husbebyggelse ved gandsfjorden
Foto: Kjell Tjetland

Renta øker - Bør jeg velge fastrente på boliglånet?

Norges Bank har varslet flere renteøkninger i år. Boliglånsrenten stiger og banksjef i DNB Sandnes, Lars Reppe, forteller at rådgiverne i banken stadig får flere spørsmål om fastrente på boliglånet.

Tekst: Marianne Helgesen
Publisert: 2.5.2022

Renteøkning

- Mange unge boliglånstakere har gjerne ikke vært med på renteøkninger tidligere. Det gjør mange usikre, sier Reppe.

Når du får boliglån har banken allerede tatt høyde for at du skal tåle en renteøkning på 5 %, for eksempel fra 2 % til 7 % rente. Men da er det også beregnet at man bruker mindre til det daglige forbruket.

Lyspære
Hva er fastrente?

Når du har et fastrentelån vet du hvor mye du skal betale hver måned i perioden du har avtale om fastrente. For deg betyr det at du ikke trenger å bekymre deg over renteøkninger i bindingsperioden, men du går også glipp av rentereduksjoner.

Medlem i Bate? Da får du gode betingelser i DNB. Les mer om DNB-avtalen her.

- Det kan være fristende å gjøre om boliglånet til et fastrentelån, men vi anbefaler normalt ikke å velge fastrente på hele boliglånet. Det er mulig å gjøre om deler av lånet til en avtale om fastrente. Fordelen med å ikke ha hele lånet som fastrentelån, er at man beholder større fleksibilitet på den delen som ikke er fastrente.

Bilde av mann og bilde av eneboliger ved et vann
Banksjef i DNB Sandnes, Lars Reppe.

Banksjefen forklarer videre at endringer i fastrente og flytende rente ikke alltid samsvarer.

- Selv om Norges Bank setter opp renten, kan likevel «de lange» rentene økes eller reduseres, uavhengig av renteøkningen. Derfor er vi forsiktige med å anbefale fastrentelån. Plutselig snur hele bildet seg.

Forutsigbarhet – ikke besparelse

For de som har behov for forutsigbarhet, er fastrentelån et godt alternativ. Det kan for eksempel være greit for studenter å ha fastrente på deler av boliglånet. Det gjør det mulig å beregne faste utgifter, og man slipper å bekymre seg for en renteøkning.

- Mange yngre velger fastrente fordi det gir en forutsigbarhet. Hvis du tenker at du skal tjene penger på å velge fastrente, er det feil inngang. Flytende rente kan gå både over og under fastrenten, sier Reppe.

område med eneboliger ved gandsfjorden
Foto: Kjell Tjetland

Er du på boligjakt?

Daglig leder i DNB Eiendom Sandnes, Atle Berge, melder om godt trykk i salg av store boliger, både eneboliger og rekkehus med mer enn tre soverom.

- Det er færre boliger til salgs i dette segmentet, og derfor er det mange på de visningene som er, sier Berge.

Berge forteller at 53 % av boligene som ble solgt i mars 2022 ble solgt over prisantydning. Han spår flere eneboliger og rekkehus til salgs i månedene som kommer. Det er flere som vurderer å selge boligen sin før sommeren.

Oppfordringen fra banksjefen i Sandnes er klar:

- Vær forberedt når du finner drømmeboligen, når mange boliger nå går over prisantydning er det viktig å ha finansieringsbeviset klart - og ta høyde for at prisen kan bli høyere enn forventet. Budrunder kan gå raskt mot slutten, og da er det ikke tid til å lage et nytt finansieringsbevis på kort varsel.