Sjømat på fat
Foto: Impress Publisering

Sprellende ferskt på Sjømatdag i Sandnes

Både fellesskap og gode smaker sto på menyen da Øygardsveien Borettslag inviterte til Sjømatdag en helt vanlig torsdag i november.

Tekst: Impress Publisering
Publisert: 16.11.2022

Det dufter fersk fisk, smakfulle skalldyr, urter og krydder. Kokk, styremedlem og sosialvert Ole Thomas Enga er i ferd med å anrette nydelig mat på fat før gjestene ønskes velkommen.

– Det har vært en lang dag i dag, men det er kjekt å stelle i stand. Og kanskje kan det være til inspirasjon også? sier kokken, som har bodd i borettslaget de siste ti årene.

Ole Thomas Enga
Ole Thomas Enga

I to av de fire kjellerstuene borettslaget disponerer, venter det retter som carpaccio av hval med parmesan, ceviche av kveite med urtedressing, suppe med blåskjell, røykt bøkling, krabbeklør og røyetartar på toast med basilikumsaus. I ett ord: Nam!

Sjømatretter på bord

Bomiljø og fellesskap

Sjømatdagen er et initiativ fra styret i borettslaget. Målet er å skape et godt bomiljø og fellesskap, forteller styreleder Elin Rønnekleiv.

– Etter at vi åpnet nyoppussede kjellerstuer i fjor høst, ønsker vi å inspirere flere til å bruke dem. Konsepter som Sjømatdagen, som er et vandrende måltid med forskjellig mattilbud i de to stuene, skal bidra til å skape et samlet borettslag på tvers av blokkene.

Styreleder i Øygardsveien Borettslag, Elin Rønnekleiv
Styreleder Elin Rønnekleiv

Rønnekleiv søkte midler hos Norges Sjømatråd, som sponset arrangementet med midler til måltidet. Kommunikasjonsappen Heime ble brukt til informasjon og påmelding.

– Vi tenker dette er en fin måte å kombinere flotte lokaler med et godt system. For å inkludere alle har vi hatt informasjon på oppslagstavler i tillegg til appen, sier styrelederen.

Sjømatretter anrettet på fat

– Heier på konseptet

Borettslaget på Hana i Sandnes ble bygget på 1960-tallet. Likevel har omtrent halvparten av dem som bor her i dag flyttet inn de siste seks årene. En av de ferskeste innflytterne er Anne Aurlien, som nyter en skål blåskjellsuppe mens hun venter på en møbelleveranse.

– Jeg heier på dette konseptet! Selv om jeg har et stort nettverk, tror jeg en kjellerstue med sosiale kvelder kan være en bonus for mange som ønsker å bli kjent med flere.

Anne Aurlien
Anne Aurlien

Bokonseptet Heime skal legge til rette for fellesskap, opplevelser og deling i borettslaget. Aurlien tror en del beboere har behov for informasjon på papir i en overgangsperiode, men er selv svært positiv til å bruke Heime-appen:

– Jeg elsker alt som er digitalt! Appen gjør det enkelt å holde seg oppdatert i en ellers travel hverdag. Det er fint å få et varsel på telefonen når noe skjer og jeg mener det også er en fin måte å skape samhold på.

Sjømatretter på brett

Øygardsveien Borettslag søkte og fikk støtte fra Norges Sjømatråd til å gjennomføre sin Sjømatdag. Har dere lyst til å gjøre noe lignende der du bor? Her kan du lese mer om støtteordningen