Jøtul F163 vedovnFor Stavanger-innbyggere er dette en fin tid til å bytte ut den gamle vedovnen. Kommunen har nemlig startet panteordning for å få bedre luftkvalitet.

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Stavanger Varmesenter
Publisert: 16. mars 2018

 

Nå kan innbyggere i Stavanger kommune søke om inntil 5000 kr i støtte for å bytte ut ildsted fra før 1998 med en ny ovn. 
Fristen for å søke om pant er 12. april 2018.

Reduserer svevestøv

- Dette er et fantastisk tiltak fra kommunen. Gamle vedovner bør skiftes ut for å redusere svevestøvet i sentrum. Svevestøv fra vedovn kan reduseres med 85 prosent hvis du bytter fra gammel til ny ovn. Svevestøv har en oppvarmende effekt og er skadelig for ozonlaget, sier Stein Helge Jansen fra Stavanger Varmesenter.

Stavanger kommune sin hjemmeside finner du vilkår og søknadsskjemaet. Blant annet er det krav om at det nye ildstedet må være kjøpt etter panteordningen startet 13. mars. Du kan få dekket halvparten av kostnadene til ny ovn og montering av den, men maks 5000 kr. Det må også installeres av en godkjent installatør, som for eksempel Stavanger Varmesenter.

-  Vi installerer den nye ovnen og tar med oss den gamle når vi går. Så stempler vi pantebevis og dokumenterer jobben med bilder. Dette sender vi til kommunen, så får eier innvilget beløp utbetalt til konto etterpå, sier Jansen. 

Gamle ovner brenner ikke rent

På hjemmesiden til kommunen gir de følgende forklaring på hvorfor de har startet panteordningen:

«I perioder om vinteren har Stavanger dårlig luftkvalitet. Gamle ovner og peiser brenner ikke rent. Det betyr at de tilfører lufta mer sot enn nyere ildsteder. Det er et problem for astmatikere, andre personer med luftveissykdommer, barn og eldre mennesker, særlig i strøk nær sentrum.»

Når det gjelder hvilken type ovn en bør velge, sier Jansen det er et spørsmål om hvilken størrelse og design som passer i rommet.

- Alle vedovnene våre tilfredsstiller kommunen sine krav til kvalitet. Dermed er det opp til hver enkelt sin smak, samt hvilken størrelse som passer til rommet den skal stå i, sier han. 

Her er forslag til nye ildsteder du kan erstatte din gamle ovn med.

 

Husk at du som Bate-medlem får 10 % rabatt (gjelder ikke tilbudsvarer) og 5 % bonus på ovn, peis og utepeis fra Stavanger Varmesenter. 


 

Jøtul F163 vedovnJøtul F 163 sine store sideglass og tre stødige ben gir ovnen et lett og moderne preg. Du kan velge mellom en overflate i sort lakk eller i vedlikeholdsfri sort eller hvit emalje.

 

katalogbilde av Jøtul F 263 vedovnJøtul F 263 S har store sideglass og klebersteinspaneler integrert i designet på ovnen. 

 

Katalogfoto av Jøtul F 220 vedovnJøtul F 220 er en favoritt hos utallige norske hus og hytter. Selv om den er liten, mangler det ikke på varmeegenskapene. Den har overraskende romslig brennkammer med god plass også for større vedkubber. 

 

Katalogfoto av Scan 66-5 S-Shape vedovnScan 66-5 kombinerer det lekre designet fra Scan 66 med en ny sokkel, som forener funksjonalitet og estetikk.

 

Katalogfoto av Spartherm Stovo L vedovnSpartherm Stovo L er den største i Stovo-serien og med glass i sidene. 

 

Se flere ovner fra Stavanger Varmesenter her. 

 

Til Batebloggen