Mange styrer unngår å øke felleskostnadene av frykt for upopularitet, men det kan få kjedelige konsekvenser.
«Ja, felleskostnadene bør kanskje økes, men jeg vil ikke bli uglesett av naboene! Med dagens kostnadsøkninger blir det alt for dyrt å bo her hvis vi også øker husleien. Kanskje vi bare skal holde dem uforandret i år, slik at alle blir fornøyde?»
Kjenner du deg igjen?
Å øke beboernes felleskostnader er en kjent problemstilling for styret. I de fleste borettslag og sameier er dette den eneste inntektskilden. Denne inntekten dekker utgiftene til den daglige driften av boligselskapet.
Å holde felleskostnadene uforandret fra år til år kan derfor gi negative ringvirkninger, både på kort og lang sikt.
Økonomiske konsekvenser
Inflasjon gjør det ekstra viktig at nivået på felleskostnadene dekker prisveksten på varer og tjenester som dere benytter. Forsikringer, energi og vedlikehold er eksempler på kostnader som berøres avdette.
Sjokkøkninger
Et stort engangshopp i felleskostnader blir sjeldent godt mottatt. For å unngå dette anbefaler vi å øke litt hvert år.
Verdiforringelse
Jevnlige økninger gjør det enklere for styret å sette av midler til både planlagt og uforutsett vedlikehold. En nedprioritering av vedlikehold vil ha en negativ innvirkning på boligverdien.
Her er det ikke et svar med to streker under.
En god tommelfingerregel kan være å ha en liten årlig økning basert på inflasjonen og økte driftsutgifter i boligselskapet.
På en annen side: Har dere godt med oppsparte midler og en sunn økonomisk drift i bunn, behøver det ikke være nødvendig å øke hvert år.
Budsjettprosessen på høsten gir styret god innsikt i økonomien til boligselskapet. Dette bør gi en avklaring på om nivået på felleskostnadene er riktig for det kommende året.
Vær trygg på ansvaret ditt
Husk: Styret har sin fulle rett til å øke felleskostnadene – når det er behov for det. Dere er valgt demokratisk av beboerne, nettopp for å ta avgjørelser som dette.
Et av styrets ansvarsområder er å sikre at boligselskapets bygningsmasse er tilstrekkelig vedlikeholdt og at dere har en sunn økonomisk drift. Ingen styremedlemmer skal derfor engste seg for å iverksette en kostnadsøkning.
Vær åpen om økningen
Å fortelle hvorfor det er nødvendig med et hopp i felleskostnadene gir økt forståelse blant beboerne. Generell prisvekst, kommende vedlikehold eller økt forsikringspremie kan være eksempler på dette.
Husk at eierne uansett må varsles om en eventuell økning minst én måned før den trer i kraft.
Mindre, årlige justeringer
Det er generelt anbefalt at styret vurderer en liten årlig økning i felleskostnadene, gjerne basert på inflasjon og reelle kostnadsøkninger for borettslaget eller sameiet. Dette gir en jevn og forutsigbar økonomi.
For noen uker siden dumpet en brosjyre om egenberedskap ned ...
Leder for Bates avdeling i Haugesund, Håkon Brekke-Brandtzæg...
I forbindelse med neste års budsjett bør styret vurdere ulik...