Marthe Myrtvedt på verkstedet foran arbeidsbenken. Grisen Goliath står ved siden av henne.Radarparet Marthe og Goliath tilbringer mye tid sammen på verkstedet.


Tekst og foto: Alise Lea Tiller

 

- Jeg vil ikke drive med noe annet enn dette, sier Marthe Myrtvedt (30) som elsker design og å lage nye ting.

På verkstedet i Innovation Dock tilbringer hun mesteparten av tiden, i godt lag sammen med stuegrisen Goliath. Når hun ikke er oppi en container eller på søppeldynge, da.

Lei av bruk-og-kast

Delvis gjør hun det fordi hun trives med det. Delvis for å vise fingern til bruk-og-kast samfunnet og bevise at man ikke alltid trenger å kjøpe nytt. 

- Den mentaliteten har gått fullstendig galt. Verden drukner i søppel, sier Marthe.

Så langt det lar seg gjøre bruker hun søppel og annet gjenbruksmateriale i det hun lager. Hun ser etter gode materialer som heltre, skinn, metall og marmor.
Materialet finner hun på søppeldynger, i tilfeldige containere eller på loppemarkeder. Hun er ikke redd for å spør hvis hun ser noe interessant som skal kastes.

 

Marthe bruker vinkelsliper og gnistene fyker

 

Blant annet har hun laget 100 lamper til en bar i Stavanger, noen av dem laget av gammelt bestikk. Oppdragene kommer delvis fra bedrifter og delvis fra privatpersoner.

Selvlært og nysgjerrig

Forretningen hennes heter Junkyard Studio AS og salget går gjennom egen nettbutikk. Hun har også solgt tingene sine på to messer.

- Tilbakemeldingene jeg får er kun positive, sier hun.

Oppskriftene hun deler i denne utgaven av Ditt Bate har hun tilpasset nybegynnernivå. En trenger ikke så mye verktøy for å få det til. Men hennes egne produkter er ofte litt mer komplekse og krever en god dose verktøy og nevenyttig kunnskap. 

- Jeg er selvlært og pleier bare å gå i gang med nye verktøy og metoder. Det er som regel ganske logisk. Vinkelsliperen bare kjøpte jeg og så gikk jeg i gang, forteller hun.

Det første hun laget var bord av anleggsdekk som var kastet. Etterpå tenkte hun «hva mer kan jeg lage av søppel?». Deretter har brannslukkingsapparat blitt til klokker, gamle bilbelter til tepper og puter og nye ting er laget av alt fra madrasser til sikringsskap.

- Med firmaet prøver jeg å få folk til å tenke seg om når det gjelder miljø og gjenbruk, sier Marthe.

 

 

Til Batebloggen