Borettslaget Madlamark II har opplevd brann før, så sikkerhet er noe styret aldri vil kompromisse på. Nå installerer de et system som både kan redde liv, hindre vannskader og varsle om innbrudd.
– Vi har vært ganske frustrerte. Det har vært vanskelig å få hjelp fra kundeservice hvis vi har hatt problemer med brannvarslerne, og mye manuelt arbeid for oss i styret med å holde alarmsentralen oppdatert om nye boligeiere, sukker Owe Hernes, styreleder i Madlamark II.
Prisen var den samme som vi betalte for løsningen vi har hatt fram til nå, men vi får mye mer for pengene,
Dette var noe av bakgrunnen for at styret valgte å hente inn nye tilbud, da avtalen for dagens brannvarslingssystem gikk mot slutten. Men først og fremst ønsket de å skape best mulig trygghet for beboerne – og finne en løsning som gav dem mye verdi for pengene.
– Vi må følge med i tiden. Gi eierne et oppdatert og moderne tilbud – på alle områder, poengterer Hernes.
📧 Få nyttige artikler for styret, rett i innboksen din.
Meld deg på nyhetsbrevDa tilbudene kom på bordet, var det én leverandør som skilte seg klart ut: SFTY – et av Norges raskest voksende alarmselskaper og samarbeidspartner til Bate.
– Prisen var den samme som vi betalte for løsningen vi har hatt fram til nå, men vi får mye mer for pengene, sier styrelederen fornøyd.
Alarmsystemet de har hatt fram til nå, har vært koblet til en alarmsentral, men ikke seriekoblet for varsling på tvers av leilighetene. Varslerne i leilighetene ble kun utløst av røyk. Nå får de i stedet:
Madlamark II består av sju lavblokker med i alt 160 leiligheter. Det nye brannvarslingssystemet ble installert av Rønning elektro over en periode på fire uker.
– Vi satte opp en god kjøreplan i forkant, slik at beboerne visste når installatøren kom på besøk, og hadde mulighet for å endre tidspunktet hvis det ikke passet, forteller prosjektleder Eldor Kilen.
Han skryter av samarbeidet med styret, og forteller at installatørene følte seg veldig velkomne.
– Styret har gjort et godt valg med dette systemet. Med trådløse varslere blir det en mindre inngripende installasjon i leilighetene. At det i tillegg er koblet til en forsikringsgodkjent alarmstasjon, gir stor trygghet, sier han.
Bate-kunder får god pris på brann- og lekkasjevarslingssystemet til SFTY.
Les mer herI tillegg til selve varslingsboksene i leilighetene, har Rønning satt opp såkalte accesspunkt i oppgangene. Det er routere som gir internett til varslere i fellesareal og leiligheter uten eget nett.
Det er også installert en vannlekkasjesensor i hver leilighet, tett på hovedvannkranen og varmtvannsberederen.
– For oss er det veldig viktig å få kontroll på vannlekkasjer. Det er en av de største utgiftspostene vi har. Etter flere hendelser, er forsikringen blitt stadig dyrere, forteller styrelederen, som håper varslingen vil hjelpe med å forebygge nye hendelser.
Uansett hvilket avvik SFTY-systemet oppdager, er det ikke bare i leilighetene det blir varslet. Eierne får også melding via SFTY-appen og SMS på telefonen sin.
Begynner det å lekke i et rør under søndagsturen, kan de vende hjem og håndtere situasjonen, i stedet for å få en lite hyggelig overraskelse når turen er over.
Skulle noe skje mens de er vekkreist, eller av andre grunner ikke kan håndtere situasjonen selv, kan de føre opp andre som skal varsles.
– Det er veldig kjekt å kunne gi eierne våre dette tilbudet. Det gir trygghet på flere områder. Gjennom appen kan også vi i styret sende ut meldinger hvis det blir behov for det. Nå gleder vi oss bare til å ta det ordentlig i bruk, sier Owe Hernes.
Kontakt oss gjerne! Vi gir tilbud uten forpliktelser.
Synnøve Rønnestad, salgsansvarlig Sør-Rogaland og Agder
synnove.ronnestad@bate.no / 97 65 21 85
Branner fra elsykler og elsparkesykler øker. Mange lader inn...
Årsmøtet nærmer seg – er styret klar? Her er en enkel sjekkl...
Bate får ofte spørsmål om alle saker som meldes inn før årsm...