Samboerpar Lisa Andreassen og Tor Erik Skårdal hjemme i stua ved kjøkkenbordetLisa Andreassen og Tor Erik Skårdal kan styre alt lyset i leiligheten ved hjelp av en app.

Tekst: Ina Midttveit   Foto: Elisabeth Ferking   /Impress Publisering

 

Hun og samboeren, Tor Erik Skårdal, bor i en koselig leilighet utenfor Sandnes. Den er innredet med møbler fra ulike tiår og i ulike stilarter. Det kan nevnes teak-stol fra 60-tallet, PH-lampe designet i 1958, villsvinlabber og la oss ikke glemme lavalampen – alle tenåringers våte drøm på 90-tallet.

«Det er kaldt ute»

Men trass (den smakfulle!) innredningen fra svunne tider, er hjemmet deres smart. Sensorer skrur på lyset når du kommer inn i rommet, og det er forhåndsinnstilte valg for belysning etter tema: middagsbelysning, nattbelysning og vaskebelysning.

– På natten vil vi at lyset skal gå på når vi kommer ut i gangen, men vi vil jo ikke bli blendet. Derfor er det tidsinnstilt på «nattmodus», som gjør at lyset kommer på, men bare litt. Når vi skal ta fredagsvasken er det derimot nødvendig å se støvet og skitten som skal bort, så da har vi en egen snarvei som heter «alt lys på», forteller Tor Erik og viser hvordan han kan styre lyset i en app på mobilen. Han trykker på knappen, og alle lys i leiligheten står plutselig på fullt.

– Men den snarveien vi bruker mest i disse tider, er den vi har kalt «høst». Den bruker vi når vi skal sette en skikkelig koselig stemning. Følg med nå, sier Lisa og retter stemmen ut i rommet. «Det er kaldt ute», sier hun på engelsk og belysningen senkes til en dempet, men varm tone. Perfekt til de gode samtalene i høstmørket.

 

Smartlys-app på mobiltelefon

Mange muligheter

Hos Lisa og Tor Erik er det Futurehome som leverer smarthusløsningen, og listen over ting som kan kontrolleres begrenses ikke til belysning. Automatisk varmestyring, sensorer på dører og vinduer og kobling til smart røykvarsler er blant mulighetene som finnes.

I leiligheten er også Google Home koblet til systemet, en stemmeassistent som gjør at de kan snakke med huset. Stemmeassistenten har ulike triggere, blant annet beskjeden «det er kaldt ute». Google Home oppfatter beskjeden og sender den videre til Futurehome, som dermed demper belysningen. Ellers kan Lisa og Tor Erik snakke med stemmeassistenten, akkurat som når du googler på en datamaskin. Diskusjonen rundt middagsbordet blir aldri den samme, når du kan be huset om å finne fasiten.

Vanlig (smart)hjem

– Noe av det jeg synes er fint, er at leiligheten vår ikke ser ut som et smarthjem, med ipad på veggen eller andre tekniske duppeditter, det bare er et smarthjem. Lysbryterne ser for eksempel helt vanlige ut, og de fungerer som vanlig, så vi må ikke gå rundt med mobiltelefon hele tiden, forklarer Lisa.

– Jeg kunne aldri tenkt meg å gå tilbake. Det er blitt en vane at lysene skrur seg på automatisk eller at jeg kan skru av alle sammen samtidig. Jeg setter også pris på snarveiene til stemningsbelysning og de andre mulighetene som kommer med smarthusløsningene, legger Tor Erik til.

 
Flere av disse hjelpemidlene står på døgnet rundt og innhenter dermed informasjon selv når vi ikke tenker at de gjør det Kristoffer E. Klovning, juridisk sjef
 

Smarthus samler informasjon om deg og dine

I tillegg til smart belysning, finnes det flere andre smarte hjelpemidler som kan brukes i hjemmet. Det er utrolig hvor mange sensorer, målere og apparater med smarte funksjoner som kan puttes inn i boligen. Mange av disse vil gjøre hverdagen enklere, hjelpe eldre i å bo lenger hjemme eller være verktøy som lar oss bruke tiden vår på de tingene vi vil i stedet for de tingene vi må.

Bate og flere andre boligleverandører leverer slike produkter. Det samme markedet er stort for den eksisterende boligmassen i form av oppgraderinger og vedlikehold.

Hva er viktig å tenke på for oss forbrukere når vi vurdere smartløsninger i boligen, og i dagliglivet for øvrig?

- De store multinasjonale selskapene vil med smarthusteknologien, kombinert med alle andre spor vi etterlater oss, vite alt om meg og deg og bruke disse opplysningene ved salg til tredjepart ved for eksempel markedsføring. Flere av disse hjelpemidlene står på døgnet rundt og innhenter dermed informasjon selv når vi ikke tenker at de gjør det, sier juridisk sjef Kristoffer E. Klovning i Bate boligbyggelag. 

Portrett av jurist Kristoffer Klovning

Dermed er det lurt å undersøke leverandørene før du skaffer deg smarte virkemidler i hjemmet. 

- Kan de garantere at de er godt nok rustet til å ivareta sikkerheten vår eller bør vi som forbrukere be om verifikasjon fra en tredjepart om at deres systemer er gode nok? Generelt er det uansett lurt å tenke seg om en ekstra gang når det gjelder å ta i bruk produkter med kamera eller mikrofon i hjemmet. Her vil ikke bare handlingsmønsteret vårt kunne brukes/misbrukes, men også lyd og bilde fra eget hjem, sier Klovning. 

 

Til Batebloggen