Professor Harald N. Røstvik ved Universitetet i Stavanger har jobbet med byplanlegging og bærekraftig utvikling i over 40 år. Hva er god byutvikling for ham?
– En god by er en by hvor du kan bevege deg fritt og ufarlig, fortrinnsvis til fots, sykkel eller ved bruk av kollektive transportmidler. Det må være en by som har mange grønne akser, og en by som har hyggelige områder hvor mennesker kan samles og være sammen. Enkelt og greit, sier Røstvik.
Han forteller om videostudier som viser hvordan mennesker reagerer i møte med forskjellige omgivelser.
– Når vi beveger oss i grå områder, med mye asfalt og lite som skjer, ser vi som regel ned i bakken og konsentrerer oss gjerne om mobilen. Når vi møter det motsatte; områder med grønne innslag og mye aktivitet, så ser vi opp og er interesserte.
– Dette er jo lett å kjenne seg igjen i, men det sier også mye om hva vi mennesker trenger for å ha det hyggelig ute i en by, sier Røstvik.
I tillegg, mener professoren, handler mye også om hvordan vi mennesker oppfører oss i en by.
– En god by er også en by hvor folk er vennlige og hensynsfulle med hverandre. Da handler det om folkeskikk, oppdragelse og dannelse. Det kan læres men er krevende og må jobbes med.
Ifølge Røstvik har den allmenne interessen for byutvikling økt de siste årene, og vi er mer bevisste, spesielt på klima og miljø. Likevel gjøres det mange, ifølge Røstvik, feil, når vi bygger byer og områder.
– Det er så mange interesser som skal ivaretas at vi ofte ender opp med dårlige mellomløsninger. Beslutningstakerne tenker for kortsiktig, sier Røstvik.
– Vi reiser til land i Europa, kommer tilbake og er begeistret over hvor spennende og vakkert det er. Det er fordi byene har vokst organisk, gate for gate, hus for hus. Akkurat som sentrumskjernen i Stavanger.
– Men det er vel ikke realistisk å planlegge byer slik i dag, vi trenger gjerne å lage mer helhetlige planer?
– Jo, absolutt. Og det er mulig å lage gode områder som også er store, men da må ikke amatørene styre. Du lar ikke en smed fikse tannen din, eller en kvakksalver fikse nyrene dine. Slik er det med byutvikling også, det trengs kunnskap for å ta de riktige beslutningene, sier Røstvik.
Noen ganger handler byutvikling om store områdeutviklinger, andre ganger er det de små grepene som kan gjøre det litt triveligere rundt oss.
Alexandria Algard har erfaring fra arkitektkontor i New York, Rotterdam og Basel. I 2012 etablerte hun eget arkitektkontor i Stavanger, der hun i tillegg til arkitektur, også arbeider med by- og stedsutvikling med vekt på livskvalitet og bærekraft.
- Stedene vi bor, jobber og leker påvirker livene og livskvaliteten vår. Vi kan skape fabelaktige steder å leve: Helhetlige nabolag, som inneholder de funksjonene en trenger i hverdagen. Om vi skal lage gode bymiljø, må vi forstå hvordan menneske agerer, og når de trives og ikke trives. Hvis vi kan utforme våre felles gaterom, plasser og torg med samme omtanke som vi møblerer med hjemme, blir byrommene en forlengelse av våre egne hjem.
Algard mener små grep kan gjøre en stor forskjell i en by.
- I København snur de opp ned på trafikk-hierarkiet, den klassiske bilprioriteringen snus til fordel for gående og syklende. Endret prioritering gir endret form; sammenhengende fortau i stedet for sammenhengende veier, og brede fortau som gir plass til mer folk og byliv, sier Algard.
Hun mener likende grep kan gjøres i Stavanger.
- Med bredere fortau på solsiden av Pedersgaten kunne det vært uteservering i hele gaten. Tenk om Byparken kunne smelte sammen med Kongsgata og lage et deilig stort park-byrom omgitt av servering og aktiviteter? Ingen grunn til at bilene skal «vinne» kampen om plassen - det er tross alt ikke de som lager det bylivet vi drømmer om.
Hun har også latt seg inspirere av et par internasjonale eksempler.
– I New York planter de nå massevis av trær. De registrere alle trærne, og innbyggerne elsker det. På Times Square fjernet de alle bilene, og det gikk over all forventning.
Hanne Windsholt, byantikvar i Stavanger, fikk en utfordring: Nevn et byutvklingsgrep som begeistrer deg – fra hvor som helst.
– Byfergene i Fredriktad, kom det fra Windsholt.
– I Fredrikstad frakter de folk og sykler på kryss og tvers over Glomma. Det er hyppige avganger, og reisene er helt gratis. Tenk hvordan slike små ferjer kunne gjøre det enkelt for folk fra de bynære øyene som skal til sentrum til fots eller på sykkel! Båtene kunne også gå til Bjergsted og Stavanger Øst, og innom Natvigs Minde ved behov. En slik ferjetjeneste ville tilføre Stavanger sentrum en ekstra attraksjon og gi havnebassenget tilbake til byens befolkning. I dag er befolkningen henvist til kaiene bak de ruvende cruiseskipene, sier Windsholt, som gjerne vil ha det slik her i regionen.
– Dette er jeg ikke alene om å mene, og jeg håper det kan bli en realitet. Det burde i alle fall ikke være veldig vanskelig å realisere.
Sivilarkitet Per Th. Grimnes er en veteran innen arkitektur og byutvkling i Rogaland. Grimnes har lenge latt seg begeistre av gatetun.
– Jeg jobbet i Asplan (nå Asplan Viak) fra 1968 til 1989. Vi tegnet Tjensvollbyen og var opptatt av bomiljø. Vi hørte at det i Nederland var utviklet nye teorier om bilens plass. Vi reiste derfor, tidlig på 1970 tallet, til Delft for å studere såkalte «Woonerf». Bilen inngikk der som positivt element, men var ufarliggjort ved at gater og uterom var tilrettelagt primært for barns leik, syklende og gående.
Vi ble begeistret og tok konseptet med hjem – på norsk: Gatetun. I løpet av 1970-årene tegnet vi årlig, nær halvparten av nye boliger i Stavanger, og gatetun sikret aktive, levende uterom, sier Grimnes.
Boligmarkedet i Stavanger-regionen har hatt en eksepsjonell ...
25 år med inkludering, mangfold og idrettsglede....
Som medlem er du med og eier Bate, og har mulighet til å påv...