Far og datter står ved ytterdør med elektronisk låsFor å åpne døren, kan man bruke brikke eller kode, eller begge deler. Børge Aanestad og datteren Live velger helst kode for å slippe å ha med brikken. 

 

Tekst: Janne Håland   Foto: Jan Inge Haga   Publisert: 03. november 2018

 

Tre ganger har Børge Aanestad og familien opplevd at tyver har gått inn inngangsdøra og tatt med seg jakker, vesker og bilnøkler fra gangen.  

- De hadde gått og kjent på dørene i nabolaget, og tatt seg inn der det var åpent. Det var til og med folk hjemme i huset da det skjedde, sier Aanestad. 

Nå slipper han å være redd for at døra i eneboligen er ulåst. Den elektroniske låsen han skaffet etter innbruddene for flere år siden, gjør at døra automatisk går i lås når den lukkes. Utenfra åpnes døra med en pinkode, og alle i familien har fått ulike koder som er enkle å huske. 

- Det funker fantastisk når man har barn. Det er to ting unger glemmer; å låse døra og å ta med nøkkel. Det problemet har vi løst, sier Aanestad.  

 

Jente står bak ytterdør og lener seg til siden

 

Lett å endre kode

Nå er det ingen som lurer på hvor nøkkelen er blitt av. Og skulle pinkoden plutselig bli allemannseie i vennegjengen til barna, er det lett å endre koden. For sikkerhets skyld endrer Aanestad koden med jevne mellomrom.

- Det er også praktisk hvis vi har besøk av håndverkere. Da sender jeg dem en midlertidig kode så de kommer seg inn.

Dermed er det ingen fare for at nøkler havner på avveie eller blir kopiert av uærlige folk. 

- Også på hytta åpnes døra med kode. Det er greit når den skal lånes vekk, sier Aanestad.  

Låsen familien har hjemme, er koblet til mobiltelefonen med en app. Den gir mulighet for å se hvem som har tatt seg inn i huset, og når.

- Jeg kan få varsel når noen går inn døra. Men ungene skal få slippe å bli overvåket på den måten, sier Aanestad. 

I tillegg kan han via appen låse opp hvis noen står på utsiden og vil inn.

- Men den funksjonen har jeg aldri brukt. Men jeg har digital dørklokke, så jeg får varsel hvis det ringer på uten at jeg er hjemme. 

Hans elektroniske lås har knapper, andre modeller har touchskjerm. Fordelen med fysiske knapper er at de også fungerer om man har hansker på om vinteren. Den elektroniske låsen Aanestad har, kan også brukes sammen med en kodebrikke, men det benytter ikke familien seg av.

- Det blir jo nesten det samme som nøkkel. Da er det mye bedre med kode. I fremtiden vil jeg gjerne bytte det ut med lås som åpnes med fingergjenkjenning, sier Aanestad. 

Elektroniske dørlåser kan kobles til strømnettet, men det er vanligst at de går på batteri. 

- Jeg ser to ulemper med slike låser. Det ene er at de kan gå tom for strøm, men vi får varsel når batteriet er lavt. Den andre er at teknologien i teorien jo kan svikte, og at vi plutselig ikke kommer inn. Men det har ikke skjedd, låsen funker fint. 

Pass på pinkoden

Aanestad og familien er langt fra alene om å ha elektronisk lås. 

- Vi monterer jevnlig kodelåser hos privatpersoner. Fortsatt er det helt klart flest dører med vanlig sylinderlås, men smartlåsene kommer mer og mer, sier montasjeleder Gitle Hansen hos sikkerhetssenteret Marvik. 

Det er vanskelig å få et eksakt tall på hvor mange norske boliger som har elektroniske låser. Siden 2011 har rundt 140.000 privatkunder installert modellen Yale Doorman. I tillegg kommer merker som ID Lock og EasyAccess. 

Selv om de til gir deg full kontroll på hvem som har tilgang til boligen din, er elektroniske låser ikke nødvendigvis sikrere mot innbrudd enn mekaniske låser, mener Hansen. 

- Nesten tvert imot. Gode sylinderlåser er gjerne vanskeligere å bryte opp enn kodelåser. Men ofte vil jo en tyv gå lettere veier enn inngangsdøra uansett. Da finnes det produkter som hindrer ham i å komme ut dørene i huset. Det er ikke så lett å slepe stereoanlegget og flatskjermen ut vinduet. 

 

Mobilskjerm med app til låsing av ytterdør

 

Mange velger nok ikke elektroniske låser for at sikkerheten skal bli bedre, men fordi det er mer funksjonelt, tror seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

- Men de trenger ikke være mindre sikre, fordi mange låser lar seg jo lett dirke opp. Appen tilbyr også logging av hvem som har gått inn når, og da vet man i alle fall hvilken kode som eventuelt misbrukes eller har kommet på avveie, og kan skifte den. 

Det finnes nemlig mulighet for at andre kan få tak pinkoden, og dermed sikrer seg adgang til boligen.  

- Annet enn at noen kan kikke deg over skulderen, er den enkleste måten er at uvedkommende plasserer et minikamera på utsiden av dørlåsen. Man må derfor være obs på at det ikke blir montert et slikt kamera ved døra, som slår seg på ved bevegelse, sier Sandland.

Er man ikke nøye med renhold, kan det også være mulig å se hvilke taster som brukes oftest.

- Både knapper og touchskjermer kan få fettmerker. Knappene kan også få slitasje, forteller Norsis-rådgiveren. 

Har låsen mulighet for å ha kode med seks siffer, er det derfor foretrekke fremfor fire.

- Da vil det fortsatt være ganske mange kombinasjoner man må gjennom før man får riktig kode, sier han.

Noen låser vil også bli sperret i flere minutter om man taster feil kode. Enkelte modeller kan også kobles opp mot alarmsystemet i huset, som vil reagere om noen forsøker å bryte seg inn.

 

 

Til Batebloggen