Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. - Alle tror de bor ved siden av Norges verste nabo, men vi kan garantere at de ikke gjør det

Boka den jævla naboen og de to forfatterne Ronny Berg og Olav Brekke
Forfatterne av boka, Olav Brekke (til venstre) og Ronny Berg. 

Tekst: Alise Lea Tiller


I arbeidet med boka reiste de rundt i landet og møtte noen av Norges sinteste mennesker. Boka «den jævla naboen» inneholder historier fra sinte naboer og tar for seg nabokrangler som fenomen.

- Vi tror generelt at vi går fra et samfunn der vi snakket med naboen vår over hekken eller gjerdet, hjalp hverandre med gjøremål, den ene naboen holdt stigen når den andre skulle male – til et individualistisk kaldere samfunn der alle er seg selv nærmest, sier forfatter Ronny Berg av boka.

- Litt klisjé å skylde på Internett, men da jeg vokste opp på Stovner i Groruddalen hadde vi egne lokale skirenn fra blokka vi bodde i og lokale feiringer på 17. mai. Nå er vennene mine i England og på andre siden av jorden, litt satt på spissen. Vi slår et slag for det gode naboskapet, sier Berg.

 
Nabokonflikter inneholder samme krefter og mekanismer som i krig mellom nasjoner. Ronny Berg, forfatter
 

Populært tema

Boka kom ut i 2015 har solgt 13.000 eksemplarer og selger ennå godt. Forfatterne har også reist rundt og holdt foredrag siden boka kom ut. 

- Vi merker salget godt i juletiden. Folk kjøper den gjerne til noen de kjenner som har en pågående nabokrangel eller irriterende nabo. Et tips kan jo være å kjøpe boka og legge den i postkassen til en irriterende nabo. Som et hint, sier Berg.

Etter foredrag kommer folk vanligvis bort for å diskutere sine egne nabokrangler med forfatterne, noe de liker godt.
- Alle tror de bor ved siden av Norges verste nabo, men vi kan garantere at de ikke gjør det, sier Berg. 

"

Fredrik har hele livet vært en begavelse med hendene. [...] En dag begynte han å tenke på den 4000 liter store kloakkbrønnen i enden av hagen sin. Der ligger vanligvis toalettbesøkene fra ham, kona og de to ungene og syder i to år, før en septikbil tømmer kummen. Denne våren planla Fredrik å spare de pengene. I stedet logget han seg på nettbutikken til Biltema. Derfra bestilte han en liten, stillegående varmepumpe av merke DP 251 til kr 179. [...] Noen dager senere senket han en ti meter lang, armert sugeslange ned i kloakkbrønnen og koblet den til vannpumpen. Fra vannpumpen ledet han en slange over plenen og inn i hekken, slik at den såkalte gjærsaften fra brønnen kunne renne ned til naboen. På godt norsk er dette rennende avføring, som en slags årgangsdiaré. Etterpå kastet han gress og jord over slangen, for at den ikke skulle synes. En vifte fra Clas Ohlson skulle brukes til å få fart på lukten og drive den i retning nabohuset. Med viften fulgte en Nexa fjernkontroll. På den måten kunne Fredrik styre det hele fra sengen. (utdrag fra boka)

"

Som små kriger

Noe litt spesielt med nabokrangling er at situasjonene både er humoristiske og svært alvorlige på samme tid.

- Nabokrangler har et slags Donald Duck-stempel over seg. Folk lo av ekteparet som fikk uthuset sitt delt i to i en nabokrangel. Men sakene er misforståtte. Det handler om dype følelser, om krenkelse. En adferdsbiolog vi snakket med sier at nabokonflikter inneholder de samme krefter og mekanismene som fører til krig mellom nasjoner. Den ene naboen gjør noe mot den andre, som igjen slår hardere tilbake, sier Berg. 

Han forteller at enkelte bruker sovemedisin eller angstdempende for å få nabokrangelen ut av hodet. 

Viktig med godt forhold til naboer

Vi nordmenn er jo litt usosiale mot fremmede, keitete og holder oss gjerne til et nikk og «hei» når vi ser naboen, maks et par korte setninger om drenering og busketyper.

- Samholdet, fellesskapet og limet mellom mennesker har blitt svakere. Før banket vi på døren og inviterte oss selv inn på kaffe. Vi mener en god relasjon til naboen er viktig å ha i livet. Naboen din kan redde livet ditt hvis du faller ned fra taket eller ringer sykebil hvis du trenger det, sier Berg.

Forfatterne leker med ideen om å skrive oppfølgerne "den jævla arven" og "den jævla sjefen".

Tips for å unngå nabokrangling

Forfatternes råd til irriterte naboer.

  • Ikke trekk advokat inn i saken. Mange tror det gir et profesjonelt inntrykk, men i realiteten sender du signal om å gå til krig.
  • Tenk deg om før du tar en kamp med naboen. Noe godt ment kan skape livslang katastrofe. Still deg spørsmålet "Hva er bra med naboen?" og skriv ei liste.