Styreleder Owe Hernes i Borettslaget Madlamark II sammen med prosjektleder i Rønning, Eldor Kilen

De vet mer – naboene blir varslet – og regningen er den samme

Borettslaget Madlamark II har opplevd brann før, så sikkerhet er noe styret aldri vil kompromisse på. Nå installerer de et system som både kan redde liv, hindre vannskader og varsle om innbrudd.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 22.11.2021

– Vi har vært ganske frustrerte. Det har vært vanskelig å få hjelp fra kundeservice hvis vi har hatt problemer med brannvarslerne, og mye manuelt arbeid for oss i styret med å holde alarmsentralen oppdatert om nye boligeiere, sukker Owe Hernes, styreleder i Madlamark II.

Dette var noe av bakgrunnen for at styret valgte å hente inn nye tilbud, da avtalen for dagens brannvarslingssystem gikk mot slutten. Men først og fremst ønsket de å skape best mulig trygghet for beboerne – og finne en løsning som gav dem mye verdi for pengene.

– Vi må følge med i tiden. Gi eierne et oppdatert og moderne tilbud – på alle områder, poengterer Hernes.

– Mye mer for pengene

Da tilbudene kom på bordet, var det én leverandør som skilte seg klart ut: SFTY – et av Norges raskest voksende alarmselskaper og samarbeidspartner til Bate.

– Prisen var den samme som vi betalte for løsningen vi har hatt fram til nå, men vi får mye mer for pengene, sier styrelederen fornøyd.

Alarmsystemet de har hatt fram til nå, har vært koblet til en alarmsentral, men ikke seriekoblet for varsling på tvers av leilighetene. Varslerne i leilighetene ble kun utløst av røyk. Nå får de i stedet:

Kollektiv brannvarsling, hvor hele oppgangen blir varslet hvis det begynner å brenne i en leilighet

«Tabbe-knapp» på varsleren – slik at beboerne raskt kan deaktivere alarmen hvis det ikke er fare for brann.

Flere varslere – også i fellesareal og oppganger.

Varslere som ikke bare plukker opp røyk, men også måler temperatur, bevegelse og luftfuktighet. Det betyr at de også kan varsle beboerne om innbrudd og avvik på luftfuktighet eller temperatur.

Enkel administrasjon via app – både for beboerne og styret. Styret trenger ikke lenger å sende inn lister over nye boligeierne. Nå laster beboerne bare ned appen, så er de i gang.

Vannlekkasjesensor i hver leilighet.

Eldor Kilen og Owe Hernes

Fra venstre: Eldor Kilen, prosjektleder svakstrøm i Rønning elektro, og Owe Hernes, styreleder i Borettslaget Madlamark II

Et kostnadsbesparende valg

Madlamark II består av sju lavblokker med i alt 160 leiligheter. Det nye brannvarslingssystemet ble installert av Rønning elektro over en periode på fire uker.

– Vi satte opp en god kjøreplan i forkant, slik at beboerne visste når installatøren kom på besøk, og hadde mulighet for å endre tidspunktet hvis det ikke passet, forteller prosjektleder Eldor Kilen.

Han skryter av samarbeidet med styret, og forteller at installatørene følte seg veldig velkomne.

– Styret har gjort et godt valg med dette systemet. Med trådløse varslere blir det en mindre inngripende installasjon i leilighetene. At det i tillegg er koblet til en forsikringsgodkjent alarmstasjon, gir stor trygghet, sier han.

I tillegg til selve varslingsboksene i leilighetene, har Rønning satt opp såkalte accesspunkt i oppgangene. Det er routere som gir internett til varslere i fellesareal og leiligheter uten eget nett. Det er også installert en vannlekkasjesensor i hver leilighet, tett på hovedvannkranen og varmtvannsberederen.

Pip på søndagstur

– For oss er det veldig viktig å få kontroll på vannlekkasjer. Det er en av de største utgiftspostene vi har. Etter flere hendelser, er forsikringen blitt stadig dyrere, forteller styrelederen, som håper varslingen vil hjelpe med å forebygge nye hendelser.

Uansett hvilket avvik SFTY-systemet oppdager, er det ikke bare i leilighetene det blir varslet. Eierne får også melding via SFTY-appen og SMS på telefonen sin. Begynner det å lekke i et rør under søndagsturen, kan de vende hjem og håndtere situasjonen, i stedet for å få en lite hyggelig overraskelse når turen er over. Skulle noe skje mens de er vekkreist, eller av andre grunner ikke kan håndtere situasjonen selv, kan de føre opp andre som skal varsles.

– Det er veldig kjekt å kunne gi eierne våre dette tilbudet. Det gir trygghet på flere områder. Gjennom appen kan også vi i styret sende ut meldinger hvis det blir behov for det. Nå gleder vi oss bare til å ta det ordentlig i bruk, sier Owe Hernes.

Brannvarsler fra SFTY
Slik fungerer SFTY-systemet
 • I borettslaget Madlamark II er det montert en til to varslere i hver leilighet. Varslerne registrerer:
  • Røykutvikling
  • Temperatur
  • Luftfuktighet
  • Bevegelse
 • Hvis brannalarmen går i en leilighet, begynner varsleren først å pipe lokalt. Det går en melding til alarmsentralen, som ringer opp beboeren for å sjekke om det faktisk brenner. Hvis beboeren ikke svarer, eller bekrefter at det brenner, kontakter brannsentralen brannvesenet. I tillegg blir beboerne i oppgangen varslet via sirene og en egen SFTY-app.
 • Sensorene i bygget snakker med hverandre via radiosignaler, og bruker internett for å varsle eiere, naboer og alarmsentralen. Går nettet ned ett sted, kobler varsleren seg på et annet nett.
 • Styret får en egen administrasjonstilgang og har kontroll på at alle varslerne fungerer.
 • Via SFTY-appen kan beboerne følge med på nyttige data om sin egen leilighet, som luftfuktighet og temperatur. Avvik blir varslet via melding fra appen og sms.
Sfty-logo over flammer
Kampanjetilbud

Vurderer dere å skifte/oppgradere brannvarslingssystemet? Nå har SFTY et ekstra godt tilbud til Bates kunder:

Kjøp brannvarsling og få med én vannlekkasjesensor til hver leilighet på kjøpet.

Tilbudet gjelder ut februar 2022.

Les mer og be om tilbud