Sameiet Solvang foto ovenfraTaket på Sameiet Solvang skal bli dekket av solcellepanel.  

 

På årsmøtet i Sameiet Solvang 29. mai ble installering av solceller, batteribank og elbil-lading enstemmig vedtatt. Sameiet består av 19 boenheter. Valget ble tatt av innovative beboere med en gjennomsnittsalder på 66 år. 

Bate og Lyse går for solstrøm

Solvang-prosjektet er et samarbeid mellom Bate boligbyggelag og Smartly, et datterselskap av Lyse. 

- Det unike ved dette solcelleanlegget er at en kombinerer solceller med en batteribank, som gjør at beboerne med elbil får ladet bilene ved hjelp av solenergi uansett når på døgnet de lader bilen, sier avdelingsleder Odd Egil Flokketveit fra Bate boligbyggelag. 

Installasjonen fra Smartly legger opp til brukervennlig teknisk løsning der beboerne får montert en skjerm i inngangspartiet hvor de enkelt kan observere hvor mye strøm panelene produserer og hvordan energien forbrukes av beboerne.

- Solcellepaneler i kombinasjon med batteri er en løsning som hittil er uprøvd i boligsameier. Med denne løsningen kan man lagre egen energiproduksjon og disponere den for eksempel ved lading av elbil, sier Ketil Granbakken, salgs- og markedsdirektør i Smartly. 

Økt salg av elbil

Samtidig med økt elbil-salg blir det behov for mer strøm fra fornybare kilder. I Sameiet Solvang har noen elbil i dag og flere er i bestilling. Bate boligbyggelag satser på bærekraftige bomiljø og har til nå installert cirka 20 elbilanlegg i boligselskap og mellom 20 og 30 er i bestilling. Ladestasjonene monteres i samarbeid med Zaptec og Rønning.

Batteribanken på Solvang sørger for lagring av solstrøm. Beboerne bruker strømmen fra batteriene når de selv vil.

 

 

Til Batebloggen