Eirik Jakobsen
Eirik Jakobsen
Foto: Cecilie Dybdahl Birkeland

Flikke eller rehabilitere? I Børeteigen går de «all inn»

Når beboere melder om råtne plankebord, trekkfulle boliger eller punkterte vinduer, må styret ta affære. Men når lønner deg seg å fikse sak for sak – og når bør en begynne å tenke på full rehabilitering?

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 28.1.2021

Borettslaget Børeteigen

Borettslaget Børeteigen består av 14 rekkehus med til sammen 70 leiligheter. Boligene ligger i koselige tun, med en stor lekeplass i midten, og vært en god plass å bo siden 1969. Men selv klassiske kvalitetsbygg fra 60-tallet slipper ikke unna tidens tann. Da Eirik Jakobsen tok over styrevervet i fjor, forstod han raskt at vedlikeholdsbehovet var ganske omfattende.

– Det er avdekket råtne kledningsbord flere steder, og mange har meldt om vinduer som må skiftes. Kledningen er fra originalåret og trenger utskiftning. Jeg gikk derfor til resten av styret og spurte om vi skulle undersøke mulighetene for en større renovering, forteller han.

Styrekollegaene var positive, og de fikk inn Bate på befaring. Nå blir det gjort et forprosjekt for å hente inn og evaluere tilbud fra entreprenører. Det gir styret full oversikt over hva som bør gjøres – og mulighet for å sette raskt i gang når alle avklaringer er gitt.

– For oss er det viktig å få god oversikt over hva renoveringen vil koste og hvordan vi kan løse det økonomisk. Selv om en renovering tvinger seg fram, ønsker vi ikke at det skal gå ut over økonomien til de som bor her. For noen har koronapandemien gjort økonomien ekstra trang. Da er det spesielt viktig at vi ikke gjør dette til et dyrt sted å bo, sier styrelederen.

Bekymret for felleskostnadene

Disse tankene er ikke Eirik Jakobsen alene om, forteller Inger Janne Karlsen, som er leder for byggfornyelse i Bate.

– Dette er en bekymring vi også har hørt fra andre. Hensynet til beboernes økonomi kan være vanskelig å balansere med ansvaret styret har for å ivareta bygningsmassen. Man ønsker naturligvis det beste for alle, så da gjelder det å finne de gode løsningene som ikke går på bekostning av vedlikeholdet, påpeker hun.

Renoveringsprosjekter trenger nemlig ikke være synonymt med store hopp i felleskostnadene.

– En kan for eksempel øke eksisterende lån, men få utvidet betalingsramme. Med lengre nedbetalingstid kan man kanskje klare å holde de løpende kostnadene på noenlunde samme nivå. Når vi går i dialog med boligselskap om mulige renoveringsprosjekter, er alltid boligselskapets rådgiver med på laget for å se hvordan vi kan løse dette best mulig økonomisk, sier Karlsen.

Fra idé til forprosjekt

Frode Fløreness er prosjektleder i Bate, og har vært med på å sette i gang mange rehabiliteringsprosjekter. Han forteller at den første fasen handler om å gi styret best mulig oversikt.

– Når et styre tar kontakt med oss, starter vi alltid med en uforpliktende befaring. Da ser vi ikke bare på hva som må gjøres, men også tiltak som kan for eksempel redusere energitap og kutte vedlikeholdskostnader på sikt, forteller han, og fortsetter:

– Befaringen gir et overordnet bilde av situasjonen. Ønsker styret å se videre på en større rehabilitering, avtaler vi gjerne et forprosjekt.

I et forprosjekt blir det hentet inn og gjort en vurdering av tilbud på nødvendig og anbefalt arbeid. Styret får en oversikt som viser hva de ulike delene av jobben vil koste og hvilke entreprenører en anbefaler å bruke. Oversikten skal være et godt beslutningsgrunnlag, og belyser derfor også de potensielle innsparingene tiltakene kan gi – for eksempel forventet energibesparelse ved etterisolering.

– Veldig ofte velger kundene våre å gjennomføre alle anbefalinger, både fordi det gjør vedlikeholdssituasjonen mer oversiktlig for framtiden, men også fordi det lønner seg å utføre mest mulig arbeid på én gang når en først setter i gang, sier Fløreness.

Ønsker du råd om vedlikehold i ditt boligselskap? Kontakt vårt byggfornyelseteam for en uforpliktende befaring: Send e-post til inger.janne.karlsen@bate.no eller ring 408 45 222.