skjermdump av animasjonsvideo av et hus med solcelletakstein

Otovo lanserte solcelletakstein i februar. 

 

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Otovo   Publisert: 4. mars 2018

 

I februar testlanserte Otovo solcelletakstein, som betyr at man ikke trenger å legge panel på taket, men få solcellestrøm fra selve taksteinen.

Otovo har rettighetene på produktet i Norge, Sverige, Danmark og Polen. Leverandør av solcelletakstein er et firma fra Sveits, Sunstyle, som er Tesla-konkurrent når det gjelder å levere solcelletakstein. Tesla presenterte dette i slutten av 2017, men har ikke levert til noen kunder ennå.

Langsiktig investering

- Otovo har jobbet lenge med å få dette på plass og er glad for å tilby produktet i Norge. Sunstyle tok patent på produktet i 2010, så det er en godt utprøvd løsning vi nå lanserer, sier finansdirektør Lars Syse Christiansen i Otovo. 

 

 

Nærbilde av svart solcelletakstein fra OtovoSlik ser solcelletaksteinen ut. Foreløpig tilbys den i svart, men flere farger kommer.

 

Taksteinen i herdet solcelle-sikkerhetsglass vil fungere som et tett og varig taktekke i 50 år eller mer, og har en ytelsesgaranti på energiproduksjon på 25 år.

- Prisen er fra 3500 kr per kvadratmeter, som er 1000-1500 kr dyrere per kvadratmeter enn et vanlig tak av god kvalitet. Et hus på hundre kvadratmeter vil tjene inn den ekstra kostnaden i løpet av sju-ti år, og noen huseiere vil oppleve at taket vil være nedbetalt på 25-30 år, sier Syse.

Det er strømmen som taket produserer som nedbetaler utgiften, i tillegg får man støtte fra Enova til slike investeringer.

 

 - Flere tusen henvendelser

Ifølge Syse har Otovo hatt stor pågang etter lanseringen.

- Nå kan man lese overalt at nettleien og strømprisen går opp. Flere tusen har meldt interesse og fire har kjøpt solcelletakstein til nå. Tilbudet passer for dem som skal skifte ut taket eller legge tak på nytt hus. Hvis man har et tak i god stand er installasjon av vanlige solceller det beste og mest lønnsomme alternativet, sier Syse.

Taksteinen er tilgjengelig i svart glass i dag. Fremover tilbys den i flere farger. De måler 87 x 87 centimeter i ytre mål og er 6 millimeter tykke. Panelene har monokrystallinske silisiumceller og yter 164 watt per kvadratmeter under normal norsk solinnstråling.

 

Nærbilde av svart solcelletakstein fra Otovo

Taksteinen fra Otovo er 87 x 87 centimeter.

 

- De er ekstremt sterke. De tåler en last på 1,5 tonn per kvadratmeter - tre ganger så mye som et tradisjonelt solcellepanel og vesentlig mer enn tradisjonell takstein, sier Syse.

Det betyr at disse solcelletaksteiene tåler over 50 meter med snø på taket. Sertifiseringen av panelene forsikrer at de tåler tempereaturer ned til minus 40 grader og opp til 85 grader pluss.

- Et vanlig tak produserer null energi og er kun en utgift. Solcelletakstein produserer energi og betaler ned seg selv. Dette er en nobrainer, sier Syse.

 

Til Batebloggen