Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Våren er ryddetid - og du kan bidra til et renere nærmiljø

Folk plukker søppel langs Jærkysten
En av mange ryddeaksjoner langs jærkysten. Siden 2014 er det ryddet over 85 tonn med strandsøppel langs Jærkysten. Bare i 2018 ble det ryddet over 27 tonn. (Foto: Jæren Friluftsråd)

 

Tekst: Håkon Fossmark   Publisert: 07. mars 2019

 

Mars og april er kanskje rydde- og dugnadsmånedene framfor noen. I sameier og borettslag skal det rakes, ryddes, kastes, pusses, males, repareres, plantes og lukes og gjøres klar til en ny utesesong. Mange steder gjøres dugnaden om til et sosialt arrangement, hvor borettslaget eller sameiet gjerne spanderer mat og drikke på de som deltar på dugnaden. På den måten får en både gjort det fint og trivelig på bo-området, samtidig som en får truffet og blitt kjent med naboer.

Stor interesse for rydding

I naturen er det også mye skrot som har samlet seg gjennom vinteren og som dukker opp i lysere tider. Veikanter, friområder, parker og strender er alle steder hvor søppel lett samler seg og hvor det trengs en ryddedugnad.

 

søppel på stranden og bil med søppel på lasteplan

Slik kan det se ut langs jærkysten. Heldigvis er det stor interesse for ryddeaksjoner nå, og kysten blir heldigvis fort og effektivt ryddet. (Foto: Magnus Utsogn, Jæren Friluftsråd)

 

Heldigvis meldes det om rekordstor interesse for å rydde ute i naturen. Hold Norge Rent er en ideell organisasjon som arbeider mot forsøpling og som koordinerer og legger til rette for rydding over hele landet. 

- I 2018 var det over 142.000 frivillige som fjernet 2700 tonn søppel i hele Norge. Over 40.000 sneiper og snus og over 52.000 drikkeflasker og bokser ble for eksempel funnet og ryddet, forteller Kine E. Martinussen i Hold Norge Rent.

Oppryddingsaksjonene og alt søppelet som samles inn, gjør en stor forskjell for både dyr og mennesker. 

 

Ungdommer plukker søppel langs kystenHold Norge Rent har en egen ryddeportal på holdnorgerent.no hvor du kan registrere ditt ryddeprosjekt eller lete ette rområder som trengs rydding. (Foto: Hold Norge Rent)

 

Vi vet at mange dyr forveksler plast og søppel med mat, og både fugler, fisk og større husdyr har blitt funnet med plast i magen. Hold Norge Rent er derfor glad for den økte interessen for å ryddeaksjoner.

- 2011 var første året vi arrangerte ryddeuke, og siden den gang har antall frivillige økt veldig. Fra et par tusen i 2011 til over 90.000 frivillige ryddere i 2018, forteller Martinussen.
 
Et vendepunkt, mener Martinussen, var hvalen som i 2017 strandet og døde på Sotra med 30 plastposer i magen. Den fikk oppmerksomhet verden over.

- Mange fikk se lidelsen forsøpling kan føre til og tenkte at slik kan vi ikke ha det. Jeg tror at når man først har fått øynene opp for problemet er det vanskelig å legge fra seg engasjementet. Og så tar man kanskje med naboene på neste ryddetur som får samme opplevelse, sier hun.

Ryddeaksjon på jærkysten

Langs rogalandskysten samler det seg også mye søppel som driver inn fra havet. Derfor har Jæren Friluftsråd, sammen med en rekke andre organisasjoner, satt i gang Ryddeaksjon jærkysten. Det er blant annet satt ut miljøbokser som inneholder søppelposer. Tanken er at alle som går tur, skal kunne ta med seg en pose og plukke litt søppel underveis.

Elever fra videregående skole plukker søppel ved stranden
Øksnevad VGS er med på et registreringsprosjekt i Moldvika. Vika blir ryddet tre ganger i året, og alt som de finner blir telt og registrert etterpå. (Foto: magnus Utsogn, Jæren Friluftsråd)

 

- Vi håper at disse boksene kan være med å gjøre det litt lettere for de som ønske rå rydde litt på turen. De kan ta med seg en pose og kaste den i søppeldunkene som står ved siden av miljøboksene, sier Magnus Utsogn i Jæren Friluftsråd.

Foreløpig er boksene satt ut på Sandestranda, Vistestranda, Solastranda (ved toalettet vest for Sola Strandhotell), Regestranda, Vigdel, Hellestø, Sele, Borestranda, Orrestranda, Refsnes, Brusand, Kvassheim og Ogna (Laugarbergvika). 

 

En ryddestasjon er satt opp ved stranden
Ryddestasjoner som dette er satt opp flere steder langs jærkysten. Her finner du poser til å samle søppel i og informasjon om hvor du kan kaste det. (Foto: Magnus Utsogn, Jæren Friluftsråd)

 

- Interessen er stor og mange ønsker å bidra til en renere jærkyst og et renere hav. I fjor var over 6000 frivillige med i organiserte dugnader! I tillegg kommer alle de som tar med seg litt søppel når de går tur langs sjøen. Vi ser i våre søppeldunker gjennom hele året at turgårere gjør en stor jobb, og de mest besøkte strendene fremstår nå veldig rene. Det er ikke fordi det ikke kommer inn søppel fra havet, men turgåere er veldig raske med å plukke med seg det som kommer. Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt, sier Utsogn.

 

Til Batebloggen