Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. HMS på 1-2-3

Brannøvelse i et sameieBrannslukking var på agendaen på HMS-dag i sameiet Jåttåvågen.

 

Tekst: Ole J. Askeland   Foto: Merethe O. Clausen   Publisert: 19. september 2019

 

Det forteller styreleder Synnøve Garborg. For det var et sameie, fire blokker i Jåttåvågen i Stavanger. Det var et nytt styre. Det var alle disse spørsmålene, og det ene tok det andre, og plutselig hang den lille plakaten på oppslagstavlen: HMS-dag!

Inn rykket Rogaland brann og redning. Inn rykket Rønning Elektro, som leverer el-tjenester til sameiet. Men aller først rykket beboerne ut. Alarmen gikk , det var brannøvelse og ned fra åtte etasjer med leiligheter, ned trappene og over kanalen i øst til møteplassen, gikk et 50-tall mennesker.

 

To personer i gul vest drikker kaffeMari Sakkestad fra styret i sameiet koker kaffe, Einar Haugsland fra Rønning Elektro drikker den.

 

En av dem var Kristoffer Engenes, som sammen med kone og to barn bor i Jåttåvågveien, og var en av de første som flyttet hit, den gang i 2013. 

- Dette er et veldig bra initiativ. Jeg er veldig opptatt av brannsikkerhet. Vi må tenke gjennom hva vi skal gjøre om det brenner, og huske å ha nok brannvarslere hjemme, blant annet en på hvert soverom, sa han.

 

Barn i en gul brannbilSander Dahl og Filip Egeland kjører brannbil. Eivind Holgersen er støttehjul.

 

Og det skulle bli flere påminnelser om å være føre var. I et hagetelt sto Ståle Kristiansen fra brannvesenet. Han snakket av erfaring fra utallige utrykninger og inspeksjoner.

- Hvis det er røyk i gangen, er du tryggere i leiligheten, røyk dreper. Ha brannslukningsapparatet lett tilgjengelig. Ha brannvarslere på alle soverom, mellom kjøkken og stue og i hver etasje, det er minimumskravet. 

 

Mann demonstrerer livreddende førstehjelpOddbjørn Leikvoll fra Rogaland brann og redning demonstrerer livreddende førstehjelp og hjertestarter.

 

Til stede i en like gul jakke som Kristiansen, var også Einar Haugsland fra Rønning Elektro. Mens kollegaen hans demonstrerte brannalarmsentralen ved blokkenes hovedinngang, pekte Haugsland på de elektriske fellene inne i leilighetene. Understreket at oppvask- og vaskemaskiner ikke skal gå om natten. At heller ikke noe skal lades nattestid. Minnet om at støvsamlere som stasjonære pc-er og tørketromler må holdes rene.

Mens kaffen ble traktet og pølsegryten varmet opp, sa styreleder Garborg seg godt fornøyd både med at det gikk så greit å arrangere dagen og med innholdet den fikk.

- Jeg mener dette vil øke tryggheten til den enkelte.

 

Hagetelt i et sameie i anledning HMS-dagI Hinna Park, på skrått over veien fra SR-Bank arena, ligger Jåttåvågveien 22-28.

 

Ståle Kristiansen fra Rogaland brann og redning ga også tommelen opp. – Dette er en bevisstgjøring av beboerne som har stor betydning for dem.

- To tips til slutt?
- Over 50 prosent av alle branner har en elektrisk årsak. Vi kan lære av danskene og slå av, gjerne med en hovedstrømbryter. Vi kan passe på at verken sykler, telefoner eller annet blir ladet på natten.  Dessuten: I fjor kjørte Rogaland Brann og redning ut til en kjøkkenbrann hver fjerde dag. Lager du mat, så hold deg på kjøkkenet, ikke sett deg ned i en stol i stua og risiker at du sovner. Og nattmaten tar vi ute, før vi reiser hjem.