sissel norheim og kent levang foran hus
Sissel Norheim (leder i prosjektet Solsats/Naturvernforbundet i Rogaland og Kent Levang (prosjektleder i Bate)
Foto: Hoang Q. Nguyen

Nå kan borettslag og sameier få kartleggingsstøtte fra Enova

Vurderer dere solceller på taket? Eller kanskje dere vil undersøke andre muligheter for energieffektivisering? Nå kan borettslag og sameier få kartleggingsstøtte fra Enova.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 25.2.2022

Solceller mot strømpris

- Jeg er veldig glad for økt støtte til husholdninger som satser på solceller, sier Sissel Norheim som er prosjektleder i Solsats/Naturvernforbundet i Rogaland.

Nå strekker Enova også delvis ut hånden til borettslag og sameier som tidligere falt helt utenfor ordningen. Organisasjonen har lansert en kartleggingsstøtte til boligselskaper som vil undersøke mulighetene for energieffektivisering, utjevning av effekt, og lokal energiproduksjon som varmepumper eller solkraft.

Lyspære
Om Enova

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, og jobber for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tas i bruk. Hos Enova kan du få støtte til å realisere prosjekter som fremmer energi- og klimavennlige løsninger

Høye strømpriser vekker interessen

Kent Levang, prosjektleder i Bate, forteller at høye strømpriser har vekket større interesse for solenergi i sameier og borettslag.

- Med én gang energiprisene gikk opp, var det mer bevegelse i den retningen. Og det er naturlig å undersøke muligheten for å få integrert solceller i takløsningen hvis de skal i gang med et takprosjekt.

Levang forteller om et konkret eksempel i et av de tilknyttede borettslagene.

- Der er beboere i gang med å undersøke dette i forhold til et felles takprosjekt, det er veldig spennende!

hånd som holder et blad med bilde av et grønt hus
Mostun natursenter ved Mosvannet i Stavanger.

Et skille

Sissel Norheim liker det hun hører. Hun ønsker en boom av grønne fremstøt, også der folk bor tettere. Men dagens ordning er urettferdig for mange, ifølge henne.

– Slik det er nå, kommer det urimelig ut for dem som bor i et rekkehus hvor du har tilgang til ditt eget tak, men du har likevel ikke rett på støtteordningen. Det oppleves urimelig for beboerne.

Hun forklarer at med dagens regelverk kan fellesanlegg bare mate fellesområder.

– Rekkehus har gjerne ikke fellesområder, kanskje bare en garasje. Det er ikke som i en blokk hvor du har heis og felles ventilasjonssystem, eller en felles garasje med elbillading.

Norheim er likevel optimist, hun har håp om at det kan komme en støtteordning fra et eller annet hold.

– Det er en del bevegelse i markedet. Og det er foreslått en løsning der borettslag kan bruke egenprodusert strøm fra et solcelleanlegg i boenhetene uten at det løper avgifter – slik ordningen er i dag.

Sissel Norheim
Sissel Norheim er lei av støtteordninger som ikke inkluderer dem som bor i borettslag og samaier.

Oppfordring til utbyggere

Og når Norheim først har en prosjektleder fra Bate i hagen, benytter hun anledningen til å så nye sol-frø:

– Det dere bør tenke på i Bate, er at en i alle nybygg inkluderer dette fra prosjektoppstart. At en bygger med solceller som fasademateriale, enten i tak eller vegger, og tenker fellesløsninger på vann og varme.

Hun viser til at tilbakebetalingen er mye kortere hvis man tenker på dette fra dag én – og når løsningene er del av fasadematerialet.

– Det er en oppfordring til alle utbyggere, at det går inn i hvert fall som en opsjon at en vurderer det.

– Ja, det handler om kost-nytte og nedbetalingstid. Det er det som ikke har stått helt i stil med solcelleløsninger. Nå som strømprisene går opp, så utlignes det mer. Og det kan bli mer aktuelt, spesielt hvis det er mulig å integrere det i selve tekkingen, svarer Kent Levang.

– Det er bare snakk om tid før det blir normen. Om tyve år tenker jeg at lokal energiproduksjon er helt standard løsning på nybygg. Det er en del av det grønne skiftet. Det tvinger seg frem, avslutter Norheim med et lurt smil.

Ønsker du å søke om karleggingsstøtte?

Ta kontak med Enova her.

Har du spørsmål om hvordan du søker støtte fra Enova?

Ta kontakt med Inger Janne Karlsen, leder for byggfornyelse i Bate.

E-post: inger.janne.karlsen@bate.no / Mobil: 408 45 222