
Link til finn-annonsen legges ut i forkjøpsrett-portalen hvis boligen er lagt ut der. I forkjøpsrett-portalen ser du også frist for å melde forkjøpsrett. 
 
- Mange oppdager boligen på finn.no etter at fristen for å melde forkjøpsrett har gått ut. De tar kontakt med oss for å melde forkjøpsrett, men da er det dessverre for sent. Derfor at det viktig at bate.no blir brukt like ofte som finn.no av de som er på boligjakt, sier Nicolaisen.
 
I forkjøpsrett-portalen kan du lagre et søk og automatisk motta e-post når det kommer ut noe nytt innenfor søket. Da må du logge deg inn i portalen og bruke e-posten som Bate har knyttet til ditt medlemskap. Ta kontakt med oss på chat her på bate.no for spørsmål.

Budrunden

Du melder forkjøpsrett på boligen du liker og går på visning for å finne ut om det virkelig er drømmeboligen.
 
Har du lyst å slå til? Ja, da holder du deg utenfor budrunden og venter til den er ferdig. Færre folk i budrunden gjør at prisen ikke presses opp. Når budrunden er over, blir de som har meldt forkjøpsrett kontaktet. Er du eneste som har meldt forkjøpsrett, får du mulighet til å kjøpe boligen for beløpet og overtakelsesdato som er forhandlet frem i budrunde. Hvis flere vil benytte forkjøpsretten er den personen med lengst ansiennitet (den som har vært medlem i Bate lengst) som får kjøpe.
 
Har du ikke tenkt å flytte? Medlemskapet og ansienniteten kan overføres til familiemedlem.
 
Kommer ikke budrunden i gang? Da kan du enten legge inn bud selv (lurt å sjekke med Bate at ingen andre har meldt forkjøpsrett) eller vente tålmodig til eventuell budrunde starter senere. Etter tre måneder uten salg, må boligen utlyses på ny i forkjøpsrett-portalen.

Forkjøpsrett som utlyses etter salg

I mindre enn 10 prosent av tilfellene utlyses forkjøpsretten i etterkant av meglers annonsering på finn.no, visning og budrunde.
 
- Det er eiendomsmegler som velger om forkjøpsretten skal utlyses på forhånd eller i etterkant av salg. De fleste velger på forhånd fordi da får man raskere vite hvem som får kjøpe boligen, sier Nicolaisen.
 
Se illustrasjon om prosessen der forkjøpsrett utlyses etter budrunde her.

Forkjøpsrett på Bates nye boligprosjekter

Forkjøpsretten kan også brukes på Bates nye boligprosjekter
 
- Ved salgsstart utlyses forkjøpsretten. Interessenter har en uke på seg for å melde fra om de ønsker å benytte forkjøpsretten. Det gjøres på skjema eller digitalt på Bate sin nettside. Flere ønsker kan settes opp, rangert fra for eksempel 1 til 6, sier leder for boligsalg Elisabeth Helliesen i Bate.
 
Nye boliger har faste priser, så her er det den med lengst ansiennitet som får velge først.  
 
Ta kontakt med oss på chat-ikonet nederst til høyre hvis du fortsatt har spørsmål om ansiennitet eller andre Bate-relaterte spørsmål.
 

Til Batebloggen