Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Turorientering
Aktuelt
Jente som går og ser seg rundt i et grønt landskap.

Hei, post – vi finner deg nok!

Nær mange Bate-hjem finnes det turer som kombinerer fysisk aktivitet og hjernetrim. Bli med på en ”grønn tur” – og oppdag turorientering.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 24.04.2020
Foto: Merethe Opstad Clausen
– Posten skal ligge rett bak der! Sara Marlene Nystrøm Olsen leder vei på Ullandhaug i Stavanger. Hun har veldig god peiling på det vi er i gang med, for 18-åringen går Vg2 på WANG Toppidrett på utholdenhetslinja – spesialisert på orientering.
Sara Marlene Nystrøm Olsen som smiler.
– Turorientering er et tilbud for alle – i alle aldre, sier Sara Marlene.

Turer med mange mål

– Og for de som aldri har vært med på dette før: Hva er egentlig turorientering? 

– Det er et tilbud om å gjøre noe spennende på tur, i tillegg til selve turgåingen. Orienteringsklubbene har hengt ut poster – som hører til forskjellige kart. Nå er vi på Madlavoll-kartet som går i et boligområde. Her henger det fem poster, og de er markert på kartet med en sirkel og et tall.

På turorientering er det mange mål underveis – og kart med poster gjør letingen til en ”skattejakt” for barna. La de prøve å bruke kartet: Kjenner de igjen noen store bygninger? Det er et godt utgangspunkt for videre orientering. 

En hvit og oransje post som henger på et tre ute i marken.
Slik ser en post ut. Bokstaven øverst til venstre noteres ned.

Sara Marlene var absolutt på rett spor: Der er posten – festet på en trestamme. På det laminerte arket finner du en kode – en bokstav. Hver post gir poeng som kan registreres på nett. Blir du bitt av basillen, kan du faktisk ta gull-merke i turorientering. 

 

 

Grønne turer = gratis smakebiter på turorientering 

Grønne turer er et tilbud til alle som vil prøve aktiviteten, og sesongen for Turorientering 2020 er i gang. I Stavanger er det i år totalt ni turer, og Madlavoll-turen er én av fire grønne turer som er gratis. Turlystne i Haugesund kan prøve tre grønne turer. 

Alle tur-kartene kan lastes ned på turorientering.no. Nettportalen gir også nyttig informasjon om turorientering på alle nivå, og de som føler seg klar for større utfordringer kan kjøpe kart til blå, røde og svarte turer.

 
Sara Marlene Nystrøm Olsen som ser på kart og mobil under orientering.
På turorientering.no kan du finne nye turer og laste ned kart. 

Grønne turer går i nærområder, parker og grøntarealer på fast og jevnt underlag, slik at en skal kunne rulle med rullestol og barnevogn. Dette er en familieaktivitet som alle kan bli med på. 

– Jeg er jo vokst opp i en orienteringsfamilie.  Mamma, pappa, farmor og mormor har drevet med orientering så langt tilbake som jeg kan huske. Jeg begynte med det fra jeg hadde lært å gå og har fortsatt fordi det er spennende, sier Sara Marlene.

Lam som ligger på grønn mark.
Turorientering byr på vakre naturopplevelser – samtidig som du gjør deg kjent i nærmiljøet.

Turorientering passer fint for de som går alene, men inviter gjerne med dine nærmeste, oppfordrer Sara Marlene til. 

– Når jeg går turorientering selv, så er jeg glad i å gå med familien.  Det samler oss, det å gjøre noe kjekt i lag – når vi sammen finner postene.

Kanskje du som leser allerede har lagt merke til en laminert post i ditt nabolag? Da er du i gang – god tur!