grønne planter på baderom
Vindusblad, eller Monstera, har vært spesielt populær de siste årene, og er en plante som kan være med å gi baderommet en eksotisk følelse.
Foto: Merethe Opstad Clausen

Noe grønt i hvert rom

Kan du ha planter på det mørke soverommet ditt? Eller det fuktige badet? Ja, faktisk – hvis du velger riktig plante.

Tekst: Bate
Publisert: 30.1.2020

Planter kan overleve på badet

Visste du, at dersom en plante står i et rom uten naturlig lys, hvor det kun er lys fra lamper, så opplever planten rommet som bekmørkt? Det er fordi planten ikke klarer å fange opp lys fra lamper.

Det er ikke alle rommene i husene våre vi klarer slippe inn så mye dagslys, i hvert fall ikke gjennom de mørkeste årstidene. Heldigvis finnes det noen planter som kan overleve med minimal lyseksponering, for eksempel på soverommet eller et lite bad.

Og det er bra, for planter kan både bidra til å gjøre rom grønne og fine, men de kan også rense luften.

calathea
Calathea er kjent for de vakre mønsterene på bladene og finnes med mange forskjellige farger og fasonger. Den har opprinnelse i tropene og liker derfor høy luftfuktighet, mye lys, men ikke direkte sol, og temperaturer over 15 grader.

På badet

Trodde du at baderommet ikke var et godt sted for plantene? På badet er det jo så varmt og fuktig?

Joda, badet er egentlig perfekt for veldig mange planter. De fleste inneplantene vi får tak i i butikkene har opprinnelse i tropiske strøk, vil de derfor ha det helt ypperlig på det varme, fuktige badet.

Typiske planter som elsker denne atmosfæren, på baderom med godt dagslys, er calathea-planter, vindusblad, gullranke, orkidé, fugleredebregne og bregner generelt.

Har du et baderom med få eller små vinduer kan grønnrenner, smaragdpalme eller svigermors tunge være gode alternativer.

gullranke og såper på badet
Det er mange gode grunner til å ha noe grønt i hvert rom. Plantene, som for eksempel denne gullranken, er vakre å se på, men bidrar også til økt trivsel og velvære i hjemmet.

På soverommet

Lystette gardiner, lave temperaturer. Kan noen planter trives her? Ja, faktisk.

Svigermors tunge har fått tilnavnet «Umulig å drepe». Den tåler det meste, og dermed også å stå på det kalde, mørke soverommet. En annen fantastisk egenskap denne planten har, er at den renser luften for giftige gasser, den er faktisk en av de plantene som kommer best ut i NASAs forskning over planter som renser luften.

En annen plante som er ekspert på å rense luften er fredslilje. Den gjør seg også godt på soverommet, men trenger litt mer lys enn førstnevnte.

I rommet med stekende sol

Det er faktisk ikke så mange husplanter som liker å stå i den solfylte vinduskarmen. Men noen er det. Kaktuser kommer fra ørkenområder, og elsker derfor det solfylte vinduet. Pengetre er en robust sukkulent også tåler de sterke solstrålene godt.

svigermors tunge på en kommode
Svigermors tunge er en robust plante som renser luften. Perfekt for soverommet.

I rommet uten vindu

Du har kanskje en lang gang uten noen vinduer, og akkurat her hadde det vært så forfriskende med noe grønt? Det er fortsatt håp om du trikser litt:

Prøv dette:
Kjøp to like planter, ha den ene i et rom med rikelig belysning, og den andre i det mørke rommet. Så gjelder det bare å huske å bytte om plasseringen på disse en gang i uken.

Eller dette:
En annen løsning kan være å gå til anskaffelse av vekstlys. Det trenger verken være kostbart eller komplisert. Egentlig er det bare en lyspære som gir det rette fargetonene som plantene trenger for å vokse og trives.

Lykke til med husplantene dine!