kvinne i et minihus omgitt av planter
I minhuset til Tea er mye av møbler og materialer gjenbruk.
Foto: Kristian Dale

Et minihus på 54 kvm i Norge – her bor Tea!

- Akkurat passe stort, synes Tea Aas Ambjørnrud som bor i det lille huset. Les hennes historie om det å bo i et minihus.

Tekst: Bate
Publisert: 3.1.2019

Stort nok minihus

- Jeg hadde egentlig tenkt å bo ennå mindre. Men når jeg først var i gang, så gjorde jeg litt ekstra utav det, sier Tea Aas Ambjørnrud mens hun går fra gangen til badet, og så til stuen i det koselige minihuset.

Hun rydder litt rundt omkring, steker et egg og gjør seg klar til å dra på jobb på klinikken hvor hun jobber som kiropraktor. Hun går rundt i huset som har en grunnflate på 38 kvadratmeter. I tillegg har hun soverom på hemsen som er 16 kvadratmeter stort.

Lyspære
Hva er minihus?
  • Frittstående små hus på fast grunn eller på hjul
  • Fokus på arealutnyttelse, smarte løsninger og miljøvennlighet
  • Bidrar til en billig og minimalistisk leveform

Luksusversjon av minihus

- Før i tiden bodde de to-tre generasjoner i like stort hus som dette. Jeg mener utviklingen har gått for raskt når det gjelder kvadratmeter per person. Det er ikke bra for miljøet eller ensomheten her i landet.

I store eneboliger blir du aldri ferdig med å ta vare på tingene dine, vedlikehold, å rydde og vaske. Jeg rydder og vasker hele huset mitt på under en time, sier Tea.

(artikkelen fortsetter under bildet)

minihus med trapp opp til hems
Stue, kjøkken, gang og hems og bad i minihuset. Tea synes det er enklere å eie færre ting når hun har relativt lite plass.

På den ene stolen ligger bøker som handler om minimalistisk livsstil. Hun studerte i USA til å bli kiropraktor. Der ble hun kjent med folk som bodde i minihus på hjul. Planen var egentlig å gjøre det samme da hun flyttet tilbake til hjemstedet Tomter, like utenfor Oslo.

Jeg mener utviklingen har gått for raskt når det gjelder kvadratmeter per person. Det er ikke bra for miljøet eller ensomheten her i landet.
Tea Aas Ambjørnrud

- Minihus på hjul er ikke regulert til bolig, så det kommer utfordringer når det gjelder å koble seg til vannrør og slik, og du har i utgangspunktet kun lov å stå parkert midlertidig. Derfor valgte jeg denne luksusversjonen av et minihus, sier Tea.

Gjenbruk og fargerikt

Huset ligger på foreldrenes gårdstomt. 900 kvadratmeter ble skilt ut til Tea, så hun også fikk stor hage. Huset har et inngangsparti med plass til jakker og sko. Til venstre for inngangen står tom plass som senere kan gjøres om til et rom.

Foreløpig har hun hyller og oppbevaring der. Hun har et relativt stort bad hvor hun også har fått plass til et stilig badekar.

Til høyre for inngangen er hoved-oppholdsrommet. Med sofakrok (sovesofa), kjøkken og middagsbord. En stige går fra kjøkkenet og opp til soverommet i andre etasje. Her har hun seng, en sittegruppe og masse planter.

- Det er første gang jeg innredet et hus. Jeg har tenkt at materialet skal være som det er. At jeg ikke skal skjule noe. Og jeg har ikke vært redd for å bruke farger, sier Tea.

stue med utsyn
Planter, farger og gamle møbler finner du i minihusets stue.

Mye i huset er gjenbruk. Som for eksempel OSB-platene på vegger og i taket var allerede brukt i en utstilling. Skyvedøren er gjenbrukt fra foreldrenes hus og de fleste møbler er fra besteforeldre og gjenbruk.

- Jeg har bygget med tanke på framtiden og miljøet. Huset er isolert med avispapir og jeg har bare brukt økologisk maling. Det var også viktig at huset skulle stå i stil med resten av gården, sier Tea.

Kostet 1,3 millioner - verdien har økt

Hele prosessen fra hun leide inn arkitekt Andreas Tingulstad til huset stod ferdig, var cirka halvannet år. Faren, som er byggmester, var også til god hjelp som prosjektleder. Huset fikk en totalkostnad på 1,3 millioner, ekskludert tomt.

- Taksten på huset da det stod ferdig kom på 2.950.000 kroner, over dobbelt så mye som det kostet å bygge. Selv om jeg ikke tror det blir problem å selge, ser jeg for meg å bo her lenge. Jeg vet ikke om jeg stifter familie her, men det hadde vært nok plass, sier hun.

Teas månedlige boutgifter kom på 7200 kroner i måneden. Hun synes det var utfordrende å være enslig i Oslos boligmarked, som har hatt skyhøye priser de siste årene. Tøft boligmarked var en av grunnene til at hun så i retning minihus.

Lyspære
Medlemsfordeler innen byggevare og oppussing

Som Bate-medlem får du bonus og rabatter hos bla. Montér, Flügger farve, Nysted, Sig. Halvorsen, Rønning Elektro og mange flere!

Se fordelene her.

For å finne likesinnede startet hun Facebook-gruppen «Minihus i Norge». Et sted der folk kan dele utfordringer og erfaringer med å bygge minihus. I skrivende stund har Facebookgruppen 4783 medlemmer.

Trenden «tinyhouse» er langt større i USA, men flere har fått øynene opp for den minimalistiske husbyggingen. I Facebook-gruppen ser det ut minihus er mest populært i den midtre og nordlige delen av landet vårt.

- Jeg trives veldig god med å bo slik jeg gjør nå, sier Tea fornøyd, og ser frem til terrasse- og hageprosjektet hun snart skal i gang med.

Artikkelen var først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate.