Grøntområdet til Madlamark 1
Mange kjenner til de store boligblokkene i Madlamark 1 – men visste du at borettslaget også har et frodig grøntområde mange misunner dem?
Foto: Kristian Ekeland

Grønt så langt øyet kan se

Madlamark 1 er blant borettslagene i Stavanger med størst grøntareal. Engasjerte styremedlemmer, kreative idéer og en god dose arbeid har gjort at uteområdet nå slår ut i full blomst.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 29.8.2023

Bier og blomster

Med sine tre ruvende boligblokker ved Jernaldergården på Ullandhaug er borettslaget Madlamark 1 lett å få øye på fra avstand.

Avlegger du derimot borettslaget et besøk, er det noe helt annet som fanger oppmerksomheten din. Utenfor blokkene blir man møtt av et svært, luftig område prydet med et langstrakt, grønt teppe på bakkenivå.

Teppet, altså den enorme gressplenen til borettslaget, inneholder blant annet sosiale sittegrupper, pent anlagte blomsterbed, lekeområder for barn, møysommelig stussede trær og hekker – og et lite, inngjerdet området som Ole Brumm ville fått vann i munnen av.

– Vi må vise deg bigården vår, utbryter styremedlem i borettslaget, Rune Monsen.

Gartner fra Bate Dom Hocken og bigården i Madlamark 1
Gartneren fra Bate, Dom Hocken, inspiserer bigården til Madlamark 1.

Ja, for her har faktisk våre honningproduserende vesener et eget område, helt for seg selv!

– Det er viktig for pollineringen, vet du, følger styremedlemmet opp.

Gode bomiljø er viktig

Sammen med styremakker Audun Espeland er han tydelig stolt over hvordan grøntområdet til borettslaget fremstår, men slik har det ikke alltid vært.

Styremedlemme Rune Monsen og Audun Espeland i Bate-borettslaget Madlamark 1.
Rune Monsen og Audun Espeland sitter i styret til Madlamark 1. De er opptatt av å skape attraktive fellesområder for beboerne.

– Det er snart fem år siden vi inngikk vaktmester- og gartneravtale med Bate. Det var et friskt pust for grøntområdet vårt, sier styremedlem Audun.

Rune nikker anerkjennende, og følger opp:

– Vi var ikke helt fornøyde med den forrige leverandøren vår, og valgte derfor å se oss om etter en ny partner. Bate kom inn med idéer om hvordan vi kunne løfte fellesområdene våre. For oss i styret var det veldig deilig å ha en kreativ og løsningsorientert aktør med på laget, forteller han.

– Noe av det kjekkeste for oss i styret er å se at uteområdene og sittegruppene rundt omkring blir brukt.
Rune Monsen og Audun Espeland, styremedlemmer i Madlamark 1.

– Hvorfor er det viktig at styret tar fellesområdene i borettslaget på alvor?

– Beboernes trivsel, kommer det kontant fra Audun og Rune.

Det er tydelig at styret i Madlamark 1 har et brennende engasjement for å legge til rette for gode bomiljø for beboerne.

– Noe av det kjekkeste for oss i styret er å se at uteområdene og sittegruppene blir brukt. På solskinnsdager er det som regel alltid folk her ute, sier Rune mens han peker utover fellesområdet.

Benker og bord i Madlamark 1.
Et av mange sosiale samlingspunkt i borettslaget.

Styremedlemmene forteller at de får gode tilbakemeldinger på hvordan det ser ut i borettslaget. De har både vaktmester- og gartneravtale med Bate, og deler velvillig ut ros.

– Vi får mye skryt fra både beboere og gjester. For å være ærlig, så får vi faktisk en del henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe bolig i borettslaget fordi de har hørt at det er så fint her. En del av æren for det skal vaktmesterene og gartnerene ha, sier de.

Blomsterkasser av cortensstål
Nye blomsterkasser av cortensstål er plassert ved inngangene til blokkene.

En liten revitalisering

Vaktmester og gartner i Bate, Dom Hocken, har vært sentral i planleggingen av hvordan borettslaget kunne gjøre fellesområdene mer innbydende.

– Da vi overtok ansvaret for uteområdet, var det en del som måtte tas tak i. Gresset ble ikke klippet ofte nok, trær og hekker så ustelte ut, og det var mye ugress rundt omkring – for å nevne noe, sier mannen med de grønne fingrene.

Han forteller at det raskt ble tatt tak i dette.

– Grøntareal av denne størrelsen krever mye arbeid. I høysesongen klipper vi derfor plenen ukentlig, mens trær og hekker beskjæres to ganger per sesong. Når det gjelder ugresset har vi klart å bekjempe en god del, men har fortsatt en vei å gå, forteller Hocken.

Baksiden av borettslaget Madlamark 1
Også på baksiden av blokkene er det store grøntområder som må ivaretas.

Videre har trær som ikke var særlig pene, og samtidig tok både plass og utsikt, blitt erstattet av nye søyletrær. Disse vokser opp mot 10-12 meter, men på grunn av sin tynne fasong stjeler de ikke utsikten fra beboerne på samme måte som tidligere.

Søyletrær Madlamark 1.
Søyletrær er plassert rundt omkring på den store plenen i Madlamark 1.

De «hverdagslige» oppgavene har også blitt supplert av mer kreative tiltak. Blant annet er det satt opp blomsterkasser av cortensstål foran inngangene til blokkene, som gir et rustikt og stilig uttrykk. I tillegg har en del av benkene i fellesområdene blitt freshet opp.

Borettslaget har også et eget «hagelag» – en gruppe av beboere som samles fra tid til annen og vedlikeholder uteområdene. Hocken skryter av disse.

– Det er veldig positivt at borettslaget har engasjerte beboere. Vi har fått til et godt samarbeid med hagegruppen, sier gartneren fra Bate.

Lyspære
Madlamark 1 har både vaktmester- og gartneravtale med Bate. Her er noe av det som har blitt gjort de siste årene:
  • Hyppigere klipping av plenene
  • Fjernet trær som tok mye plass og utsikt
  • Beplantning av nye søyletrær
  • Hyppigere og nøye beskjæring av trær og hekker
  • Blomsterkasser av cortenstål utenfor blokkene
  • Byttet ut og malt plankene på benker
  • Diverse beplantning
  • Byttet alt av lys i fellesområder, det meste til LED-lys
  • Pusset opp gjestehybel og fellesrom
  • Forefallende arbeid og vedlikehold ca. tre ganger i uken

Nøkkelen til suksess

Utenfor styrekontoret i den midterste blokkens første etasje, skuer styremedlem Rune Monsen utover grøntområdet.

– Bare se på trærne og hekkene her – skulle trodd de var klipt med frisørsaks, sier han med et glimt i øyet.

Dom, gartneren fra Bate, ler. Det er tydelig at det har utviklet seg en god relasjon mellom styret og vaktmester/gartner.

Styret i madlamark 1 sammen med vaktmester fra Bate
Driftsleder for Vaktmesteren i Bate, Rolf Bårdsen, i passiar med styremedlem Audun Espeland.

Gartneren tror ærlighet er blant de viktigste faktorene for et godt samarbeid mellom styret og leverandører av vaktmester- og gartnertjenester.

– Som vi sier på morsmålet mitt: "Call a spade a spade", sier den australsk-fødte gartneren, og fortsetter:

– Jeg setter utrolig pris på den direkte tonen styret i Madlamark 1 har. Hvis de ikke er fornøyd med noe, så gir de beskjed. Det gjør at vi raskt kan sette inn tiltak der det trengs – vi lever jo av fornøyde kunder, avslutter han.

Lyspære
Friske opp uteområdet deres?

Vaktmesteren og gartneren tar gjerne en uforpliktende befaring hos dere.

Ta kontakt her