Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Slik lager du din egen julekrans

Fire bilder av julekranser med ulik pynt

Tekst og foto: Alise Lea Tiller 

 

- Krans har vært en juletradisjon i mange år. Spesielt i forkant av 1. søndag i advent fikk vi inn en god del bestillinger, sier Cathrine Skaraas fra Selvåg Gartneri og Hagesenter som her viser oss oppskrift på en klassisk julekrans. 

 

Basis krans som skal bli til ferdig julekrans

 

Basiskransen du trenger i bunn kan kjøpes på hobby- og blomsterbutikker. Eventuelt kan du bruke en stålring, da blir kransen tynnere og du må huske å stramme skikkelig godt til med tråden.

Del din julekrans på Instagram med emneknaggen #batebolig

Ståltråd som brukes til å snurre julekrans

 

Kranser kommer i forskjellige størrelser. Til grunnlaget trenger du: Ferdig krans til bunnen, edelgraner, en god bindetråd og tang til å klippe tråden. 

 

Bindetråden er festet to-tre ganger rundt kransen

 

Dra tråden to-tre ganger rundt kransen og tvinn den. Tråden skal sitte så stramt som mulig rundt kransen, så her er det bare å ta i. 

 

Fire bunter av edelgranerEdelgran festes til kransen

 

 

Så tar du en liten bunt med gran og legger dette på kransen. Dra tråden rundt granen så stramt som mulig, cirka to runder rundt. 

Neste bunt legger du helt inntil nedenfor den forrige bunten, slik at ingenting av kransen blir synlig mellom. Dekk over den forrige ståltråden. Du kan kun bruke granbar eller for eksempel blande med sypress for å få en miks.

 

Krans med gran cirka halvveis rundt

 

Fortsett med å legge gran rundt hele kransen. På den aller siste velger du en litt ekstra lang og stikker den inn mellom de andre granbarene. Pass på at den sitter godt og ikke kommer til å falle av.

 

julekrans med gran helt rundt men ikke pynt

 

Nå bør du ha en jevn og fin krans der kransen under ikke er synlig. Hvis den likevel er det, kan du jukse til med å snurre en sølvtråd rundt kransen. Det ser fint ut i tillegg til at den holder granbarene på plass.

 

Julekrans bakfra viser feste
 
 
Bindetråden festes til slutt bak kransen etter du har dratt den rundt et par ganger ekstra. Her bør du stramme til slik at den sitter god.

 

Kongle som skal festes på krans

 

Når det gjelder pynt kan du velge selv hva du synes er fint. Noen liker å holde det fargerent med for eksempel kun hvit pynt, mens andre liker å pynte med en god cocktailmiks fra hagen. 

- Kongler og elementer fra naturen er gjengangere i bestillingene vi får inn. Det skal se naturlig og håndlaget ut. Men veldig mye går an, og det er bare fantasien som setter grensen, sier Skaraas.

Har du egen hage kan du kanskje finne lerkekongler, kristhorn, buksbom, vrihassel, einer eller furu – alt dette kan brukes som pynt i kransen. 

- Noen pynter rundt hele kransen og noen pynter som i en halvmåne, sier Skaraas.

 

Feste til å feste pynt på kransPynt festes på julekrans
 
 
Lag et feste av tråden slik, og plasser på det du måtte ønske. Her har vi brukt kongle og vrihassel, to klassikere på kranser.

 

Bær festes med limpistol på krans

 

Helt til slutt limer vi på røde bær og kastanje med superlim. 

 

Julekrans bakfra viser hvordan man fester denJulekrans bakfra viser hvordan man lager feste

 

Festet bak lager du på toppen av kransen, like under midten. Knytt og tvinn tråden til det blir et robust oppheng. Så er kransen klar til å henges opp på ytterdør eller på veggen ved siden av.

 

Julekrans forfra ferdig med pynt

 

6.-9. desember arrangerer Selvåg Gartneri og Hagesenter julemarked i sin butikk i Krossbergveien, Hafrsfjord.

Det blir et levende julemarked hvor mange av utstillerne demonstrerer sine håndverk, tredreiing, pilefletting, sying, kransebinding m.m. Det blir salg av baccalao, lefser, grøt og mye annet godt, og det blir underholdning for liten og stor.

 

Husk at du som Bate-medlem får 10 % rabatt på blomster og krukker hos Selvåg Gartneri og Hagesenter (gjelder ikke tilbuds- og kampanjevarer).

 

Til Batebloggen