Ferdig pallelampe

Slik ser pallelampen ut ferdig. Kan settes inntil en vegg, og med små justeringer kan du lage den som en taklampe.

 

Tekst og foto: Alise Lea Tiller   Publisert: 28. juli 2018

Oppskriften er laget og gjennomført av Marthe Myrtvedt fra junkyardstudio.no

Artikkelen var først publisert i vårt medlemsmagasin Ditt Bate. 

 

Du trenger: to brede planker og en smal planke fra pallen, LEDlysledning, brekkjern, slegge/hammer, drill og 10 mm bor for metall (evnt trelim og tvinger hvis du vil lime i stedet for å feste med bolter), tre sekskantet 10 mm bolter, kapp- og gjærsag (evnt håndsag), skrallesett (evnt to tanger) og hammer eller vinkelsliper til å fjerne spikere.

 

Marthe bruker kujern til å løsne planke fra palle

- Ta plankene løs fra pallen ved å bruke brekkjern og noe å slå det med, som slegge eller hammer. Dette kan ta noe tid avhengig av hvilken palle du har funnet. Hamre litt og litt på brekkjernet, og pass på at planken ikke sprekker. Du skal løsne planken og spikerne fra resten av pallen.

 Tre planker, to like lange og en litt kortere

- Kapp den smaleste planken slik at den også blir litt kortere, med kapp- og gjærsag eller med håndsak. Så har du to planker i samme størrelse og én som både er kortere og smalere. Disse skal senere legges som en sandwich med den minste planken i midten. Du kan pusse plankene hvis du vil, men vi valgte å beholde det rustikke uttrykket. Spikerne kan du enten ta ut med en hammer eller kappe av stilken med en vinkelsliper og la spikerhodene stå igjen.

 

LEDlys-bånd festes rundt den korteste planken

- Skru den lille planken fast til den nederste med en skrue i hver ende. Husk at siden som ligger mot arbeidsbordet blir den synlige. Fest deretter LEDlysledningen rundt den midterste planken. Du begynner med den enden som ledningen skal festes til, slik som på bildet. 

 

LEDlys-bånd klippes av etter saks-symbolet

- Klipp av hvor som helst etter merket med saksesymbolet. Da er resten av ledningen ubrukelig og må kastes (husk å kildesortere for el-avfall).

 

Borr hull gjennom alle tre plankene

- Bruk 10 mm bor (for metall) og lag hull til boltene. Du fester en sekskantet 10 mm bolt i hver side og en på midten. Pass på at du kommer gjennom alle tre lagene. Eventuelt kan du bruke trelim og la de ligge i press i tvinger over natten. 

 

Skruer på muttere og strammer boltene

- Skru på mutterne og stram boltene enten med skrallesett eller tang. Da tar du en tang på hver side og strammer til. 

 

Ferdig pallelampe

Fiks ferdig! 

 

Til Batebloggen