Hjemmelagd blomsterpotte med rosa blomster
Foto: Rune Havn, Impress

Lag din egen blomsterpotte

Bate-gartneren viser deg hvordan du kan lage dine egne blomsterpotter for en rimelig penge.

Tekst: Impress Publisering
Publisert: 8.5.2023

Betongpotter kan lages på mange forskjellige måter, men Bates gartner Dom Hocken anbefaler denne metoden for nybegynnere.

Slik lager du en betongpotte

Materialer for å lage betongpotte

1. Dette trenger du:

Hansker, tørrbetong (fin), vann, bøtte, glassfiberremse, ballonger, murskje, saks, plastbøtte e.l., bomullspinne og svamp. Pluss spray/maling hvis du ønsker farge på potta.

Betong blandes i bøtte

2. Bland betongen

Bruk gode hansker for å beskytte hendene. Ta litt vann i bøtten før du tilsetter betongpulveret og bland sammen med spade eller håndholdt mikser. Bland heller opp litt for mye enn litt for lite, men vær forsiktig med vannmengden - mot slutten er det kanskje bare noen dråper som skal til.

Tips! Dersom det er en fin og varm dag, kan du tilsette 1 - 2 dråper oppvasksåpe i miksen, da tørker betongen saktere.

Ballong som skal bli til potte

Murerspade over ball av betong

3. Form potten

Blås opp ballongen i den størrelsen du ønsker, og finn noe egnet den kan stå stødig i. Kanskje du har en innerpotte i plast, en avlagt plastbolle eller en lekebøtte? Nå kan du legge på strimler av glassfiber og smøre på mørtel, dette gjøres vekselsvis og kan minne litt om pappmasjé. Først en bit glassfiberremse, så litt mørtel, og sånn fortsetter du til omtrent halve ballongen er dekket. Glassfiberen gjør betongen sterkere og mer holdbar.

En perfekt overflate er ikke viktig i denne fasen - finpussen tar du senere. Når du er ferdig med dette steget, skal du la betongen tørke litt før du fortsetter.

Q-tips lager hull i betongpotte

4. Lag dreneringshull

Ingen planterøtter ønsker å stå i vann hele tiden. Etter 1-2 timer bør du derfor lage dreneringshull. Dypp en bomullspinne i vann, og trykk inn et par hull i det som kommer til å bli bunnen av potten når den er ferdig. Når du kommer helt inn til ballongen, er hullet klart. Hvis du vil, kan du bruke en svamp og finpusse overflaten litt på dette tidspunktet, men du kan også vente til senere og bruke grovere svamp.

Hender rundt betongpotte

Blomst settes ned i hjemmelaget potte

5. Tørk og ferdig!

Når betongen har fått tørke i minimum 24 timer, kan du sprekke ballongen og se på resultatet. Noen dekorerer med spray på utsiden, mens andre maler innsiden med murmaling. Når det er sagt, kan potten godt være som den er også. Ha i jord og en valgfri blomst/plante, så er du ferdig.