Hjørdis fra sin balkong, med utsiktHjørdis fikk kjøpt sin første bolig via medlemskapet i boligbyggelag.

 

Tekst og foto: Alise Lea Tiller   Publisert: 16. september 2018

 

Medlemskapet til Hjørdis Bowitz Myhre er fra 1949, da moren meldte seg inn i det som da het Stavanger boligbyggelag. 

2-roms på Bekkefaret

Stavanger og Sandnes boligbyggelag ble begge startet like etter krigen, som en konsekvens av landets bolignød. I 2014 slo de seg sammen og ble til Bate boligbyggelag.

- Moren min var fornuftig og så hvor nyttig medlemskap i boligbyggelag var, sier Hjørdis takknemlig.

I 1974 overtok hun medlemskapet som moren hadde stiftet 25 år tidligere. Hjørdis var da 21 år og kjøpte seg en liten to-roms i et borettslag i Bekkefaret, like utenfor Stavanger sentrum. 

Mens hun bodde i sin første bolig var hun opptatt med sivilingeniør-studie og deltidsjobb som drosjesjåfør.

 

Brev fra da Hjørdis overtok ansiennitet fra moren i 1974

 

Ny bolig i samme borettslag

To år etter første boligkjøp brukte hun forkjøpsretten igjen. Hun hadde truffet en mann som hun giftet seg med. De to flyttet sammen i en større leilighet i samme borettslag i Bekkefaret. 

- Vi likte naboene og plasseringen, derfor ble vi boende i borettslaget. Boligen lå nært jobbene våre, sier Hjørdis. Nå nyter hun pensjonisttilværelsen og ser tilbake på arbeidsårene i Oljedirektoratet og det franske oljeselskapet, Elf. 

Etter de to boligkjøpene har hun ikke brukt medlemskapet sitt. Hverken i forbindelse med boligkjøp eller for å få rabatt og bonus på nesten 50 butikker og tjenester.

Medlemskapet fra 1949 ønsker hun likevel å beholde.

- Jeg har to nieser som kan få brukt for medlemskapet en dag, og det koster meg så lite i året å beholde det. I mellomtiden kan jeg bli flinkere til å bruke medlemsfordelene. Jeg har ikke satt meg inn i hvor jeg får rabatt, sier Hjørdis.

Les mer om overføring av medlemskap her.

 

Hjørdis blar i papirer fra da hun fikk medlemskapet overført fra moren i 1974

 

- Fortsatt vanskelig for unge

- Selv om tidene har forandret seg, er det fortsatt dyrt og vanskelig for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Foreldrenes lommebok er dessverre avgjørende. Din første bolig blir billigere hvis du bruker forkjøpsretten, sier Hjørdis.

Hun og mannen flyttet etter hvert inn i enebolig på Madla. De kjøpte et lite hus på en stor tomt, som hennes nevenyttige mann vedlikeholdt og bygget på. Senere flyttet hun i leilighet igjen, men ikke i borettslag.

Anbefaler medlemskap

Hun tror den gode inngangen til boligmarkedet spilte en stor rolle for videre investering i enebolig og det at hun de siste årene har nytt godt av å være gjeldfri. En god start forplanter seg videre.

- Unge folk i dag har høye studielån og tar opp høye boliglån i tillegg. En god pris på første bolig er avgjørende for hvordan du bor senere i livet. Jeg var smart som brukte boligbyggelag i begynnelsen, det vil jeg også anbefale andre, sier Hjørdis. 

 

Til Batebloggen