Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Ny rekord, og du kan fremdeles forhåndsstemme hvor du vil

Ordfører Christine Sagen Helgø, valgansvarlig Karen Hirth Thorsen og varaordfører Bjørg Tysdal Moe ønsker velkommen til valgbrakken på Torget i Stavanger. (Foto:  Øyvind Berekvam, Stavanger kommune)

 

Tekst: Ole J. Askeland

 

Torget i Stavanger og Haraldsgata i Haugesund. Rådhuset i Sandnes og folkebiblioteket på Randaberg. Du kan forhåndsstemme der det passer deg.

Marwan Al Fadel har gjort sin borgerplikt i Norge for første gang. Han gikk opp rampen til valgbrakken utenfor Johannes Læringssenter i Stavanger og la en brettet stemmeseddel i urnen.

- Det var en god følelse og det fungerte veldig bra, det var enkelt og greit. Jeg har hørt det er mange som stemmer på selve valgdagen, så jeg ville unngå køen, sier han.


Marwan Al Fadel utenfor valgbod i Stavanger Marwan Al Fadel fra Rosenli har for første gang stemt i Norge (Foto: Ole J. Askeland)


På Torget i Stavanger var Geir Vatsvåg en av et titall mennesker som sto klar da det lille valglokalet der åpnet onsdag morgen. Han hadde trasket ned fra Saxemarka, og forhåndsstemte av en bestemt grunn.

- Jeg skal offshore mandag. Det er kanskje mer høytid når du stemmer på selve valgdagen, men dette var helt topp, uttaler han.

Geir Vatsvåg utenfor valgbod i stavanger sentrum62 år gamle Geir Vatsvåg har spasert fra Saxemarka til Torget i Stavanger. – Det er den daglige turen som teller, sier han (Foto: Ole J. Askeland).

Og de to er altså langt fra alene. Det går mot rekord i antall forhåndsstemmer til et kommune- og fylkestingsvalg, og du kan komme i forkant av valget en rekke steder, innenfor noe varierende åpningstider. Som på Finnøy rådhus, i Rennesøy kommunehus og på UiS, eller på sykehus, og alders- og sykehjem, blant annet.

Hvem kan stemme?

Er du nordisk statsborger, er det fritt fram dersom du er 18 år eller fyller 18 i løpet av 2019, og har bodd i Norge siden 20. juni. Hvis du er statsborger av et land utenfor Norden, kan du stemme dersom du har alderen og  har bodd sammenhengende i Norge de tre siste årene.

Og alle kan gjøre det hvor de vil, i det lokalet de ønsker. Bor du i Randaberg og jobber i Sandnes, kan du for eksempel stemme på Gausel på vei til eller fra arbeid.

Ved forrige stortingsvalg stemte over én million på forhånd, mer enn en firedel av alle som kunne delta. En uke før årets valg har godt over en halv million stemt, mot 333.000 på samme tid ved forrige lokalvalg. Det er det høyeste tallet noensinne.  En uke før selve valgdagen hadde tolv prosent av alle stemmeberettigede i Haugesund gjort jobben, i Stavanger og Randaberg var andelen elleve prosent, i Sola ti prosent og i Sandnes åtte.

Ny rekord

Tirsdag denne uken forhåndsstemte hele 2370 i Stavanger alene. Det betyr at oppslutningen her så langt overgår også forrige stortingsvalg.

Statsviter Svein Tuastad tror rekordsifrene først og fremst betyr at kommuner og valgmyndigheter legger stadig bedre til rette for at folk kan stemme.

- Over tid har folk rett og slett vennet seg til at denne muligheten finnes som en god og enkel service. Dessuten har over halvparten bestemt seg for hva de skal stemme i god tid før valgdagen, påpeker han.

- Kan sjansen til å forhåndsstemme motivere bestemte grupper til å si sin mening?

- Blant dem som stemmer første gang, er ikke deltakelsen så verst. Men blant dem mellom 23-30 år, er den ofte ganske lav. De unge blir ikke pushet på samme måte som førstegangsvelgerne, det tar også tid å finne sin politiske identitet. Men de lave tallene skyldes dessuten at disse gjerne studerer andre steder enn i hjemkommunen og tenker at det blir tungvint å stemme. For dem er ordningen viktig.

Du kan levere din stemme til og med fredag. Søndag åpner enkelte av de tradisjonelle valglokalene, mens mandag 9. september er selve valgdagen.

Godt valg!