nærbilde av hvit pute med blått mønsterTekst og foto: Ingrid Bergtun   Publisert: 4. februar 2018

 

Putetrekk er en stilig og enkel måte å gi sofaen et helt nytt uttrykk. Her får du oppskriften på putetrekk levert av Ingrid Bergtun, kjent fra Symesterskapet på NRK. 

 

Ingrid Bergtun holder puten hun har sydd putetrekk til

 

Det krever minimalt med forkunnskaper, men du trenger dette: 

Symaskin og utstyr.
En pute du vil trekke om.
Stoff.  

Først finner du frem en pute du vil trekke om og måler den. 

 

pute uten trekk. Tykk sytråd ved siden av.

Puten på bildet måler 45 x 45 cm. 

 

Pute halvferdig sydd med mål på tegning ved siden av


Så skal stoffet klippes ut. Stoffet i oppskriften her er en gammel duk fra Fretex.

Det er utrolig mange fine gjennbrukstekstiler der ute, så jeg anbefaler å sjekke ut det før du kjøper nytt stoff. Da får du en helt unik pute og sparer miljøet i tillegg. 

 

Stoff fra en gammel duk fra Fretex. Blått mønster på hvitt.


Delene klippes ut slik:

 

Stoffet klippet opp i tre firkanter.


Fremsiden klippes som et helt stykke, like stort som puten (45 cm x 45 cm) pluss 1 cm på hver av sidene til sømrom. Altså 47 cm x 47 cm. 

Baksiden klippes det to av. Disse skal overlappe hverandre og ha åpning så man får lagt puten inni. For denne puten er målene 30 cm x 45 cm pluss 1 cm på hver av sidene som skal sys sammen. Hvis du har andre mål på din pute skal bredden være som på fremsiden og høyden 1/3 av fremsiden. 

Jeg klipper derfor ut 31 cm x 47 cm. På bildet av baksidene kan du se at den nederste kanten allerede er sydd. En av fordelene med redesign er at man ofte kan bruke delene i stoffet fra før og dermed spare litt tid. Her beholdt jeg den nederste delen av duken så jeg slapp å sy avslutning nederst på baksidene. Hvis du syr i nytt stoff må du brette kanten inn og sy før en stikning (rett søm) over før du syr delene sammen. 

Når bitene er klippet ut skal putetrekket sys sammen. Start med å legge fremsiden på et bord med riktig side mot deg. Legg deretter de to delene som utgjør baksiden oppå fremsiden slik at delene ligger rett mot rett. 

En firkant med stoff


Nål delene fast og sy rundt hele slik den røde linjen viser. 


En firkant med stoff med merker hvor du skal sy

En firkant med stoff


Så vrenger du putetrekket. Jobb med hjørnene så de blir så spisse som mulig. Så putter du puten inni og du har nå sydd ditt eget putetrekk! 

 

Pute med nytt hjemmesydd putetrekk.


Bruk gjerne hashtaggenene #ingridbergtunsyr og #batebolig eller tagg @ingridbergtunsyr og @bateboligbygg hvis du legger ut bilde av puten i sosiale medier. 

Ingrid B 
 

Til Batebloggen