motorsag og vaktmester fra bate
En fornøyd og fin hage krever sitt stell. Dom Hocken og Maja Joäng fra Vaktmesteren i Bate deler sine beste sesongbaserte tips.
Foto: Alise Lea Tiller

Så ofte bør du lufte plenen

Lufte plenen? Du har gjerne hørt utrykket, men vet du hvor ofte du bør gjøre det? Få tips til hvordan du tar vare på hagen din!

Tekst: Bate
Publisert: 6.9.2018

Tre tips for å ivareta en flott hage

Solen har skint sine sterkeste stråler i sommer og vi går sakte men sikkert inn i høstmodus. Bate sine gartnere Dom Hocken og Maja Joäng deler sine tre beste tips for hvordan du pleier hagen etter sommerens utmarsj.

1. Lufte plenen

Hver gang du har klippet plenen i sommer har det samlet seg rester av avklippet gress. Dette blir liggende i plenen. Sammen med kvister og blader blir dette liggende som et lag av det som kalles thatch. Dette kan over tid kvele plenen.

— Plenen bør luftes minst én gang i året, men det er anbefalt å lufte før og etter hver sommer. I Norge har vi et regnfullt klima og desto viktigere er lufting, uansett om du har en problematisk eller perfekt plen. Golfbaner luftes hver fjortende dag, sier Hocken som jobber i Vaktmesteren i Bate.

gressklipper
Vaktmesterne i Bate bruker denne maskinen, slik at lufting av plen skjer på en effektiv og god måte.

Hvordan lufte plenen?

Vaktmesteren fra Bate har en egen luftemaskin som brukes i boligselskap (borettslag og sameier) som de har avtale med. Har du ikke egen luftemaskin? Fortvil ikke, våre gartnere har noen alternativer til deg som skal lufte egen plen:

Hagegaffel

Mange av oss har en hagegaffel liggende i en bod eller skap. Denne kan helt fint brukes til å legge grunnlaget for en fin plen.

hagegaffel
Du kan gå over plenen og stikke en hagegaffel ned i jorda.

Hjemmesnekret sko

Du spikrer eller skrur skruer inn i to planker med tre. Deretter fester du plankene til skoene med reim eller gaffateip. Ideelt sett bruker du flere spikre/skruer enn på bildet her. Jo flere, jo bedre. Så går du bare over plenen med disse flotte skoene.

— Lag et par til barna for å involvere dem i hagestellet, råder Hocken.

Hjemmesnekret sko
... eller du kan lage denne hjemmesnekra skoen.

Du spikrer eller skrur skruer inn i to planker med tre. Deretter fester du plankene til skoene med reim eller gaffateip. Ideelt sett bruker du flere spikre/skruer enn på bildet her. Jo flere, jo bedre. Så går du bare over plenen med disse flotte skoene.

— Lag et par til barna for å involvere dem i hagestellet, råder Hocken.

Strø

Etter luftingen strør du frø over plenen.

— Her har vi brukt sportsfrø fordi mange går over plenen. Du kan også bruke ville frø eller frø som er tilpasset plener i skyggen. Finn det som passer til din hage, sier Hocken.

strøing av plen
Velg frø som passer til din plen.

2. Bark i blomsterbed

Barking bør gjøres før vinterens kulde. Slik beskytter du bedet ved å forbedre jordstrukturen og modererer temperaturen.

legging av bark i blomsterbed
Her legger Joäng 3-4 centimeter med bark i et blomsterbed.

Trykk barken forsiktig ned med hendene, jevnt utover i blomsterbedet. I tillegg til å forbedre jord- og fuktforholdene, gir barken blomsterbedet et flott utseende.

Lyspære
Medlemsfordeler hos gartnerier!

Bate-medlemmer får rabatt og bonus hos henholdsvis Hageland (Tronsholen Hagesenter) og Selvåg Gartneri.

Se alle fordeler her!

3. Beskjæring av busker og trær

Beskjæring kan også gjøres senere i høst og i vinter, men september er en god måned fordi trær og busker har fått vokse kraftig i sommeren.

— Hvis busken skal blomstre, er det viktig å beskjære busken etter blomstene har kommet frem og visnet. Hvis du klipper knuppene av en hekk, kommer ikke blomsten ut neste sesong, sier Hocken.

Kutt buskene slik at de underste greinene også får sol, ellers vil de ikke vokse.

motorsag i bruk på en hekk

Her kan du lese mer om Vaktmesteren i Bate.