– Soppsanking er en veldig fin aktivitet som ikke går fort! Susanne Birch Hansen deler av sin ekspertise.
– Det hele begynte da jeg flyttet til Stavanger for 35 år siden og ble kjent med et par folk som var veldig soppinteressert, forteller soppsakkyndige Susanne Birch Hansen hos Jærsoppen.
Vi har tatt turen til vakre Sælandsskogen for å forsøke å fylle kurven med god matsopp, men det skal vise seg å være lettere sagt enn gjort. – Man trenger både tålmodighet og flaks når man er ute og sanker, særlig nær byer, sier Susanne.
– Interessen for sopp har økt, spesielt under korona, så du må regne med at det er flere enn deg som rusler litt bøyd mellom trærne, smiler hun. – Men det er nok sopp til alle!
Vårt første bekjentskap er en såkalt laksesopp, som riktignok er spiselig, men ikke den mest kjøttfulle. Den får likevel bli med i kurven, sammen med en fløyelsbrun rørsopp og en mild, gul kremle. Nestemann vi treffer på, en rødmende fluesopp, er kun for kyndige, viderekomne sankere.
– Noe av det morsomme med sopp er at folk liker forskjellige. Rødmende fluesopp er ikke for meg.
Susannes advarsler kommer ganske tett, for det er ingen spøk med giftig sopp:
– Vær oppmerksom, ikke bare rask med deg for eksempel traktkantareller. Innimellom disse kan det stå blant annet spiss giftslørsopp, en av våre giftigste sopper, understreker hun. – For 25 år siden hadde jeg en full kurv med sopp, men hadde fått med noen giftige blant de spiselige. Måtte kaste alt!
Sanking er en del av kulturen i mange land. – Når jeg treffer østeuropeere i skogen, smiler de når de ser at jeg plukker sopp. Mange har gode barndomsminner fra soppturer.
– Jeg sanker også blåbær, bringebær, hyllebær, tyttebær og rognebær, og multer når jeg er på fjellet. Syltetøy er populært hos oss. Men å gå i skogen for å sanke sopp er det kjekkeste, de ser helt forskjellige ut på ulike stadier, og du må være litt detektiv. Gøy å ha med barn attåt, de blir så grepet av det.
– Hva er yndlingsretten din med sopp?
– Suppe med traktkantareller! Jeg tørker soppen og lager suppe på den hele året. Bruker hvitløk, blåmuggost og matfløte. Herlig!
Meld deg på en sopptur eller gå med noen som er soppkyndige. Hold alle funnene dine atskilt fra hverandre i kurven, f.eks. i papirposer eller beger, og ta dem med deg til soppkontroll før du tilbereder og spiser dem.
Ønsker du å bidra til et lavere forbruksnivå og lette på kjø...
Vi ga ordet – og kameraet – til studentene Siri og Elizabeth...
Nybegynner på kjøkkenet? Utrivelig sum på kassalappen? Ryfyl...