Mest relevante sider:
Aktuelt
Mann i sykkelskur fylt med sykler
Vaktmester Arnt Olav Flønes viser frem fulle sykkelskur i Rosenli borettslag.

Sykkelboom i Rosenli borettslag

Flere og flere beboere i borettslaget i Stavanger øst oppdager at det er sjynt å sykla. Nå skal det lages mer rom for sykkelveksten.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 02.06.2020
Foto: Merethe Opstad Clausen

– Sykkelinteressen har tatt seg veldig opp. Det blir mer og mer sykler her, sier Arnt Olav Flønes, vaktmester i Rosenli borettslag – hvor han også er beboer. For 38 år siden flyttet han inn, med arbeidserfaring som mekaniker og sveiser, og kort tid etter ble han vaktmester i eget nabolag. Flønes har full kontroll på sykkelhistorien i Rosenli. De siste årene har mange kastet seg på sykkelbølgen. Og kanskje han også er en av sykkelentusiastene? 

– Ja, jeg sykler, men ikke til jobb, humrer Flønes, som faktisk kan springe 60 meteren til verkstedet og kontoret. 

Vaktmester Arnt Olav Flønes som smiler ute i en solskinnsdag
Arnt Olav Flønes stortrivst i Rosenli. Og vaktmesteren liker seg aller best når han kan jobbe ute.

Urbane naturelskere

Vi er «på landet i byen»; nordøst i Stavanger i Storhaug bydel, klin inntil et populært friområde med strender, tursti langs sjøen, i enden av bilveien – langt bort fra trafikkens støy. 

– Hvis du ser rundt deg, er det natur rundt hele borettslaget. Har du sykkel, så er du i byen på fem minutter. Det er perfekt, sier Flønes. 

Ikke rart at mange beboere velger å trille inn til sentrum. 

– Sykler har blitt mye billigere også, da kjøper flere sykkel, sier vaktmesteren. 

Sykkel her og sykkel der. Nå presser sykkelsamlingen seg ut av avsatt areal i borettslaget. Vaktmesteren viser frem sykler som henger oppetter veggen i det ene sykkelskuret. I det andre har de satt inn stativ, for å stable i to høyder. De tar unna litt, men ikke nok.

Mann som holder plantegning
Bygget skal plasseres i en skråning. Med kjeller under deler av bygget blir det rom for mer.

Dilla på både sykkel og kajakk

Et nytt sykkelbygg er allerede tegnet. Et praktisk, nytt hjem for sykler og attpåtil: en egen kajakkgarasje i kjelleren. 

– Ja, det er flere som har kajakker her, og flere har etterspurt lagringsrom. Og siden det er så stor høydeforskjell der bygget skal plasseres, kom vi på idéen om å ha kjeller under – med egen kajakkgarasje. 

 
utsikt mot sjø
Kajakkgarasjen blir bygd med garasjeport mot sjøen. Veien ned til stranden er kort. 

Dette er altså et borettslag med mange friskuser. Flere unge tilflyttere kan også gi flere sykler på området i nær framtid.

– Ei tid forsvant barnefamiliene fra borettslaget, men nå begynner de å komme tilbake igjen. Det er faktisk blitt en god del unger her. Det er så kjekt!

Et styrevedtak og finansiering må på plass før de kan gå i gang med bygging, men han håper på å kunne åpne det nye bygget for bruk om allerede ett til to år. For sykkelkjærlighet – det vil borettslaget og vaktmesteren lage mer rom for. 

– Nå hører jeg at ei foreslo å ha sykkelverksted i bygget. Det spørs om dette nye blir stort nok, sier Flønes mens han ser mot byggetomta i borettslaget der sykkelgleden har flyttet inn.

 
Sykkelbygget
Her, helt inntil eksisterende sykkelskur, skal det nye sykkelbygget få plass.