Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Stella Falkeid om brannsikkerhet
For styret
Stella Falkeid portrett

Risikonerden med 600 fallskjermhopp

Stella Falkeid er brann- og sikkerhetsingeniør i Bate.

Tekst: Alise Lea Tiller
Publisert: 23.01.2020
Foto: Bate

Hun har et ekstra øye for risiko og sikkerhet uansett hvor hun er. Branningeniøren, som også har studert samfunnssikkerhet, jobber i Bate med forebygging av det verste som kan skje.  

Vurder risiko og ha en plan

- Opp gjennom tidene har ild vært til stor hjelp for oss mennesker, men det har også tatt liv. Jeg tror mange ikke er klar over hvor raskt en brann utvikler seg. Ved brann i en boenhet kan det gå så raskt som to-tre minutter fra brannen starter til det er full overtenning av overflate på alt brennbart materiale, sier Falkeid.

Hun har 10 år i brannvesenet bak seg, hvor hun jobbet med tilsyn av bygninger med særskilt risiko for brann og konsekvensene av brann, som for eksempel omsorgsboliger, skoler og industribygg.

- Brannforebygging handler i hovedsak om å vurdere risiko og være proaktiv. Hva kan gå galt, og hva gjør man hvis det går galt? Vi må også tenke på hva man skal gjøre for å begrense skaden når noe først skjer, sier Falkeid.
I 2019 omkom 41 personer i brann. Risikogrupper er eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige. Risikoen for eldre som bor alene er spesielt høy.

Brannsikkerhet i borettslag og sameier

Falkeid jobber tett opp mot borettslag og sameier for å sikre at de er godt rustet i tilfelle uhell skulle skje. 

- Styrene har en informasjonsplikt ovenfor beboerne, sier Falkeid.

I tillegg til å informere er styrets ansvar også å etablere og gjennomføre systematisk internkontroll, følge opp feil og mangler som rapporteres inn og utføre nødvendig ettersyn og vedlikehold av fellesarealer og fellesområder.

I borettslag og sameier bor man vanligvis tett, men det skal som regel mye til før en brann sprer seg mellom boenhetene.

- Hver boenhet skal være laget som egen branncelle og en brann skal ikke spre seg fra boenhet til boenhet de første 30 minuttene. Da bør jo brannvesenet være på plass for lengst. Hvis det brenner i trappeoppgangen og du ikke kommer deg ut, er det faktisk best å holde seg i egen boenhet, sier hun. 

Når det gjelder brannsikkerhet inne i boenhet har Falkeid følgende tips:

— Batteriet må skiftes i røykvarsleren én gang i året. Sjekk at røykvarsleren fungerer. Den varer kun i 8-10 år, sjekk datostemplingen.

— Brannslukker må stå på en synlig plass, man må vite hvordan den brukes og manometerpilen må stå på grønn. Vend pulverapparat opp og ned et par ganger for at pulveret ikke skal klumpe seg. Brannslukker med pulver skal ha service hvert tiende år og de med skum skal ha hvert femte år. Har du husbrannslange? Sjekk at den er tilkoblet vann og at den virker.

— Ha brannøvelse, planlegg hva du/dere skal gjøre i tilfelle brann. Avtal et fast møtested.

— Undersøk om det er svimerker eller varmgang i sikringsskapet og stram til eventuelle skrusikringer.

— Komfyren er den desidert største årsaken til boligbrann. Husk å vaske avtrekksvifte over komfyren, der det samler seg fett.

— Bruk komfyrvakt som sikrer mot tørrkoking, særlig for de som er i risikogruppen.

—Ikke bruk elektriske apparater om natten, som vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin eller mobillader.

—Ikke bruk for mange skøyteledninger.

—Få en godkjent el-installatør til å gjennomføre el-sjekk i boenheten hvert femte år.

600 fallskjermhopp

Falkeid som har et ekstra øye for sikkerhet og risiko er observant på alle detaljer, uansett om det gjelder brann, i trafikken eller andre områder. En gang hun og mannen overnattet på hotell gikk brannalarmen midt på natten. 

- Jeg sto opp og var påkledd på under minuttet, mens han fortsatt lå og sov. Det var ikke brann, men det visste vi jo ikke da, sier hun. 

Likevel er det sjeldent et mål å leve et risikofritt liv.

- Jeg har blant annet over 600 fallskjermhopp og dykket ned i bur med hvithaier. Når jeg utsetter meg selv for risiko, så tar jeg forholdsreglene alvorlig. Ved fallskjermhopp er jeg nøye på å vite hva jeg skal gjøre og øver på nødprosedyrene.

- Har det gått galt?

- To ganger har fallskjermen ikke løst seg ut, hopp nummer 11 og 76 i rekka. Jeg måtte utløse reservefallskjermen, og den ene gangen landet jeg på Solastranden rett foran en konfirmasjon. Sikkert morsomt for gjestene, ler Falkeid.

På en tur over sanddyner i USA overså hun et fareskilt som varslet om at temperaturen i sanden ved solstek kommer opp i 60 grader. 

- Jeg gikk opp på sandaler og på vei ned var jeg full av blemmer da solen sto på sitt sterkeste. Et godt eksempel på dårlig planlegging, sier Falkeid.

Brann i parkering ved flyplassen

Brannen i parkeringsanlegget ved flyplassen i Sola satte nylig brannsikkerhet på dagsorden.

- Brannen har store samfunnsøkonomiske konsekvenser, men først og fremst viser den hvor fort en brann utvikler seg. Et sprinkleranlegg hadde nok hindret utviklingen av brannen, sier Falkeid.

Hun er ikke i tvil om at sprinkleranlegg kan kontrollere brann slik at den ikke får utvikle seg. Sprinkleranlegg kan man ha både i garasjeanlegg og i boenhet.

- Men det forutsettes at sprinkleranlegget vedlikeholdes. 

Dette kan Falkeid hjelpe borettslag, sameier og velforeninger med:

— Utarbeidelse og/eller evaluering av risikovurdering

— Utarbeidelse og/eller vurdering av instrukser

— Bistand til gjennomføring av evakueringsøvelser/brannøvelser

— Informasjonsmøter om brannsikkerhet

— Befaring og kartlegging av bygningsmasse – organisatoriske og tekniske tiltak

— Bistand til inngåelse av serviceavtaler

— Bistand knyttet til utfordringer innen brannsikkerhet

Ta kontakt på stella.falkeid@bate.no hvis du trenger hjelp med brannsikkerhet i ditt boligselskap.