mann foran naust og boligfelt
Ole Øverland (32) stortrives i friluftsområdet Sandsvågen på Hundvåg. I august overtar han og familien drømmeboligen på øya.

Fikk drømmeboligen: Bankens rådgiver sparte ham for 5000 kroner ekstra i året

Da Ole Øverland (32) og familien økte fra fire til fem, startet jakten på drømmeboligen. Et enkelt spørsmål fra bankens rådgiver sparte ham for 5000 kroner ekstra i året.

Tekst: Joar Time
Publisert: 11.7.2023

Fikk bankens beste betingelser

Øverland og samboeren fikk barn nummer tre. Boligen hadde tre soverom.

Saken var like enkel som den var vanskelig. Familien måtte ha plass, samtidig som renteøkninger og inflasjon har gjort dagliglivet stadig mer utfordrende for de fleste.

Nå som jeg er eldre og har fått mer forståelse for hvordan ting henger sammen, ønsker man jo bedre betingelser
Ole Øverland, fornøyd bankkunde

– Jeg hadde hatt den samme banken siden jeg var et lite barn, og hadde aldri tenkt tanken på å bytte bank. Nå som jeg er eldre og har fått mer forståelse for hvordan ting henger sammen, ønsker man jo bedre betingelser, sier Øverland.

Til tross for et langt kundeforhold i samme bank, var det veldig enkelt å ta steget videre. Han ble kunde i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank.

– Jeg er veldig fornøyd med valg av bank – det var en «no-brainer». Det er ekstremt mye å spare for tiden, og jeg fikk veldig gode betingelser; både på boliglån og en veldig god rente på innskudd. Sparerenten er 0,95 prosentpoeng bedre enn den vi hadde, så det kommer godt med i disse tider, sier han.

Og da han med rette kunne begynne å dagdrømme om ny bolig, kom bankens rådgiver med spørsmålet som plutselig ga familien enda mer økonomisk frihet.

– Forresten, er dere Bate-medlemmer?, spurte rådgiveren. – Her er noen fordeler, sa han, og ga meg en link til en nettside.

Har du Bate-medlemskap er du nemlig sikret bankens beste rente. For Øverlands del sparer han 150 000 kroner ekstra med Bate-renten i løpet av lånets løpetid med dagens rentenivå.

Lyspære
Eksempel: Hva utgjør 0,5 % rente

Har du et lån på 2,5 millioner kroner som betales ned over 30 år, betyr forskjellen på 0,50 %-poeng i rente omtrent:

  • 270 000 kroner over lånets løpetid
  • 9000 kroner i året
  • 750 kroner i måneden

Blir «sett» med egen rådgiver

Den Gule Banken, Sandnes Sparebank var den første banken i Norge som utbetalte kundeutbytte i 2017 – og har nå betalt utbytte til kundene i seks år på rad. I tillegg har banken en dedikert rådgiver til sine kunder.

– Jeg følte meg ivaretatt og ønsket fra første stund. Rådgiveren min var behjelpelig og hadde mye kunnskap om banktjenestene, og det oppleves trygt når en fast rådgiver har den fulle oversikten, sier Øverland.

Nå ser han frem til å flytte inn i det han omtaler som drømmeboligen. En enebolig sentralt plassert på Hundvåg i Stavanger.

– Vi trengte et hus med større plass – ikke minst soverom og lagringsplass. Dette huset har alt vi så for oss i et hus; fire soverom, stort kjøkken, tre bad, bi-inngang. Rett og slett drømmehuset med god plass å boltre seg på. Det blir deilig, sier Øverland, og drar ut e-en.

Boligovertakelsen skjer over sommeren 2023. Den forrige boligen ble solgt i januar. I mellomtiden leier Våland-karen og familien på Hundvåg, hvor samboeren er fra.

Lyspære
Så enkelt er det å bytte bank

Bytte av bank er ikke lenger noen stor og vanskelig prosess. Bankene er pålagt å hjelpe deg med det meste.

  • Du kontakter din nye bank
  • Bestill de banktjenestene du ønsker. Bytter du boliglån vil mange banker også stille krav om at du har lønnskonto i samme bank
  • Banken avslutter dine kundeforhold i din gamle bank
  • Du får tilsendt avtaler til signering

Overførte medlemskapet – fikk 26 års ansiennitet

Øverland kjøpte sin første Bate-bolig i Leif Dietrichsons gate i Saxemarka i Stavanger i 2010. Da han og familien kjøpte en større bolig på Byhaugen i 2016, var det en snartenkt mor som ble redningen.

– Mor tipset meg om at vi kunne overføre hennes Bate-medlemskap til meg. På den måten fikk jeg ansiennitet fra dagen jeg ble født – altså 26 års ansiennitet på det tidspunktet. Dermed brukte jeg forkjøpsretten, som er den største fordelen med et Bate-medlemskap, og kuppet boligen etter budrunden. Det er jo en kjempegod fordel – og jeg var ikke klar over at det gikk an å overføre medlemskapet i familien, sier Øverland.

mann sitter på benk ved strand
Øverland har brukt både forkjøpsretten og andre medlemsfordeler aktivt. – Bonus-ordningen er en nydelig fordel, sier han.

Hadde plutselig 1100 kroner på konto

Som Bate-medlem har Øverland over 50 andre fordeler.

– Jeg har blant annet vært på Montér og handlet en del byggevarer, og har egentlig ikke tenkt så mye over bonusene man får. Da jeg en dag åpnet appen, så jeg at det lå 1100 kroner på bonuskontoen min. Det er jo bare penger som sparer seg opp fordi du bruker Bate-medlemskapet ditt. Det er penger jeg ikke hadde regnet med, så det var en gledelig overraskelse – og bare å overføre til bankkontoen min, sier han.

Bonus blir automatisk registrert så lenge du har registrert bankkortene dine i appen eller på «Min side».

– Bonus-ordningen er en nydelig fordel, og jeg ser det har kommet til mange nye avtalepartnere de siste årene, sier Øverland.

Bate = hjelper de unge

Som en flittig bruker av Bate-fordelene – bevisst og ubevisst – har Øverland både kommet inn på boligmarkedet og oppgradert bolig både en og to ganger i ung alder.

– Bate har alltid vært behjelpelige hvis jeg har lurt på ting angående borettslag. Forkjøpsrett og bonuser er gode fordeler, og gjennom utbygging har de vært med på å bygge opp samfunnet. Men for meg er Bate = hjelper de unge. Det ´e det eg ser for meg når eg hørre Bate´, sier Øverland.