Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Alle gode ting er hus nummer tre
Tips og inspirasjon
Stue med grønn vegg og sittegruppe
Marie er opptatt av at møblene skal fungere sammen og fungere i rommet. En nett sofa får følge av et ditto stuebord, og ingen anledning til å dominere i stua.

Alle gode ting er hus nummer tre

Firebarnsfamilien på Sola skulle totalrenovere et gammelt funkishus for å selge det. De endte opp med å flytte inn selv.

Tekst: Elisabeth Straumøy
Publisert: 03.12.2019
Foto: Merethe Opstad Clausen

Taket i stuen er like høyt som stuen er grønn. Vinduene er plassert i retning fin utsikt. To ganger tidligere har familien Nilsen begynt med bar tomt og bygget hus, og gav seg så i kast med å totalrenovere på Sola. Over halvveis i prosessen skjedde det noe: – Jeg hadde nesten ikke vært og sett på huset engang. Så kom jeg og oppdaget det deilige uteområdet! ler Marie Nilsen. – Før vi flyttet hit bodde vi tett i tett, vi fikk nesten nabohusene i hodet når vi var ute i den lille hagen vår. Her på Sola er nabolaget lite, hagen er stor og avstanden til naboene er fin. Denne gangen vil vi helst slite ut parketten før vi tenker på å flytte igjen.

Prosessene med å bygge fra grunnen av og totalrenovering har de opplevd som ganske lik. Mannen i huset, Ole, er byggmester og har stått for det meste av det innvendige arbeidet i alle de tre prosjektene. Familien ville gjøre oppussingen ordentlig da de først skulle i gang, slik at de skulle slippe å ta fatt på vegger og tak etter få år. Det krever både tid og penger – til gjengjeld belønnes den intensive jobbingen med at man kan koble helt av fra oppussing i mange år framover. Marie har noen tips for å kunne trives underveis:

– Det handler om innstilling. Vi har sett på dette som en investeringsperiode, for å bygge oss opp økonomisk og skape rom for at jeg ikke trenger å jobbe i full stilling og kan være til stede for barna mens de er små. 

Familiebilde i gammel ramme på en grønn vegg
Samtidig som Marie og Ole har bygget og pusset opp tre hus, har de også rukket å få fire barn. Her er hele familien på veggen i huset på Sola.

Lommer av kvalitetstid

– Dessuten har vi vært nøye med å sette av tid til å være sammen, fortsetter Marie. – Søndagene har vært hellige som familietid, og vi har satt av kvelder innimellom til hverandre. Når man først får tid sammen midt i byggearbeidet, som ellers har spist alt av kvelder og helger, blir det noe spesielt ved det, skikkelig kvalitetstid. Nesten som å være på date! Jeg sitter igjen med mange gode minner. Klart at det kan bli litt mye innimellom, da gjelder det ofte å jobbe med seg selv. Vi har også hatt et godt støtteapparat av familie og venner rundt oss. Det har vært noen krevende, men fine år.

 

Materialvalg og forventninger

En annen ting som har bidratt til å gjøre det til en god prosess både for Ole og for Marie, som har hatt det meste av ansvaret for de fire barna og husarbeid mens det har pågått, er at hun har vært delaktig i alt av materialvalg. – Det har bidratt til at jeg har gått med en for­vent­ning, jeg har virkelig gledet meg til å se resultatet.

Marie sitter på kjøkkenbenken med en kopp kaffe i hånden.
Funksjonelt må det være. Hva Marie er stoltest av i huset? Skitten­tøys­sjakten under vasken på badet. Klærne havner i utslagsvasken på vaskerommet.

Etter eget hode

Marie Nilsen følger få interiørflinkiser på Instagram og har aldri kjøpt et in­te­riør­blad. Ei heller lager hun mood­boards når hun planlegger op­pussing og møb­le­ring. Men hun snapper lett opp ting og ser løs­ning­ene levende for seg. Marie har et par prinsipper hun styrer etter: Rom som du kan se samtidig skal harmonere, det skal føles lunt i huset – og det skal ikke være kjedelig.

Hun angrer lite når jobben er gjort: – Jeg trenger ikke å bo meg inn. Vi maler ingen vegger om igjen … på dag to etter innflytting var vi i gang med å henge opp bilder.

Vi kommenterer kombinasjonen av fire barn og ryddig stue. – Dere kom i et heldig øyeblikk! Vanligvis står det fem dukkevogner her og ti dukker sitter på rekke i sofaen, sier Marie. – Barna leker som regel verken på rom­me­ne sine eller i lekestua i kjelleren, de sviver rundt her oppe sammen med meg.

 

Vaskerom med kjærlighet

Familien har åpen løsning mellom kjøkken og stue og har sørget for romslige skuffer på begge sider av kjøkken­halvøya. Leker og spill får plass på den ene siden. Smart!

En trapp ned venter en annen ørliten aha-opplevelse. Et kombinert vaskerom og bad i kjeller­etasjen kan fort bære preg av lite kjærlighet. Men Marie til­bringer mye tid nettopp ved vaskemaskinen:

– Det var viktig for meg å trives her inne, sier hun når vi titter på gammelrosa vegger og hvitt flisegulv. Ingen strømper eller underbukser har fått flykte ut på benken eller utenfor kurven. Marie er visst à jour?

– Det hjelper å være av den effektive sorten når man har små barn. Dessuten trives jeg best når jeg har det ryddig rundt meg, smiler hun.

 

Fjern gjerne noe!

– Ditt beste tips for den som står i startgropen for oppussing eller oppfriskning?
– Begynn gjerne med å fjerne litt ting. Det roer ned. Man er kanskje redd det blir mindre koselig eller ikke fint, men ofte er det akkurat det som skal til.