Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Visste du at 8 kommuner tilbyr gratis kurs i kompostering?

noen som kaster matavfall i kompostdunk

- Vi ser en økning i hjemmekompostering, sier Nina Borøy Harbo, rådgiver i miljø og renovasjon i Stavanger kommune.

 

Tekst: Ole J. Askeland   Foto: Illustrasjon   Publisert: 28. august 2019

 

- Dette er ikke vanskelig, det er ikke noe hokus-pokus. Men det er litt arbeid. Mange blir bitt av basillen, andre synes det blir for mye jobb. I vår måtte vi utvide antall kursdager og hadde likevel venteliste. I høst kjører vi kurs seks dager, sier Gladys Egeland. Hun arbeider i miljø- og renovasjonsavdelingen i Sandnes kommune.

For flere kommuner

Åtte nabokommuner, Sandnes og Stavanger, Sola, Rennesøy, Time, Klepp, Randaberg og Gjesdal står bak kurset. Siden slutten av 1990-tallet har det vært mulig å lære seg kompostering i regionen. Høstens anledninger er alle lagt til september og til den økologiske gården på Ullandhaug. Der komposteres det av full kraft. Gjennom kompostering brytes matrester og grønt fra hagen ned og  blir til fruktbar jord. Kompost er den beste næringen du kan gi plantene i hagen eller blomsterkassene.

I Sandnes har cirka 400 husstander en kompostbinge, eller en bokashibeholder. Stavanger kommune har solgt omkring 1000 kompostbeholdere, 600 innbyggere har levert inn den brune dunken sin fordi de håndterer alt matavfallet selv. Det finnes også dem, i alle kommuner, som har handlet kompostbingen via andre kanaler.

- Mange kjøper. Vi ser en økning i hjemmekompostering. Jeg har inntrykk av at interessen for dette er stor og at det er mange som vil på kurs, sier Nina Borøy Harbo, rådgiver i miljø og renovasjon i Stavanger kommune.

Produser egen jord til hagen

Det kan være inspirerende, og det er miljøvennlig, å bli en del av kretsløpet gjennom å lage sin egen jordfabrikk. Potetskrell og kaffefilter omdannes raskt til kompost, samtidig som miljøbelastningen reduseres fordi avfallet ikke skal fraktes bort. Den største klimagevinsten kommer likevel når den ferdige komposten erstatter kunstgjødsel og torvproduktene som finnes i de fleste jordblandinger på hagesentrene, ifølge Naturvernforbundet.

Så hvordan gjør du det? Kommunene har litt ulik praksis. Men du bruker en isolert og lukket kompostbinge som sikrer at smittestoff fra avfallet blir brutt ned, og at ikke rotter og fugler kommer til. Du gjennomfører totimers-kurset i hjemmekompostering, det som nå er rett rundt hjørnet. Du leverer inn den brune dunken og du får en rabatt på renovasjonsgebyret. Dette gjelder også dem som bruker en bokashibeholder godkjent av kommunen. 

Høstkurs

På denne måten reduserer du matavfallet med mellom 50-100 kilo per person i året. Bor du i et lavhus kan du trygt og enkelt kompostere ditt eget kjøkkenavfall. Borettslag og sameier kan ha egne, interne regler eller løsninger.

Kompostering er godt for hagen, godt for kloden, godt for lommeboken. Lyst til å lære mer på kurs? Påmeldingen skjer på hentavfall.no. De fleste av høstens kursdager har vært, men følg med for nye kurs.