Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Tre generasjoner i samme borettslag
Aktuelt
Familien sitter ved spisebordet og snakker sammen.
Hele familien samlet: Bernt Inge Ravndal og Ingeborg Tønset Ungar til venstre, lille Sara i midten, og morfar Tom Ungar til høyre.

Tre generasjoner i samme borettslag

Skeiene vest i Sandnes er borettslaget ingen flytter fra.

Tekst: Håkon Fossmark
Publisert: 06.12.2019
Foto: Merethe Opstad Clausen

Lille Sara på to og et halvt år sitter og koser seg, trygt og godt i armkroken til mor­far. Det nærmer seg kveld, og mor­far har kommet inn­om på besøk før kvelds­stellet starter. Sara smiler og ler, kryper tettere inn­til mor­far, mens han leser og for­teller fra en bok om mor­somme monster.

Å, så godt det er å ha morfar på besøk.

Morfaren heter Tom og bor i nabo­huset til Sara. Så nært, at det holder å ta på seg tøfler når barnebarnet skal besøkes.

 

Helt liv i borettslaget

I 1984 flyttet Tom Ungar til Skeien vest bo­rettslag, sammen med kona Ingrid. Siden har han blitt værende. Det vil si: Han har flyttet mellom to forskjellige hus. I 1994 ble det første huset for lite, og da flyttet de fra Svaneveien til Snipeveien. Men begge husene var i samme bo­rettslag. 

- Jeg kunne ikke tenkt meg å bo noe annet sted, vi har det veldig godt her, sier Tom.

Nå har også Toms datter, Ingeborg Tønset Ungar, valgt å bo­sette seg i samme bo­rettslag – atpåtil i nabo­huset til sin far. Med unn­tak av ett år i Spania, har Ingeborg bodd hele livet i Skeiene vest bo­rettslag. Hun vokste opp her som barn, bodde en stund hjemme som ung­dom og voksen, før hun og mannen Bernt Inge ble enige om å kjøpe sitt eget hus i bo­rettslaget.

- Ved en tilfeldighet dukket nabohuset til Tom opp for salg, og da var det ikke så mye å lure på. Vi har ikke angret siden, sier Bernt Inge Ravndal, som ser det som et stort pluss å ha svigerfar i nabo­huset.

Familie på tur i nabolaget.
I Skeiene vest borettslag er det mange lekeplasser å velge mellom. Tom Ungar har barnebarnet Sara på skuldrene, på vei til lekeplass, sammen med pappa Bernt Inge Ravndal og mamma Ingeborg Tønset Ungar.

Bodd hele livet

For Ingeborg Tønset Ungar, som er hjemme­kjær, var det ikke vanskelig å si ja da nabohuset kom for salg.

- Det var et helt fantastisk sted å vokse opp for meg, så mange barn å leke med og så god stemning. Jeg er så glad for at mine barn også skal få vokse opp her, sier Ingeborg Tønset Ungar.

Nå er det altså tre generasjoner som bor i samme bo­rettslag. Og som om ikke det var nok: Det er også andre familier som har tre generasjoner boende i bo­rettslaget.

- Det er mange barn i borettslaget, og ute­områdene er veldig barne- og familie­vennlige. Det er nærhet til alt vi trenger: Skole, barnehage og butikk. Det er et rolig bo­rettslag, uten gjen­nom­gangstrafikk. I tillegg er det et fantastisk felles­skap her, hvor alle kjenner alle, skryter Ingeborg.

Bestefar sitter i sofaen og leser bok for barnebarnet.
Kveldskos i Snipeveien, hvor lille Sara, mamma Ingeborg Tønset Ungar og pappa Bernt Inge Ravndal har besøk av morfar Tom Ungar.

Mange på dugnad

Hele familien er enige om at den viktigste grunnen til trivsel i bo­retts­laget, er det gode felles­skapet. I Skeiene vest er det ikke mindre enn fire leke­plasser. Det er bygget gapahuker, som fungerer som møteplasser. Det er også plantet plommer og bær­busker i felles­områdene, til glede for alle.

- Når vi har dugnad, møter så å si hele borettslaget opp. Både vår og høst. Selv om det ikke er så mye å gjøre om høsten, møter folk likevel opp. Det har blitt en tradisjon og et fint møte­sted for oss som bor her. Vi har hatt både pizza­fester og krabbe­fester ute i borettslaget. Slike arrangementer sveiser oss godt sammen, sier Ingeborg.

I tillegg til det sosiale felles­skapet, mener familien at et trygt og godt styre har mye å si for vel­lyk­kede bo­rettslag, og at det er gode og trivelige ute­områder som naboene kan samles på.

- I tillegg til de små detaljene, da. Som den gode naboen som jevnlig er ute med gress­klipperen sin og freser over ugras på noen av fellesområdene. Slike ting gjør så mye for den gode felles­skapsfølelsen.