banksjefen utenfor dnb-kontoret i sandnes
Mye blir dyrere fremover. Her får du ti tips til hvordan du kan spare penger.
Foto: Marianne Helgesen

Spar penger med disse tipsene

Boliglånsrenten øker, strøm- og matvarepriser går opp - mye blir dyrere fremover. Her får du tips til hva du kan gjøre for å spare penger.

Tekst: Marianne Helgesen
Publisert: 11.8.2022

Banksjefen i DNB Sandnes, Lars Reppe, forteller at Norges Bank estimerer en topp i starten av 2024. Frem til det vil vi oppleve økende renter og en høyere boliglånsrente enn den vi ble vant til under pandemien.

- Det estimeres to-tre år med økende renter, og dette vil spesielt førstegangskjøperne merke - de har ikke opplevd høye renter tidligere, og hvis renten går opp to prosent vil man merke det på privatøkonomien, sier Reppe.

banksjefen utenfor dnb-kontoret i sandnes
Banksjefen i DNB Sandnes, Lars Reppe.

For to år siden kom unge inn i banken og spurte hvor mye de maksimum kunne låne, nå ser banksjefen at det er flere som spør rådgiverne om hva som er fornuftig å låne.

- Når alt nå blir dyrere, er det viktig å huske at du kommer langt med små endringer i hverdagen.

oversiktsbilde over sandnes sentrum
Frem til 2024 kan vi forvente økende renter og en høyere boliglånsrente.

Her får du 10 sparetips:

1. Få oversikt over økonomien 🔎

Finn ut hvor mye du får inn av penger hver måned, og hvor mye som går ut. Hva er faste utgifter og hva annet bruker du penger på? Kanskje du har en vane, eller uvane, som du fint klarer deg uten. 89 kroner hver måned blir over tusenlappen i året.

2. Matbudsjett 📝

Planlegg ukemenyen og skriv handleliste. Da unngår du impulskjøp og i tillegg bidrar du til å redusere matsvinn. Har du vært på Holdbart på Klepp? Det er en daglivarebutikk som selger varer med kortere holdbarhetsdato til rimeligere priser. Matkasser kan også være lurt, det kan virke dyrt men her får du det du trenger og unngår impulskjøpene.

3. Avslutt abonnementer du ikke bruker 👨‍👧‍👦

Si opp løpende avtaler du sjelden bruker, som strømmetjenester, internett og avisabonnement. Noen abonnementer har man gjerne glemt at man betaler på. Sjekk om du kan få bedre tilbud hos en annen leverandør, eller om du kan dele abonnement med noen.

4. Spar strøm ⚡️

Mange strømleverandører har apper hvor du kan se strømprisen for det neste døgnet. Lad elbilen og sett på strømkrevende apparater når strømmen er billigst. Noen elbilladere har egne apper som lar deg bestemme tidspunkt for når elbilen skal lades.

5. Betal ned dyr forbruksgjeld 💳

Forbrukslån har høy rente og det er lurt å kvitte seg med disse så fort som mulig.

6. Kjøp brukt ♻️

Barneklær eller turutstyr – det finnes flere steder du kan handle brukt, for eksempel Fretex, Finn.no og Tise. Hvis du trenger utstyr du sjelden bruker, sjekk om du kan låne eller leie det av noen.

7. Lei ut hytta 🏡

Har du hytte eller en bolig du kan leie ut? Ikke la hytta stå tom i ferier og helger, lei den ut via Airbnb eller til bekjente. Du kan også leie ut boligen din hvis du skal reise bort, og tjene litt ekstra på det.

8. Ikke betal ferien med kredittkort 💸

Det blir dyrt hvis du betaler en dyr ferie med kredittkort som du ikke klarer å betale ned etterpå. I tillegg er det veldig kjedelig å bruke mange måneder på å betale ned en ferie som er over.

9. Er du vant til å spare et fast beløp hver måned? 🐷

Hvis du er vant til å spare 2000 kroner hver måned, kan du endre beløpet til 1500 kroner – da merker du nesten ikke renteøkningen.

10. Er du på boligjakt? 🔑

Sett deg en makssum før budrunden starter. Det er lett å la seg rive med i budrunder slik boligmarkedet er nå.

Lyspære
Medlem i Bate?

DNB-avtalen gir deg gode betingelser. Les mer om DNB-avtalen.