Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Serietips fra ungdommen
Tips og inspirasjon
Kim-Abdou Ndow og Marcus Alexander Tønnesen sitter avslappet ved en lekeplass.
To kompiser fra samme borettslag, Kim-Abdou og Marcus, møtes til serie-prat. 

Serietips fra ungdommen

Vil du forstå ungdommer bedre – så bør du se serien Sex Education, ifølge tenåringer i Haugtussa borettslag.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 08.05.2020
Foto: Merethe Opstad Clausen

Oftest er det de voksne som gir råd til tenåringer, men denne gang er det omvendt. I Haugtussa borettslag i Stavanger har fem ungdommer møtt opp for å gi sine beste tips til serier voksne gjerne kan se. Det er tydelig at serier er tema rundt flere middagsbord. Selv om seriene ikke ses av ungdommer og voksne sammen, så kan de altså samle generasjoner til lærerike diskusjoner. 


Falt i smak hos mor

Kim-Abdou Ndow (18) deler tips fra to svært ulike sjangre. 

– Jeg vil anbefale serien The Witcher, den er lignende Game of Thrones. Det er egentlig bare en veldig god serie. Mye action, og du blir virkelig glad i hovedkarakteren. Det er spennende å se alt han går gjennom. Han er litt dyster, men en veldig interessant person å følge med på. Jeg har anbefalt denne serien til mor, og hun likte den veldig godt! sier Kim-Abdou, som har enda et tips på lur:

– Se Sex Education. Den serien er en veldig god måte for voksne å lære om hvordan ungdom har det gjennom puberteten. Ja, de har jo vært gjennom det selv, men det her er en annen tid. Det kan være mye ungdommen går gjennom som de voksne kanskje ikke har tenkt over. I denne serien er det mye drama, og det kan trekkes inn i det som faktisk skjer med ungdom i den virkelige verden, sier Kim-Abdou. 

 

 

Portrett av Tobias Sandnes Myrstrand som sitter på en benk.
Voksne kan veldig gjerne se ungdomsserier, mener fjortenåringen Tobias. 

Se utfordringer fra ungdommers perspektiv

Tobias Sandnes Myrstrand (14) vil også anbefale Sex Education. Mor tipset han om serien. Nå har de sett den begge to. 

– Det er bare fint at ungdom og voksne ser samme serier, og denne ungdomsserien kan voksne lære mye av. Sex Education handler om elever på videregående og utfordringer rundt sex. Ungdommene har ofte problemer med å vite når eller hvordan de skal gjøre det. Han ene eleven har en mor som er sexterapeut, og så har han liksom ”startet opp” som terapeut selv – på skolen der han går – der han snakker med ungdommer om sex. Voksne som ser serien kan se utfordringer fra ungdommers perspektiv.

– Og hvorfor bør voksne kjenne til utfordringer ungdommer kan ha?

– Fordi de voksne kan hjelpe de og gi støtte. Og kanskje når ungdommen har gjort en feil, så vet de kanskje mer om hvordan ting er – istedenfor å bli sinte, sier Tobias. 

 
Portretter av Nora og Martine.
Venninnene Nora og Martine har som andre ungdommer hatt ekstra god tid til å se serier de siste månedene. 

Skam i hjemmelekse

Martine Hoel Kringlemoen (13) fikk i skoleoppgave å se serien Skam, og den leksa vil hun gjerne gi videre til voksne som fortsatt ikke har sett serien: 

– Fordi da kan de se hvordan ungdom har det på videregående skole. Hva de tenker på og valg – ja, dumme valg – de gjør og sånn. Jeg liker serien fordi den er kjekk å se på, og det handler om forskjellige ting i hver sesong. Du blir kjent med personene, og så vil du bare se mer: Jeg måtte vite hva det handlet om videre! 

Nora Vedå Skjold (13) er enig med venninna. 

– Voksne kan lære mye av Skam. Jeg tror det er mange ungdommer som har det slik som de i serien. Ser voksne serien, så kan de forstå hvordan ungdom har det nå for tiden. Jeg føler det er bra at voksne vet om det, sier Nora. 

Hører fortsatt på mamma

Marcus Alexander Tønnesen (17) har et serietips til voksne som vil se en herlig miks av to verdener. 

– Jeg vil anbefale serien Westworld, som er lagd av HBO. Serien er en blanding av science fiction og western-film. Det er altså en veldig spennende blanding av to veldig ulike sjangere. Det var faktisk mor min som anbefalte meg å se den. Hun sa: ”Du Marcus, kan ikke du ta å sjekke Westworld. Vi har sett litt på den, og den er grævla bra.” Hun hadde rett, jeg likte den veldig godt. 

Han pleier vanligvis å se på film på rommet sitt med kjæresten, venner eller alene. Av og til går han opp i stua for å se film med mor og far. 

– Men det er ikke så veldig ofte, dessverre. 

– Det er lov å si at du savner det.

– Ja, kanskje bittelitt, avslutter Marcus med et smil.