Husene i skogen på Hinna
Husene i skogen på Hinna
Foto: Justyna Stachon, Impress

Husene i skogen

– Vi har det veldig bra her!

Tekst: Thea Holm-Jensen, Impress
Publisert: 17.12.2024

Sameie fullt av aktiviteter

I Husene i skogen på Hinna hadde de hele 73 arrangementer i fjor.

Noe av hemmeligheten bak den sosiale suksessen er engasjerte beboere.

Styreleder Johanne Brendehaug og styremedlem Valbjørg Gya i Sameiet Husene i skogen forteller om det gode miljøet og alle aktivitetene de har der.

Fellesskapsløsninger

Husene i skogen er et nokså nytt borettslag på Hinna i Stavanger, sentralt og landlig på samme tid, omgitt av jordbruksmark og noe trær. Området har mange gode turmuligheter.

Her er en rekke attraktive løsninger for beboerne som felleshus, oransjeri, lekeplasser, grøntområde, plantekasser, bil- og sykkeldeling, gjestehybler og verksted. Bate er forretningsfører og bistår med vaktmester- og gartnertjenester.

– Borettslaget er utrolig koselig og en god plass å bo, sier Johanne og Valbjørg.

Da vi møter dem, en fin soldag, for­bereder de fest med grilling, prat og kos for alle beboerne. Bordene er dekket og pyntet med flotte blomster­dekorasjoner som Anne Martha Vagle har laget. Foruten kjøkken, bord og stoler har felleshuset bibliotek, storskjerm, lager og eget verksted med verktøy.

kollasj oransjeri
Oransjeriet er en uformell møte­plass. Det er sittegrupper både inne og utenfor. I drivhuset dyrkes det både norske klassikere som agurk og mer eksotiske vekster som chili og druer.
Foto: Justyna Stachon, Impress

Hver torsdag er det frivillig luking og hagearbeid, og kaffe og kos for alle som ønsker det i felleshuset. Da vi var der, var yngstemann noen måneder gammel, eldstemann over sytti år. Stemningen er lett og praten går.

– Ja, sånn er en vanlig torsdag her hos oss, smiler Johanne, og forteller ivrig om alle fellesaktivitetene de har på huset: felles middager, temakvelder, fotball på storskjerm, utekino, grill­fest, julebrunsj, julegran­tenning, strikkekveld, påskefrokost etcetera. Vi prøver å få til noe for alle beboerne.

Både styret og beboerne tar initiativ til ulike aktiviteter. Mange av beboerne har ferdigheter, kunnskaper og talenter som de får tatt i bruk når det skal arrangeres noe. De har hatt felles komlemiddag med 40 personer til bords, og julebord med hjortestek – som en av beboerne hadde jaktet og skutt selv.

Oransjeriet og uteområdet

Oransjeriet er en uformell møte­plass. Her dyrkes det tomater, chili, paprika, druer og agurk. Det er blomster og sittegrupper både ute og inne. Det skaper et trivelig miljø.

– Vi plantet druene i fjor, de ser allerede bra ut, sier Johanne, og vinker på Henning og Reidar, som sammen med Torill har tatt et særlig ansvar for oransjeriet. – Det er folkene her som får ting til å skje og som skaper det gode miljøet, sier hun.

Uteområdet er stort og inviterende med lekeplass, grøntområder og plantekasser. Her dyrker beboerne salat, grønnsaker, jordbær og allslags urter og blomster. I tillegg er det epletrær, solbær- og rips­busker å forsyne seg fra når det er årstiden for det.

kollasj mennesker
Johanne Brendehaug og Valbjørg Gya (til venstre). Anne Martha Vagle (i midten) lager flotte blomster­dekorasjoner til arrangementene. I felleshuset er det godt oppmøte og god stemning under torsdagskaffen.
Foto: Justyna Stachon, Impress

En sosial arena

I Husene i skogen bor det folk i alle aldre, enslige og barnefamilier. Men det er nok flest som er i alderen 60 pluss.

– Vi ønsker å skape et sosialt og aktivt miljø hvor beboerne deltar og trives. Mange som har bodd andre steder forteller at de der ikke ble kjent med så mange. Her stopper vi og slår av en prat. Det er en vennlig og inkluderende atmosfære, et tilrette­lagt felles­skap der alle bidrar og ønsker det beste for hverandre.

tre mennesker foran oransjeri
«Gartnerne» i drivhuset, f.v. Svein Reidar Rødahl, Torill Vestad og Henning Iversflaten.
Foto: Justyna Stachon, Impress

Heime-appen

Heime appen brukes til å bekjentgjøre aktiviteter, kommunikasjon, booking og betaling. Det er et godt verktøy som er til stor hjelp i de daglige aktivitetene. Får du besøk, kan du for eksempel booke gjestehyblene gjennom Heime-appen. Disse brukes mye.

– Heime har et par arrangementer årlig (utekino og julegrantenning), resten fikser vi selv. Appen er fortsatt bare et hjelpemiddel, sier Johanne. – Det hjelper ikke hvis folk ikke er aktive. Du må ha ildsjeler og et aktivt styre, engasjerte og positive beboere for å få dette til å fungere.

heime-appen
Heime-appen er flittig brukt av beboerne i Husene i skogen.
Foto: Justyna Stachon, Impress

Alenetid

I Husene i skogen står fellesskapet sentralt. Det legges til rette for ulike arrangementer, og styret og beboerne er alltid åpne for nye innspill. Men det betyr ikke at du er nødt til å bli med på absolutt alt. Alt er frivillig. I Husene i skogen skal du kunne være deg selv og holde på med det du liker med god samvittighet.

– Her skal alle ha det bra og kose seg på egne premisser, sier Johanne Brendehaug og Valbjørg Gya. – Men alle de kjekke tilbudene og aktivitetene er der. Hvis du vil.

elsykler parkert
Borettslaget stiller elsykler til beboernes disposisjon.
Foto: Justyna Stachon, Impress