dame smiler
Lene Nevland Sivertsen. Banksjef Personmarked i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank
Foto: Justyna Stachon, Impress

Gode økonomivaner starter tidlig

Går det an å drømme stort når hverdagen består av studier, startlønn og høye levekostnader? – Gode økonomivaner og litt sparing kan gi stor glede på sikt, sier banksjef Lene Nevland Sivertsen.

Tekst: Elin Bergsåker Sola, Impress Publisering
Publisert: 22.12.2023

Viktige valg som ung

Bolig, møbler, strøm, forsikring, mat, transport, venner og fritid ... På vei inn i voksenlivet er det mye som skal på plass – og som koster penger. Hvordan får man egentlig råd til alt?

– Valgene du tar som ung kan henge med deg videre i livet, i både positiv og negativ forstand. Derfor er det lurt å etablere gode vaner tidlig, sier Sivertsen.

Som banksjef for personmarked i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank, gir hun råd til unge bankkunder om forbruk, lån og sparing.

Her følger noen av hennes beste tips til deg som ønsker en sunn og ryddig økonomi.

Lyspære
Bate + Den Gule Banken

Bate-medlemmer har ekstra gode betingelser hos Den Gule Banken, Sandnes Sparebank. Sjekk gjerne ut Ung-produktene Bate BSU, Bate Førstehjemslån og Bate Boliglån Ung.

Se fordelen

Tips 1: Bygg en bra buffer

Første steg til god økonomi: Bruk mindre penger enn du får inn, og sett det du har til overs inn på en bufferkonto. Da kan du bedre tåle at noe uforutsett skjer, sier Sivertsen.

– Vi anbefaler 2-3 månedslønner som buffer, men som med alt annet er noe bedre enn ingenting. Spar det du klarer!

Med buffer på plass, slipper du å bruke kredittkort, bryte BSU-avtalen eller måtte ta ut penger fra et fond hvis du plutselig trenger litt ekstra.

– Unngå å la deg friste av kredittkortet. Vi anbefaler det til netthandel og utenlandske transaksjoner, men kun hvis du har penger på kontoen til å betale regningen.

illustrasjon pappfigurer

Tips 2: Lås inn boligpengene

Boligsparing for ungdom (BSU) gir deg under 34 år mulighet til å spare penger til bolig. Du kan spare inntil 27 500 kroner hvert år og får ti prosent skattefradrag på det du sparer.

En av fordelene med BSU er at pengene blir låst til boligsparing, sier Sivertsen.

– Det er og skal være høy terskel for å avslutte BSU-avtalen. Tar du for eksempel ut pengene for å bestille en fristende ferietur, blir det en veldig dyr reise, siden du da må betale tilbake skattefradraget.

Bate-medlemmer har egne, gunstige betingelser hos Den Gule Banken. Det gjelder også Bate BSU, som blant annet har ekstra god rente.

Tips 3: Spar til fremtidsdrømmer

Drømmer du om hytte, designmøbler eller jordomseiling i fremtiden? Sivertsen anbefaler fond hvis du har mulighet til å spare lenger enn fem år.

– Å begynne tidlig kan gi enorm glede på sikt! Det går fint an å begynne i det små, kanskje med noen hundrelapper i måneden, og så øke etter hvert.

Et globalt fond gir mest trygghet og viser lønnsomhet over tid, sier hun.

– Fordelen med slike fond er at du får spredd pengene i ulike selskap, ulike bransjer og på tvers av landegrenser. Du får ta del i verdiskapingen uten å ta for stor risiko.

Og selv om du kanskje ikke drømmer om pensjonisttilværelsen helt ennå, har banksjefen et råd her også.

– Det er nok kjedelig å tenke på, men begynner du allerede i 20-årene holder det å spare et mye lavere beløp hver måned. Det kommer du til å være veldig glad for om noen år!

sparegris i papp

Tips 4: Ta bussen litt til

Noen forbinder bil med frihet, men økonomisk kan det bety begrensninger, forteller Sivertsen. Et av rådene hun og kollegene i banken ofte gir, er å tenke seg nøye om før et eventuelt bilkjøp.

– Bil betyr utgifter, som igjen gjør at du går glipp av sparing. Noen sliter også med å få solgt bilen senere, og du kan ende opp med restgjeld hvis du har billån. Hvor mye du kan få i boliglån blir også påvirket av utgifter til bil og eventuelt et billån.

Tips 5: Bli kjent med egen økonomi

Er du en av dem som tenker at økonomi er vanskelig? Da er det bare en ting å gjøre:

– Kast deg ut i det! Gå inn i nettbanken jevnlig, få oversikt over hva du har brukt penger på, og se hva du kan gjøre for å få gode rammer på plass. Det er ikke alltid så mye som skal til, sier Sivertsen.

Hun anbefaler å gjøre seg kjent med enkle skatteregler og skattemelding, ordne med viktige forsikringer som innbo-, reise- og uføreforsikring, i tillegg til samboerkontrakt for dem det er aktuelt for.

Og har du rotet det litt til, er det mye som kan gjøres, forsikrer hun.

– Snakk om det og be om hjelp av foreldre eller oss i banken. Det er mye læring i å gå på en smell, og aldri for sent å få gode vaner.