– Denne plassen er helt ideell. Jeg føler nesten den er tilegnet meg, sier Toril Røgenes og lar latteren trille ut. 

På en hvit benk omkranset av velduftende roser utenfor Frida Hansens hus, har vi orkesterplass til det som skal bli Fridas hage og Torils nye hjem. Her skal hun starte en ny epoke etter 50 år i en vertikaldelt enebolig på Ullandhaug. To etasjer skal skiftes ut med en treroms på ett plan, og i stedet for å klippe plenen og trimme hekken skal hun lene seg tilbake på balkongen. Toril skuer ut på byggeplassen og smiler. Dette skal bli skikkelig bra. 

Mer frihet
– Jeg trives kjempegodt på Ullandhaug, hvor jeg har veldig gode naboer. Men siden jeg har både hus og hytte – og hage begge steder – bruker jeg mye tid på vedlikehold. Det har ikke vært så lett å holde alt i topp stand etter at jeg ble alene. Å flytte inn i leilighet vil gi meg mer frihet, sier hun, og legger smilende til: 

– Og så blir det veldig kjekt å ha en hage hvor det ikke er jeg som er ansvarlig for vedlikeholdet!

Det myke uttrykket til Fridas hage, med park og eføykledde bygg i tre og skifer, appellerte til Toril.  

– Det er koselig, og ser ikke ut som en typisk boligblokk. Og så ligger det veldig fint til, med kort vei til alt jeg trenger. I tillegg er jeg bare en 15 minutters spasertur unna mine gamle naboer, stråler hun. 

 

Les mer om prosjektet Fridas hage her

En fin prosess
Toril vurderte også brukte boliger en stund, men med brukt følger det ofte med behov for både reparasjoner og vedlikehold. Det gir ro å vite at hun skal flytte inn i noe splitter nytt. I tillegg gir byggeperioden tid til omstilling. 

– For meg er det bare fint at flyttingen ligger litt fram. Da rekker jeg både å bli klar selv, og ikke minst forberede alt det praktiske rundt flyttingen, sier Toril, som flytter inn i starten av 2022. 

 

En annen fordel ved å kjøpe ny bolig, er muligheten for å sette et personlig preg på den. Alt fra hva slags toalettsete det skal være på badet, til hvordan gulvene skal se ut og hva slags lamper det skal være i taket, ligger i kjøperens makt. Disse valgene har Toril og de andre framtidige beboerne i Fridas hage fått presentert i en egen webløsning kalt Bygr. I stedet for å reise rundt til hver eneste underleverandør i prosjektet, kan de gjøre tilvalg i fred og ro fra godstolen hjemme. 

– Det var en lett og god måte å gjøre valgene på, en stor forenkling, mener Toril, som valgte ut fliser på badet, la til terrassevarmer i den innglassede terrassen sin og dimmer til lyset på badet direkte fra mobilen.  

– Jeg var egentlig ganske fornøyd med standardløsningene, så jeg har ikke gjort så mange endringer. Men jeg satte pris på at jeg slapp å reise rundt for å ordne det, sier hun. 

Les mer om Bygr-løsningen nederst i artikkelen