Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Sy ditt eget munnbind
Tips og inspirasjon
Karoline Knudsen og Anne Marit G. Meland fra Husfliden Stavanger.
Fra venstre: Karoline Knudsen (bunadtilvirker) og Anne Marit G. Meland (lærling i bunadtilvirkerfaget).

Sy ditt eget munnbind

Anne Marit Meland tar toget til jobben i Kirkegata i Stavanger hver dag. Da det ble snakk om å anbefale bruk av munnbind var hun rask til å sy sine egne.

Tekst: Marianne Helgesen
Publisert: 27.08.2020
Foto: Marianne Helgesen

I loftsetasjen hos Husfliden Stavanger jobber Anne Marit sammen med Karoline Knudsen. Her har de sitt eget verksted for produksjon av bunader. Rogalandsbunad for det meste. 

 

– Vi har mange nye bunader i produksjon, men også en god del omsøm og restaurering av bunader fra hele landet. Det er en veldig kjekk utfordring, sier Karoline.

 

For Anne Marit kom interessen for bunader da hun gikk i andre klasse på videregående. 

 

– Og interessen ble bare større og større. Jeg tok faktisk bachelor i tegnspråk og tolkning og jobbet noen år med det. Men savnet for å sy var der hele tiden. Derfor har jeg i en alder av 27 år valgt å bli lærling her, og det stortrives jeg med, sier Anne Marit. 

Kirkegata i Stavanger
Kirkegata i Stavanger

I år har Husfliden Stavanger 130-års jubileum. Her tar de norsk kultur og tradisjon på alvor, for det er ikke alle steder bunadene sys på huset.

 

Bruk det du har

– Å lage egne munnbind er en perfekt måte å bruke opp restestoff på! Du kan også variere med ulike bånd og andre ting du har, sier Anne-Marit.

 

Det kreves litt erfaring med symaskin, men har du det er det ikke noen sak. Anne-Marit har også funnet et artig alternativ til hva du kan bruke som bøyle der munnbindet skal sitte over nesa. Har du en metallsaks kan du bruke en hermetikkboks og klippe dine egne bøyler.

Med en metallsaks kan du lage dine egne bøyler til munnbindet.

Slik lager du ditt eget munnbind

Dette trenger du for å sy munnbind
Varier med ulike mønstre og bånd.

Dette trenger du for å lage munnbind:

- Symaskin og strykejern

- Stoff som kan vaskes på 60 grader eller mer

- Myk kompress, apoteket 40 kroner for 100 stk

- Skråbånd min 20 mm

- Strikk, 20-25 cm

- Bøyle oppbindingstråd – Kan kjøpes på f.eks. Felleskjøpet eller Plantasjen (sånn man bruker til å binde opp busker med). Eller bruk en hermetikkboks (metallsaks fra Biltema).

Tegn opp målene på et ark som du klipper til

Steg 1: Tegn opp målene på et ark som du klipper til. Legg arket på stoffstykket du skal bruke og klipp ut. Husk at du skal brette masken slik at den blir i to lag (pass på at du får mønsteret riktig vei). 

Sy overlokk eller sikksakk-sømmer på symaskinen

Steg 2: Sy overlokk eller sikksakk-sømmer på symaskinen, det gjør at du får en fin kantlinje. 

Brett stoffstykket i to med vrangsiden ut. Mål opp 4 cm fra kanten

Steg 3: Brett stoffstykket i to med vrangsiden ut. Mål opp 4 cm fra kanten på begge sider og sy 1 cm søm fra overkanten og ned. Se bilde. Stryk ned sømmene med et strykejern. Så syr du stikninger langs åpningen. 

Mål opp 1,3 cm så du får en brett.

Steg 4: Mål opp 1,3 cm så du får en brett. For å få mønsteret riktig vei, husk å ha mønsteret gående nedover. Du skal lage folder. Sy stikninger på toppen.

Rett ut den grønne ståltråden og legg den inn i folden/lommen.

Steg 5: Rett ut den grønne ståltråden og legg den inn i folden/lommen. Sy stikninger langs kanten og ned langs begge sidene. 

Legg målene/arket på stoffet for å markere hvor foldene skal være

Steg 6: Legg målene/arket på stoffet for å markere hvor foldene skal være. Det gjør du på begge sidene. Vi bruker krittpenn, men blyant og nåler fungerer også.

Det er seks oppmerkinger og det betyr at du skal brette annenhver oppmerking

Steg 7: Det er seks oppmerkinger og det betyr at du skal brette annenhver oppmerking. Det er tre folder totalt. Husk at foldene skal gå i samme retning nedover. Du skal få tre folder totalt som på bilde.

Sy foldene igjen langs kanten av munnbindet

Steg 8: Sy foldene igjen langs kanten av munnbindet. Stryk så hele munnbindet for å få markerte folder. Klipp to skråbånd på 13 cm som skal ligge langs hver sin kant. Legg skråbåndet på rettsiden kant i kant og brett inn det overflødige i stoffet og fest det med nåler. Så syr du langs bretten på skråbåndet.

Brett skråbåndet helt og sy langs skråbåndkanten

Steg 9: Brett skråbåndet helt og sy langs skråbåndkanten, se bilde. Tre strikken gjennom skråbåndet og sy den sammen eller knyt den sammen. Husk å ha i et engangsfilter (et stykke myk kompress) som du skifter ut etter hver bruk. 

Karoline Knudsen og Anne Marit G. Meland