Mest relevante sider:
Aktuelt
Annette Nielsen og Morten Sjuve står smilende foran sitt hus
I 20 år har Annette Nielsen og Morten Sjuve bodd i dette huset i Soltun borettslag.

Stigende feriefølelse i Soltun borettslag

Møt fem beboere som gjerne deler sine planer for sommerferien. Tjensvoll med litt attåt kan bli veldig bra.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 11.06.2020
Foto: Samina Bruket

I en sommeryr hage i Soltun borettslag i Stavanger steller han med det grønne mens hun henger opp klær til tørk i det som absolutt kan kalles «finaværet»: 17,8 grader og mild bris. 

– Bare kom inn i hagen, kjekt med besøk, sier den capskledde mannen, som liker å slå av en prat med forbipasserende. 

Variert feriemeny

Ekteparet Morten Sjuve og Annette Nielsen har sommerferieplanen ganske klar. 

– Jeg ser for meg at vi kommer til å sitte her i hagen og campe litt rundt hos naboer. Jeg har en del venninner som bor i blokkene her. Vi sitter gjerne ute og ser på solnedgangen og har litt vin, sier Annette. 

– Og gå til byen, foreslår Morten. – Ja, det blir litt sånn, svarer hun. 

– Vi skal også besøke flere av naboene våre på hytter de har rundt om. Det blir rett og slett hyttehopping, smiler han. 

– Vi har også snakket om å sove på en strand en natt og invitere til utekino i hagen. Jo,  lage mange små, magiske øyeblikk, sier Annette.

– Altså, det er jo herlig å kunne reise til Syden og. Vi har en plass i Portugal, Tavira, som vi elsker. Og nå kan vi glede oss enda mer til å dra dit igjen når det går. Vi kommer til å få en fin sommer her hjemme også, konkluderer Morten.

 
Marit Emmerhoff som maler gjerde
Marit Emmerhoff Håland og mannen skulle egentlig til England i sommer. Nå blir det nabolagsferie isteden.

Tjensvoll = feriestemning 

Noen meter unna den åpne hjørnehagen står Marit Emmerhoff Håland med malerkost. Like blid som naboparet. 

– I sommer skal vi holde oss på Tjensvoll og kose oss her. Vi bygger bod og maler huset. Ellers koser vi oss veldig i nabolaget, vi er frem og tilbake hos hverandre. Du skulle vært her sist helg. Da hadde vi hygge i hagen med drinker og naboer på besøk. Vi finner alltid på noe kjekt sammen, sier Marit mens hun svinger malerkosten. 

– Hva gir deg rett feriestemning?

– Jeg trenger bare Tjensvoll for å få feriefølelsen. Jeg får feriestemning med en gang jeg kommer hjem fra jobb, for det er akkurat som å bo på landet dette her. Ikke en lyd, ikke en bil. Bare kjekke folk. 

 
Anne Lise Khadka og familien kom hjem fra Nepal for et halvt år siden. Nå bruker de tid på å gjøre uterommet klart til sommer. 

Første sommer i Norge på lenge

I et av rekkehusene i Soltun borettslag bor familien Khadka. De kjøpte hjemmet for fem år siden, men det er lenge siden de ferierte der.  

– Vi har bodd i utlandet i tre år, i USA og Nepal, det blir litt deilig å bare være hjemme og. Det er ikke sånn at vi føler at vi må reise noen plass. Vi lager ny terrasse og har kjøpt nye hagemøbler. Det blir jobbing i hagen, og vi skal også male ferdig huset. Da blir det veldig koselig å være hjemme i sommer, sier Anne Lise Khadka. 

Hageliv med utflukter som tilleggskrydder blir ferieoppskriften i år. 

– Vi har tre barn og ser på aktiviteter for unger. Trampolineparken på Forus har ferieopplegg for barn, sånne ting. Vi tenker oss også en tur opp til Preikestolen, det blir nok noen fjellturer.

Frode Mølstre som lufter hunden sin
Frode Mølstre ser frem til bobilferie. Hunden Felix lever i nuet.

Første sommer i bobil

Vi teller fire fine naboer som i hovedsak skal feriere i eget nabolag. Skal ingen i dette borettslaget langt av gårde? Kanskje han som kommer gående der.  

– Jeg heter Frode Mølstre, sier mannen, som snart forteller at han i bånd lyder navnet Felix.  

Jo da, der var han, borettslagbeboeren som skal tilbringe hele ferien andre steder. Selv om han godt kunne blitt i nabolaget, for ifølge Frode er sol og fri nok til å gi han feriefølelse. Og i et borettslag som heter Soltun er det vel gode sjanser for nettopp sol. Men likevel – ferien, den blir på hjul. 

– Vi hadde hytte, den ble solgt for en stund siden. Etter planen skulle vi litt lenger frem i tid kjøpe oss bobil, det ble fremskyndet. Nå blir det bobilferie på oss. Ferden går til Trondheim via Østlandet, så kjører vi Vestlandet ned igjen, med litt ferjer innimellom, sier Frode Mølstre med sola i øynene.